Cele mai importante 8 beneficii ale lămâilor

0

Beneficiile lămâii variază de la reducerea riscului de apariție a pietrelor la rinichi până la distrugerea celulelor canceroase, fie că vorbim de apă cu lămâie, ulei esențial de lămâie sau limonadă.
În plus, potențialele utilizări ale lămâilor se extind cu mult dincolo de bucătărie. Lămâile pot fi folosite pentru aproape orice, de la lustruirea mobilierului până la adăugarea de strălucire suplimentară părului și îmbunătățirea sănătății pielii.
Deși nu este clar de unde provin exact lămâile, se crede că sunt originare din India, China sau Birmania.
În secolul al XVIII-lea, scorbutul a devenit o cauză majoră de deces pentru marinarii britanici. Scorbutul, o afecțiune cauzată de deficiența de vitamina C, poate duce la simptome precum vânătăi, sângerare a gingiilor și oboseală.
Astăzi, lămâile sunt folosite pe scară largă în întreaga lume pentru a adăuga un plus de aromă rețetelor și sunt îndrăgite pentru parfumul și aroma lor delicioasă. Deși se găsesc în cele mai multe colțuri ale globului, India, Mexic și China sunt lideri în producția de lămâie.
👉 Beneficii
1. Îmbunătățește imunitatea
Lămâile sunt o sursă excelentă de vitamina C, un nutrient important care a fost asociat cu creșterea sănătății imunitare.
Lămâile sunt încărcate cu antioxidanți care pot ajuta la combaterea inflamației și la îmbunătățirea imunității.
O revizuire din  Annals of Nutrition & Metabolism a remarcat că aportul adecvat de vitamina C ar putea ajuta la reducerea duratei și severității infecțiilor tractului respirator. Vitamina C poate ajuta și la prevenirea malariei, diareei și pneumoniei și ar putea chiar îmbunătăți rezultatele pentru cei care suferă de aceste afecțiuni.
Lămâile sunt bogate în antioxidanți. S-a demonstrat că antioxidanții vă protejează celulele imune prin neutralizarea radicalilor liberi dăunători și menținând corpul ferit de infecții cauzate de bacterii sau virusuri.
2. Promovează sănătatea inimii
Boala de inimă este o principală cauză de deces. Unul dintre cele mai impresionante beneficii nutriționale ale lămâii este efectul său asupra sănătății inimii. Datorită conținutului său ridicat de vitamina C, includerea câtorva porții din acest fruct în dietă pe săptămână vă poate ajuta să vă mențineți inima sănătoasă și puternică.
De exemplu, un studiu de la Harvard School of Public Health din Boston a analizat dietele a 126.399 de adulți pe o perioadă de opt până la 14 ani și a constatat că dietele bogate în fructe și legume a fost asociată cu o scădere cu 4% a riscului de boală coronariană. Destul de interesant, legumele și fructele bogate în vitamina C, precum lămâile, au avut cel mai mare impact.
Pentru a optimiza cu adevărat sănătatea inimii, includeți o varietate de fructe și legume în dieta dvs., inclusiv lămâi, și combinați cu un stil de viață sănătos și activ.
3. Ajută în lupta împotriva cancerului
Lămâile sunt pline de antioxidanți și compuși care luptă împotriva cancerului, așa că nu este de mirare că o mulțime de studii au descoperit că lămâile pot fi eficiente în distrugerea celulelor canceroase.
Un studiu pe eprubetă în Arabia Saudită, de exemplu, a arătat că extractul de lămâie a ajutat la uciderea celulelor canceroase de sân. În mod similar, un alt studiu pe eprubetă a indicat că componentele din sucul de lămâie au inhibat cu succes creșterea mai multor tipuri de celule canceroase.
Lămâile conțin și compuși precum  hesperidina și d-limonenul. S-a demonstrat că ambele au proprietăți de prevenire a cancerului.
4. Previne pietrele la rinichi
Dacă aveți pietre la rinichi, includerea unei porții sau două de lămâi în dieta dumneavoastră vă poate ajuta. Acest lucru se datorează faptului că lămâile conțin acid citric. Sa dovedit că acidul citric crește volumul urinei și ajută la prevenirea pietrelor la rinichi.
Unul dintre studii a arătat că sucul de lămâie a crescut nivelul de citrat urinar și a scăzut cantitatea de calciu din urină. Acest lucru sugerează că sucul de lămâie poate fi un tratament alternativ potențial pentru ameliorarea simptomelor pietrelor la rinichi.

