Efectele secundare ale ghimbirului – doza maximă recomandată și interacțiuni cu tratamente medicamentoase

0

Ghimbirul ( Zingiber officinale ) este o planta folosită in medicina Ayurvedică, foarte populară, folosită de secole pentru a trata multe afecțiuni comune. Cu toate acestea, această plantă medicinală are și unele efecte adverse. Poate interacționa cu anumite medicamente și suplimente.
Aportul excesiv de ghimbir poate provoca diaree și probleme cardiace și crește riscul de avort spontan. Planta poate, de asemenea, să scadă prea mult tensiunea arterială.
Deși efectele secundare ale ghimbirului apar în mare parte din cauza consumului excesiv al acestuia, este important să fie conștienți de ele:
⚠️ Poate provoca arsuri la stomac
Ghimbirul, administrat în doze mai mari (mai mult de 4 grame pe zi), poate provoca arsuri la stomac ușoare. Conform dovezilor anecdotice, alte posibile efecte secundare includ un stomac deranjat și eructații.
În cazul în care utilizați ghimbirul ca remediu alternativ și vă confruntați cu arsuri la stomac ca efect secundar, vă recomandăm să încercați ghimbirul sub formă de capsulă. Acest lucru nu poate duce la aceste efecte secundare.
Un studiu american a raportat arsuri la stomac la subiecții cărora li s-a administrat ghimbir. Cel mai adesea, consumul a mai mult de 5 grame de ghimbir pe zi poate duce la aceste reacții adverse, inclusiv arsuri la stomac.
⚠️ Poate provoca sângerări
Ghimbirul poate agrava problemele de sângerare.
Anumiți experți consideră că ghimbirul ar putea provoca sângerări datorită proprietăților sale anti-trombocitare (subțierea sângelui). Unii cred că ghimbirul poate crește și mai mult riscul de sângerare atunci când este luat împreună cu alte ierburi, cum ar fi cuișoare, usturoi, ginseng și trifoi roșu.
⚠️ Poate duce la diaree
Dacă este consumat în cantități mari, ghimbirul poate provoca diaree. Gingerolii, ingredientele active din ghimbir, accelerează trecerea alimentelor prin intestine și pot provoca diaree. În timp ce acest lucru a fost confirmat în studiile pe animale, sunt necesare mai multe studii la om.
Diareea poate apărea atunci când scaunul se mișcă prea repede prin tractul gastro-intestinal. Motilitatea gastro-intestinală anormală și secreția excesivă de lichid a tractului gastro-intestinal provoacă diaree.
⚠️ Poate supăra stomacul
Există mai puține cercetări în acest sens. Ghimbirul stimulează secreția de bilă, ceea ce favorizează digestia. Dar dacă stomacul este gol, acest lucru poate duce la exces de stimulare gastrică, provocând disconfort digestiv și durere de stomac.
Se crede că gingerolul din ghimbir (care este similar cu capsaicina, ingredientul activ din multe condimente și ardei iute) irită stomacul, făcându-l să producă mai mult acid. Acest lucru vă poate face să vă simțiți neliniștiți.
Cu toate acestea, unele dovezi afirmă că ghimbirul ar putea ajuta de fapt la tratarea stomacului supărat. Prin urmare, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege cum ghimbirul poate provoca tulburări de stomac.
⚠️ Siguranța în timpul sarcinii
Deși ghimbirul poate reduce greața la femeile gravide, este important să știți și efectele lui adverse. Potrivit anumitor experți, consumul de ghimbir poate crește riscul de avort spontan. Este posibil să nu fie periculos dacă doza este sub 1500 mg pe zi. Depășirea dozei recomandate ar putea fi nesigură pentru femeile gravide.
Suplimentele de ghimbir în doze mari poate provoca, de asemenea, avort spontan și alte complicații. Deși ghimbirul este sigur atunci când este utilizat în cantități limitate, excesul poate provoca probleme în timpul sarcinii. Consumul excesiv de ghimbir în timpul sarcinii poate duce, de asemenea, la reflux acid și arsuri la stomac.
Ghimbirul poate crește riscul de sângerare prin scăderea agregării trombocitelor. Prin urmare, mamele care au pierdut o cantitate semnificativă de sânge în timpul nașterii trebuie să se abțină de la ghimbir în primele zile după naștere.
⚠️ Poate provoca gaze și balonare
Ceaiul de ghimbir poate provoca anumite efecte secundare digestive ușoare. Cel mai adesea afectează sistemul digestiv superior și provoacă gaze digestive superioare. Înlocuirea ghimbirului cu suplimente ar putea fi o soluție la acest lucru. Dar asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a le utiliza.
Potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, ghimbirul poate provoca gaze.
⚠️ Poate scădea prea mult glicemia
Ghimbirul este de obicei cunoscut pentru a ajuta la tratamentul diabetului zaharat prin scăderea nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, administrarea acestuia împreună cu medicamentele împotriva diabetului poate provoca probleme. Ghimbirul poate spori efectele medicamentelor și poate provoca hipoglicemie sau scăderea excesivă a zahărului din sânge.
⚠️ Poate provoca iritarea gurii
Acest efect se mai numește sindromul de alergie orală. Anumite alergii apar atunci când consumi anumite alimente. Simptomele apar de obicei la nivelul urechilor, pielii și gurii.
Iritarea gurii poate duce la un gust neplăcut. Deși trecerea la un supliment de ghimbir ar putea ajuta, acest lucru nu este întotdeauna indicat. Alte alergii conexe includ furnicături și umflături ale gurii.

