Gutuile îți pregătesc organismul pentru sezonul rece – 7 beneficii uimitoare ale gutuilor

0

În comparație cu merele, gutuile conțin de aproape două ori mai multă vitamina C și mai multe minerale. Sunt o sursă excelentă de potasiu și fibre. Potasiul este un electrolit important în organism, iar fibrele ajută la digestie.
Acest fruct este o sursă bogată de antioxidanți și ajută la minimizarea inflamației și a stresului oxidativ. O poți mânca crudă sau gătită. Cu toate acestea, consumați-o cu moderație, deoarece consumul excesiv de gutui poate deranja stomacul.
👉 100 grame de gutui crude conțin:

👉 7 beneficii pentru sănătate ale gutuilor
1. Antioxidanți
Pulpa, semințele și coaja de gutui sunt bogate în compuși fenolici antioxidanti datorită conținutului bogat de vitamina C (acid ascorbic). Compușii fenolici sunt cruciali pentru minimizarea stresului oxidativ și a inflamației, principalele cauze ale numeroaselor probleme de sănătate. Mai mult, antioxidanții întăresc și sistemul imunitar pentru a proteja organismul împotriva agenților patogeni nocivi.
2. Protecție împotriva ulcerelor de stomac
Un studiu pe șobolani a constatat că compușii fenolici din extractele de gutui ar putea suprima ulcerele gastrice și pot menține sănătatea tractului gastrointestinal. Antioxidanții reduc inflamația și stresul oxidativ care ar putea afecta membrana mucoasă din stomac (mucoasa gastrică).
3. Efecte antimicrobiene
Compușii fenolici din gutui (pulpă și coajă) au proprietăți antimicrobiene. Ele pot perturba membranele celulare bacteriene și pot interfera cu metabolismul lor și le pot elimina.
4. Greața indusă de sarcină
Un studiu efectuat pe femei gravide cu greață și vărsături ușoare până la moderate a constatat că siropul de gutui ar putea reduce semnificativ simptomele. Gutuia este un fruct sigur pentru femeile însărcinate și poate o terapie alternativă mai bună pentru ameliorarea greței și vărsăturilor.

5. Efecte anti-alergice
Un studiu pe șoareci a constatat că extractul de gutui ar putea ameliora simptomele alergiei de tip I (reacție imediată). A suprimat producția de anticorpi pentru a inhiba răspunsurile alergice asemănătoare dermatitei atopice.
6. Boala de reflux gastroesofagian (GERD)
Cercetările au arătat că extractul de fructe de gutui este la fel de eficient ca ranitidina în ameliorarea simptomelor de reflux gastroesofagian asociate sarcinii. Gutuia este folosită în mod tradițional ca tonic gastric pentru a îmbunătăți sănătatea intestinului și pentru a reduce greața, vărsăturile și alte probleme legate de intestin.
7. Cancer
Compușii fenolici din gutui și extractele de frunze inhibă proliferarea celulelor canceroase de colon și renale. Cercetătorii au concluzionat că extractele de gutui ar putea fi utile în prevenirea și tratamentul cancerului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra eficacitatea extractului de gutui ca agent chimiopreventiv și chimioterapeutic.
👉 Articole recomandate:
📌 5 beneficii uimitoare pentru sănătate ale semințelor de gutui
📌 4 retete simple si delicioase cu gutui
📌 Ceai din frunze de gutui – beneficii, mod de preparare si contraindicatii

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.