Rozmarin – condiment deosebit și leac vechi în medicina naturistă

0

Rozmarinul are origini mediteraneene. În timpul Evului Mediu, se credea că rozmarinul crește numai în grădinile celor neprihăniți. Acesta este o plantă deosebită ce se aseamănă cu menta și levănțica și are frunzele ca acele de pin, plate.
Rozmarinul conține, de asemenea, fier (la nivelul sângelui, fierul intră în compoziția hemoglobinei din globulele roșii; acestea preiau oxigenul din aerul inspirat și îl transportă până la țesuturi, unde îl eliberează pentru a prelua de aici dioxidul de carbon rezultat din metabolismul celular) și potasiu (un component în celulele și fluidele corporale, care ajută la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale). Există, de asemenea, fibre, cupru, calciu, magneziu și o abundență de vitamine B, cum ar fi acidul pantotenic, piridoxina, riboflavina și folați, utili pentru sinteza ADN-ului și pentru femei, înainte și în timpul sarcinii, deoarece ajută la prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuți.
Atunci când cumpărați rozmarin, este indicat să fie în stare proaspătă. Rozmarinul proaspăt poate fi refrigerat într-o pungă, pentru câteva săptămâni, cel uscat ar trebui să fie păstrat într-un container etanș, într-un loc răcoros, întunecat și uscat, pentru a se păstra timp de mai multe luni.
Pentru a vă face propriul ulei din rozmarin, puneți o crenguță sau două de rozmarin la uscat, apoi adăugați-le într-un borcan de sticlă, puneți ulei de măsline și agitați ușor. Depozitați borcanul într-un loc cald, întunecat, timp de două săptămâni.

Timp de secole, una dintre utilizările medicinale cele mai răspândite a fost îmbunătățirea memoriei. Această plantă, în special în vârfurile de flori, conține acid rozmarinic, antibacterian și antioxidant, dar și o serie de uleiuri esențiale, cum ar fi cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, care sunt cunoscute a fi anti-inflamatoare, anti-fungice și cu proprietăți antiseptice.
Rozmarinul asigură 16% din valoarea zilnică de vitamina A, protejează vederea, sănătatea pielii și membranele mucoasei, și oferă protecție împotriva cancerului pulmonar și cancerului bucal. Este renumit și pentru combaterea infecțiilor, prin conținutul mare de vitamina C, care sintetizează colagenul, proteină necesară pentru vasele de sânge, organe, piele și oase.
Manganul, un mineral de asemenea proeminent în rozmarin, joacă un rol critic, antioxidant, în organism în scopul reducerii riscului de cancer, în special cancerul de sân.
Oamenii de știință au testat 144 de voluntari sănătoși pentru a evalua impactul olfactiv ale uleiurilor esențiale de rozmarin și lavandă asupra performantelor cognitive și stării de spirit. Subiecții repartizați aleatoriu au completat vizual chestionare și li s-a evaluat starea de spirit, atât înainte, cât și după expunerea la miros. Rozmarinul a produs o îmbunătățire semnificativă a performanței în calitatea generală a memoriei.
Studiile recente au arătat că rozmarinul are proprietăți de prevenire și terapeutice. Studiul a demonstrat că extractul din rozmarin inhibă proliferarea liniilor celulare de cancer ovarian.

Niciun comentariu

Nu ratați!