⚠️ Poate provoca iritarea pielii și a ochilor
Potrivit unui studiu iranian, cea mai frecventă reacție alergică la ghimbir este o erupție pe piele. Alte alergii ale ghimbirului includ mâncărimea ochilor, roșeața pielii și inflamația pielii.
❗️Efectele secundare ale consumului de ghimbir sub alte forme
⚠️ Rădăcina de ghimbir
Consumul de rădăcină de ghimbir în exces poate provoca tulburări de stomac și un gust prost în gură. Poate provoca și greață.
⚠️ Ceai de ghimbir cu turmeric
Dovezile anecdotice sugerează că ceaiul de ghimbir și turmeric consumat excesiv poate provoca complicații la persoanele cu antecedente de calculi renali sau calculi biliari. Ceaiul poate agrava starea prin creșterea nivelului de acid uric din sânge. De asemenea, poate provoca crampe și balonări la nivelul stomacului.
⚠️ Ceai de ghimbir cu lămâie
Singurul efect secundar al acestui ceai care a fost observat a fost urinarea frecventă. Consumul excesiv de ceai de ghimbir cu lămâie poate provoca urinări frecvente. Prin urmare, limitați aportul acestei băuturi.
⚠️ Apă de ghimbir
Efectele secundare ale apei de ghimbir sunt similare cu cele ale ghimbirului, care includ arsuri la stomac, dureri de stomac, gaze și senzație de arsură în gură.
Un alt efect secundar al apei de ghimbir este că vă poate perturba somnul. Acest lucru înseamnă că vă poate ține treaz mult timp noaptea dacă îl consumați înainte de a vă culca. Cu toate acestea, sunt disponibile informații limitate pentru a susține acest punct de vedere.
❗️ Efectele secundare ale capsulelor de ghimbir
Problema majoră a suplimentelor de ghimbir este tendința lor de a interacționa cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă. Majoritatea efectelor lor secundare sunt similare cu cele ale ghimbirului crud.
S-a constatat că ghimbirul are proprietăți antidiabetice. Dacă este luat împreună cu medicamente anti-diabet, ghimbirul (sau capsulele acestuia) poate reduce nivelul zahărului din sânge prea mult.
Ghimbirul a fost strâns legat de turmeric (numit și ghimbir galben) pentru proprietățile sale terapeutice. Cu toate acestea, și turmericul poate avea efecte secundare, dacă este luat în cantități excesive. Curcuma poate interacționa cu anumite medicamente. Acestea includ medicamente cardiovasculare, antibiotice, anticoagulante, medicamente pentru chimioterapie și antihistaminice. Deși cercetarea este limitată pentru a concluziona interacțiunile medicale ale turmericului și ghimbirului, este important să aveți grijă.
❗️Interacțiuni posibile
Ghimbirul interacționează, de asemenea, cu alte medicamente, cum ar fi fenprocumona (un medicament utilizat în Europa pentru a încetini coagularea sângelui) și warfarina (un alt medicament pentru a încetini coagularea sângelui). Consumul de ghimbir împreună cu aceste medicamente vă poate crește riscul de vânătăi și sângerări.
✔️ Dozajul recomandat
S-a constatat că dozele de aproximativ 1500 mg pe zi tratează greața. Depășirea acestei doze poate provoca efecte adverse, deși informațiile sunt neclare. Prin urmare, este important să consultați un medic.
✔️ Doze recomandate:
•Pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani, nu mai mult de 2 mg de rădăcină de ghimbir într-o zi.
•Pentru adulți, nu mai mult de 4 grame de rădăcină de ghimbir într-o zi.
•Pentru femeile gravide, nu mai mult de 1 gram de rădăcină de ghimbir într-o zi.
✔️ Concluzie
Ghimbirul este folosit de mii de ani în scopuri medicinale. Cu toate acestea, consumul excesiv de ghimbir poate avea unele reacții adverse grave, cum ar fi scăderea prea mare a tensiunii arteriale, diaree și probleme cardiace.
Prin urmare, limitați aportul acestei rădăcini și consultați un medic dacă ați observat efecte secundare după consum.
⁉️Răspunsurile experților pentru întrebările cititorilor
❓Ghimbirul poate provoca probleme cardiace
Se crede că aportul excesiv de ghimbir poate duce la bătăi neregulate ale inimii. Cu toate acestea, cercetarea directă lipsește în acest domeniu. Deoarece ghimbirul poate interacționa cu anumite medicamente, este înțelept să vă consultați medicul înainte de a consuma ghimbir cu medicamente pentru sănătatea inimii (inclusiv medicamente antihipertensive).
❓Poate crește ghimbirul tensiunea arterială
Nu. Dacă consumați prea mult ghimbir în timp ce luați medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, puteți duce la scăderea prea mare a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, cercetările sunt limitate și în acest domeniu.

Niciun comentariu

Nu ratați!