Coaja de portocală – un ingredient valoros – ce conține, la ce sunt bune și cum le puteți folosi

0

Coaja de portocală (netratată chimic) este de fapt cea mai sănătoasă parte a întregului fruct. Oricât de surprinzător ar părea, cercetările ne spun că cojile de portocale sunt bogate în flavonoide și în alte câteva substanțe fitochimice importante care oferă diverse beneficii pentru sănătate. Doar pentru a vă face o idee – în timp ce pulpa portocalie conține aproximativ 71 de miligrame de vitamină C, coaja conține peste 136 de miligrame.
Coaja este, de asemenea, bogată în cupru, calciu, magneziu, folat, vitamina A și alte vitamine B și fibre dietetice.
Toți acești nutrienți contribuie la menținerea sănătății în moduri minunate:
🍊 Cojile de portocală ajută la prevenirea cancerului
Conform studiilor, flavonoidele din cojile de portocale inhibă o proteină (denumită RLIP76) care este legată de cancer. Cojile conțin, de asemenea, un alt compus numit limonen, care poate reduce riscul de cancer.
Alte studii vorbesc despre eficacitatea cojilor de citrice în general în prevenirea activităților canceroase în moduri remarcabile.
🍊 Îmbunătățesc sănătatea pulmonară
Datorită conținutului lor excelent de vitamina C, cojile de portocală ajută la descompunerea congestiei și curățarea plămânilor. Vitamina C crește, de asemenea, imunitatea, iar acest lucru ajută la evitarea și prevenirea infecțiilor pulmonare.
Cojile vă pot ajuta să expulzați flegma curățându-vă plămânii. Imunitatea îmbunătățită previne și afecțiuni precum răceala și gripa.
🍊 Ajută tratamentul diabetului
Cojile sunt bogate în pectină, o fibră despre care se știe că reglează nivelul zahărului din sânge. Acest lucru poate ajuta persoanele cu diabet. Studiile au arătat, de asemenea, modul în care tratamentul cu extract de coajă de portocală poate ajuta la prevenirea nefropatiei diabetice. Și apoi, avem proteina despre care am discutat mai devreme – RLIP76. Eliminarea acestei proteine din sistem previne diabetul.
📌 Ceai si decoct de portocale – retete si beneficiile aduse, in special in timpul sezonului rece
🍊 Întărește inima

Cojile de portocale sunt bogate într-un flavonoid numit hesperidină, care a demonstrat că scade nivelul colesterolului din sânge și al tensiunii arteriale. Coaja are și proprietăți antiinflamatorii și, din moment ce bolile de inimă sunt cauzate de inflamații, ele pot ajuta în acest sens.
Un alt set de compuși din cojile portocalelor sunt flavonele polimetoxilate, care scad nivelul colesterolului mai bine decât anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă.
🍊 Ajută la pierderea în greutate
Portocalele au un conținut scăzut de calorii, motiv pentru care sunt un supliment excelent la o dietă de slăbit. Și sunt pline de fibre dietetice, care îți controlează pofta de mâncare.
Cojile de portocală conțin, de asemenea, vitamina C, despre care se știe că ajută la arderea grăsimilor.
🍊 Îmbunătățește sănătatea ochilor
Deși există mai puține informații cu privire la acest lucru, unele surse spun că compuși precum limonenul, decanalul și citralul din cojile de portocale pot contribui la creșterea sănătății ochilor. Au proprietăți antiinflamatorii care combat infecțiile și îmbunătățesc vederea.
🍊 Îmbunătățesc sănătatea digestivă
Fibrele din coaja fructelor facilitează digestia și favorizează regularitatea. Studiile arată, de asemenea, modul în care cojile de citrice, în general, au fost utilizate din cele mai vechi timpuri pentru tratarea tulburărilor digestive.
🍊 Ajută la combaterea inflamației
Studiile arată cum coaja de portocală prezintă proprietăți antiinflamatorii excelente. Cercetări ulterioare ne arată cum cojile de portocală pot suprima inflamația într-un mod similar cu indometacinul, un medicament antiinflamator.
De asemenea, se știe că flavonoidele din cojile de portocale pătrund membranele și vindecă inflamația.
🍊 Protejează dinții
Datorită proprietăților antibacteriene ale cojilor de portocală, acestea vă protejează de cariile dentare.
În plus, vă puteți albi dinții folosind coji de portocale. Limonenul din cojile de portocală funcționează și ca parfum natural și solvent. Acest lucru vă ajută să vă albiți dinții într-un mod natural.
🍊 Oferă strălucire pielii
Coaja de portocală este considerată un avantaj pentru piele, deoarece tratează punctele negre, celulele moarte, acneea și petele. De asemenea, îți luminează fața.
Puteți adăuga lapte sau iaurt pentru a obține acea strălucire suplimentară sau pentru a îndepărta bronzul.
👉 Cum să utilizați cojile de portocală?
– Puteți face ceai
Puneți coji proaspete de portocale (netratate chimic) într-o oală cu apă și aduceți-o la fierbere. Apoi, opriți focul și lăsați cojile să se infuzeze timp de o oră. Strecoară apa, iar ceaiul tău este gata.
Coaja de portocală mai poate fi adăugată în deserturi, salate și piureuri. Va conferi o aromă deosebită.
– Puteți face un odorizant de aer
Simpla adăugare a cojilor în apă clocotită poate împrospăta aerul din jurul tău. De fapt, puteți inhala aerul (aburul) pentru ameliorarea durerii de cap.
– Puteți lustrui suprafețele din lemn sau din oțel inoxidabil
Puteți lustrui suprafețele folosind cojile singure sau cu oțet. O picătură sau două de oțet pe coji va face suprafața lucioasă.
Surse:
“Anticancer activities of citrus peel…”. US National Library of Medicine.
“Amelioration of diabetic…”. US National Library of Medicine.
“Effect of the peels of two…”. US National Library of Medicine.
“Flavonoid composition of orange peel and…”. US National Library of Medicine.

Niciun comentariu

Nu ratați!