Alimente bogate în cupru: de ce să le introduceți in dieta dumneavoastră și ce beneficii aduc

0

Cuprul joacă un rol important în susținerea funcțiilor corporale. Acest oligoelement este necesar în cantități mici pentru creștere și dezvoltare. Cuprul vă susține sistemul imunitar, promovează producția de energie în organism, ajută la formarea celulelor roșii din sânge și îmbunătățește sănătatea creierului. Este ușor disponibil în multe alimente, inclusiv o gamă largă de fructe, legume și carne. Cantitatea potrivită de cupru este crucială pentru o sănătate optimă. În acest articol, am discutat despre alimentele bogate în cupru și numeroasele beneficii ale mineralului.
👉 Alimente bogate în cupru
1. Stridii
Stridiile sunt crustacee de apă sărată, care sunt extrem de nutritive. Stridiile fierte au cantități excepționale de cupru. Acestea conțin până la 4.800 micrograme de cupru la fiecare porție de 100 de grame. Stridiile sunt, de asemenea, o sursă bună de acizi grași omega-3 care ajută la menținerea inimii sănătoase și la scăderea riscului de diabet de tip 2.
Notă: Nu consumați stridii crude, deoarece acestea pot provoca infecții la om.
2. Homari
Homarii sunt crustacee mari, bogate în cupru și conțin proteine, vitamina B12, zinc și seleniu. Sunt sărace în grăsimi saturate, dar foarte bogate în colesterol. Acestea conțin 2,8 mg de cupru la fiecare porție de 145 de grame.
3. Semințe și nuci
Multe semințe și nuci sunt bogate în cupru. Semințele de susan sunt bogate în fibre, grăsimi și proteine. Acestea conțin 5,9 mg de cupru per 1 cană. Nucile de caju conțin 0,6 mg de cupru pe 28g. De asemenea, migdalele sunt bogate în cupru. Migdalele uscate, prăjite (fără sare) conțin 1,6 mg de cupru pe porție.
4. Ciocolată neagră
Ciocolata neagră este plină de substanțe nutritive, antioxidanți și fibre. Se știe că scade tensiunea arterială, îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și reduce nivelul colesterolului. Cu toate acestea, ciocolata neagră este, de asemenea, bogată în calorii și trebuie consumată cu moderație. Un baton de ciocolată neagră conține 1,8 mg de cupru.

5. Ciuperci shiitake
Ciupercile Shiitake au fost utilizate în medicina tradițională. Acestea au multe proprietăți care stimulează sănătatea. 100 de grame de ciuperci shiitake conțin 5,16 mg de cupru.
6. Spirulina
Spirulina este extrem de hrănitoare și bogată în cupru. Este săracă în calorii și aduce un plus excelent băuturilor sănătoase, cum ar fi smoothie-urile. De asemenea, este utilizată ca supliment alimentar sub formă de pulbere de către astronauți.
7. Fasole
Fasolea este o altă sursă excelentă de cupru. Năutul, cunoscut și sub denumirea de fasole garbanzo, oferă 0,4 mg de cupru pe o cană. Soia fiartă este, de asemenea, bogată în cupru – oferă 0,2 mg de cupru la fiecare cană.
8. Cartofi
Un cartof de dimensiuni medii conține aproximativ 0,34 mg de cupru. Cu toate acestea, amintiți-vă că pielea cartofilor conține cel mai mult cupru. Cartofii dulci conțin, de asemenea, cupru – un cartof dulce de dimensiuni medii conține 0,13 mg de cupru.
9. Kale, Chard elvețian și spanac
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza cruda, chardul elvetian si spanacul sunt bogate in cupru. O cană de varză crudă mărunțită conține 0,2 mg de cupru. Chardul elvețian, atunci când este gătit, oferă mai mult de 0,16 mg de cupru la 100 de grame. O ceașcă de spanac crud conține mai mult de 0,03 mg de cupru. Spanacul este, de asemenea, bogat în fibre, folat, vitamina K, zinc și fier.
10. Quinoa
Quinoa are multe beneficii pentru sănătate. Poate fi un înlocuitor excelent al orezului și este o sursă bună de cupru în dieta zilnică. Puteți obține 0,4 mg de cupru pentru fiecare ceașcă de quinoa gătită. 
De asemenea, consumul unui singur avocado vă va oferi aproximativ 0,28 mg de cupru. Hrișca și tofu fără gluten sunt alte surse excelente de cupru. Hrișca este o alternativă bună pentru cereale. O cană de hrișcă conține 1,87 mg de cupru. O bucată de tofu prăjit conține 0,1 mg de cupru. 
Acestea sunt alimentele bogate în cupru de top pe care ar trebui să le încercați. Cuprul este unul dintre oligoelementele mai puțin cunoscute de care are nevoie corpul nostru.
👉 Care sunt beneficiile cuprului?
1. Poate îmbunătăți sănătatea creierului
2. Poate stimula energia
3. Poate îmbunătăți sănătatea imună
4. Poate sprijini metabolismul
5. Poate stimula sănătatea pielii
6. Poate proteja vederea
👉 Deficitul de cupru
Un deficit de cupru poate fi o cauză principală a bolilor cardiace ischemice (IHD). Deficitul de cupru crește colesterolul total și lipoproteinele oxidate din sânge, ducând la IHD. Persoanele cu deficiențe de cupru au prezentat anomalii ale nivelului tensiunii arteriale și al metabolismului lipidelor. Deficiența poate duce, de asemenea, la boli cardiovasculare. Deficitul alimentar de cupru poate provoca, de asemenea, anemie, inflamație și reducerea coagulării sângelui.
Deficitul de cupru apare de obicei din cauza aportului alimentar inadecvat de cupru, scăderii depozitelor de cupru la naștere și absorbției slabe. Deficiența poate provoca probleme osoase, anemie și un sistem imunitar slab. 
Ar trebui să luați cupru în cantitățile recomandate pentru a evita problemele de deficiență.
👉 Cât de mult cupru are nevoie un corp uman?
Corpurile noastre nu pot produce cupru singure. Prin urmare, trebuie să obținem mineralul din dieta noastră. Cerințele de cupru cresc cu vârsta. Adulții ar trebui să primească de obicei 900 micrograme de cupru în fiecare zi.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.