Beneficiile nectarinelor includ o funcționare mai bună a celulelor, îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și digestive. Mecanismul de apărare antioxidant al nectarinelor se poate dovedi eficient în combaterea condițiilor majore cum ar fi complicațiile legate de obezitate, degenerescență maculară și sprijină în prevenirea cancerului. Nectarinele sunt pline de nutrienți ce ajută la întărirea sistemului imunitar, promovând o piele tânără și este o opțiune excelentă pentru gustare în timpul sarcinii.
Nectarina este un fruct bogat în nutrienți cu conținut scăzut de calorii, ce aduce o varietate de componente sănătoase în organism. Aceasta oferă o gamă impresionantă de antioxidanți puternici și compuși fenolici împreună cu fibre dietetice.
Conțin vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, acid folic, acid pantotenic, potasiu, magneziu și calciu.
Nectarinele se pot dovedi utile în cazul obezității și a complicațiilor asociate acesteia. Studiile de cercetare au arătat că acestea conțin compuși bioactivi ce au potențialul de a preveni afecțiuni cum ar fi diabetul și tulburările cardiace.
Nectarinele conțin luteină, un nutrient important ce încurajează sănătatea ochilor și contribuie la reducerea riscului de boli cum ar fi degenerarea maculară legată de vârstă. Diverse cercetări au arătat ca luteina este un antioxidant puternic ce ajută la reducerea riscului de cataractă. Luteina se află în pigmentul macular al ochiului și ajută la protejarea țesuturilor retinei de deteriorarea cauzată de stresul oxidativ și de lumina cu lungimi de undă înalte. În plus, beta-carotenul prezent în fruct încurajează sinteza vitaminei A si contribuie la menținerea vederii sănătoase, prevenind bolile oculare.
Nectarinele conțin potasiu, esențial pentru funcționarea nervoasă celulară corespunzătoare. Potasiul ajută la sinteza proteinelor, funcționarea musculaturii, menține echilibrul electrolitic si utilizează in mod optim carbohidrații și susține procesele metabolice. Deficitul de potasiu din organism poate duce la tulburări precum degradarea sănătății musculare și poate provoca aritmie cardiacă.
Consumul nectarinelor cu regularitate ajută la menținerea sănătății cardiovasculare, datorită antioxidanților puternici. Flavonoidele ajută la reducerea riscului de apariție a aterosclerozei.
Nectarinele conțin acid clorogenic, un compus natural cu beneficii multiple pentru sănătate, inclusiv prevenirea diferitelor forme de cancer. Studiile au arătat ca acest acid are proprietăți chemopreventive ce inhibă proliferarea carcinogenezei.
Acestea intaresc sistemul imunitar. Abundența de antioxidanți, zinc si alte componente fenolice de protecție mărește capacitatea organismului de a lupta împotriva diferitelor infecții prin promovarea sintezei anticorpilor.
Prezenta fibrei dietetice și natura alcalină a nectarinei fac din aceasta un aliat perfect pentru menținerea sănătății digestive. Fibrele prezente în nectarine absorb apa, reglează mișcările intestinale și previn problemele cum ar fi gastrita, constipația sau ulcerele. De asemenea, elimină toxinele din organism.
Nectarinele conțin fosfor, un mineral esențial, ce joacă un rol important în funcționarea normală a celulelor și a țesuturilor. Fosforul ajută la formarea dinților și menținerea oaselor puternice, favorizând metabolizarea carbohidraților și a grăsimilor.
Acestea sunt benefice femeilor însărcinate datorită conținutului de folat ce ajută la reducerea riscului de defecte ale tubului neural, dar și pentru sănătatea generală a mamei și copilului.
Atenție! Există persoane alergice la aceste fructe. Reacțiile alergice se manifestă prin mâncărimi ale nasului, buzelor, umflături nedureroase la nivelul buzei și limbii. În cazuri severe, se poate ajunge la dificultăți de respirație. Precauția este valabilă și pentru cazurile de colită de fermentație, diaree acută sau cronică, gastrită hiperacidă , pentru a nu accentua aceste tulburări digestive.
Niciun comentariu