5. Crește absorbția fierului
Fierul este un mineral incredibil de important pentru corpul tău. Este una dintre componentele principale ale hemoglobinei, care se găsește în celulele roșii din sânge și ajută la furnizarea oxigenul de care organismul are nevoie.
Există multe grupuri de oameni cu risc de deficiență de fier. Veganii și vegetarienii, de exemplu, consumă un tip de fier care nu este la fel de bine absorbit de organism. În plus, femeile de vârstă reproductivă prezintă un risc mai mare din cauza pierderii de sânge prin menstruație.
Cercetările arată că vitamina C, care este abundentă în lămâi, poate ajuta la îmbunătățirea absorbției fierului pentru a preveni afecțiuni precum anemia cu deficit de fier. Un studiu a arătat chiar că administrarea a 100 de miligrame de vitamina C la o masă a crescut absorbția fierului cu 67%.
Lămâile, portocalele, ardeii, fructele de pădure și broccoli sunt câteva alimente suplimentare cu vitamina C pe care le poți include în dieta ta pentru a stimula absorbția fierului.
6. Îmbunătățește sănătatea pielii
Lămâile pot acționa ca un aliment anti-îmbătrânire și pot ajuta la menținerea pielii sănătoase și strălucitoare datorită conținutului lor de antioxidanți. Antioxidanții ajută la combaterea radicalilor liberi și la prevenirea daunelor oxidative.
Acumularea de radicali liberi contribuie la procesul de îmbătrânire, ducând la modificări precum riduri, pete de vârstă și scăderea elasticității. Cercetătorii cred că antioxidanții ar putea fi o modalitate eficientă de a încetini îmbătrânirea și de a îmbunătăți sănătatea pielii.
Un studiu din Turcia a constatat că pacienții cu acnee au un nivel crescut de stres oxidativ. Cercetătorii au sugerat că utilizarea antioxidanților ar putea fi benefică în combinație cu tratamentul tradițional.
Pentru cele mai bune rezultate, încercați să aplicați puțin suc de lămâie pe piele sau să amestecați cu produsele preferate de îngrijire a pielii. Pe lângă lămâi, alte ingrediente care ar trebui să fie de bază în rutina ta naturală de îngrijire a pielii includ uleiul de arbore de ceai, uleiul de cocos și avocado.
7. Stimulează pierderea în greutate
Schimbarea sucului din comerț cu un pahar de apă rece cu lămâie ajută la pierderea în greutate, ajutându-vă să reduceți caloriile.
Pentru a compara, o cană de suc de portocale conține 112 calorii și aproape 26 de grame de carbohidrați. Pe de altă parte, există doar 6 calorii în apa cu lămâie fără zahăr.
În timp ce lămâia aduce beneficii scăderii în greutate, ar trebui combinată cu o dietă nutritivă și un stil de viață sănătos pentru a obține cu adevărat rezultatele pe care le doriți în ceea ce privește pierderea în greutate.
8. Putere antioxidantă
Nu numai că antioxidanții prezenți în lămâie ajută la îmbunătățirea sănătății pielii și susțin îmbătrânirea sănătoasă, dar au și o activitate de captare radicală și protecție pentru organism împotriva mutațiilor ADN care duc la boli.
Lămâia conține flavonoide puternice, inclusiv quercetina, luteolina, apigenina si hesperidina. Quercetina , de exemplu, ajută la reducerea inflamației dăunătoare, poate ajuta la ameliorarea simptomelor alergice și ajută la combaterea durerii.
👉 Informații nutriționale
O lămâie mare fără coajă conține aproximativ:
– 24 de calorii
– 8 grame carbohidrați
– 0,9 grame de proteine
– 0,3 grame de grăsime
– 2,4 grame fibre alimentare
– 44,5 miligrame de vitamina C (74% DZR)
– 116 miligrame de potasiu (3% DZR)
– 0,5 miligrame de fier (3% DZR)
– 0,1 miligrame de vitamina B6 (3% DZR)
În plus, lămâile conțin și o cantitate mică de tiamină, acid folic, acid pantotenic, calciu, magneziu și cupru.
❗️ Riscuri și efecte secundare
Pentru majoritatea oamenilor, lămâile pot fi consumate și savurate fără niciun risc de efecte secundare. Cu toate acestea, unii oameni ar trebui să ia în considerare limitarea aportului lor.
Alergiile la citrice sunt mai puțin frecvente, dar au fost raportate și pot provoca simptome de alergie alimentară, cum ar fi urticarie, umflături, astm și piele înroșită.
Din cauza acidului citric care se găsește în lămâi, consumul excesiv poate provoca erodarea smalțului de pe dinți, ceea ce duce la creșterea sensibilității.
În cele din urmă, aplicarea lămâii direct pe piele poate crește sensibilitatea la razele UV, așa că asigurați-vă că purtați protecție solară sau evitați expunerea la soare după ce ați folosit lămâia pentru tratarea afecțiunilor pielii.

Niciun comentariu

Nu ratați!