Prunele – deosebit de gustoase și o multitudine de beneficii importante!

0

Beneficiile prunelor pentru sănătate includ ameliorarea digestiei, infecțiilor gripale și a problemelor legate de anxietate. Puterea antioxidantă a prunelor ajută la tratarea afecțiunilor cum ar fi osteoporoza, cancerul, diabetul și obezitatea. Ajută la menținerea colesterolului bun, sănătății cardiovasculare, sănătății cognitive, puterea sistemului imunitar, sănătății celulare, echilibrului electrolitic, sistemului nervos și coagularea sângelui.
China este cel mai mare producător de prune, urmată de Statele Unite, Serbia și România.
Prunele conțin un sortiment de componente sănătoase, vitamine și minerale. Ele sunt o sursă excelentă de vitamine, cum ar fi vitamine A, C, folat, vitamina K, B1, B2, B3, B6 și vitamina E. Mineralele prezente în prune includ potasiu, fluorură, fosfor, magneziu, fier, calciu și zinc. De asemenea, furnizează fibre dietetice și oferă calorii foarte puține fără grăsimi dăunătoare.
Conțin o gamă imensă de fenoli și flavonoide care oferă o varietate impresionantă de beneficii pentru sănătate. Ele exercită efecte anti-obezitate și antiinflamatoare asupra diferitelor celule ale corpului, inclusiv celulele adipoase, și contribuie la prevenirea problemelor legate de obezitate cum ar fi tulburările de colesterol, diabetul și bolile cardiovasculare.
Consumul de prune uscate exercită acțiuni anabolice și antiresorbante care ajută la menținerea oaselor sănătoase. Ajută la inhibarea deteriorării țesuturilor osoase și la prevenirea bolilor precum osteoporoza la femeile aflate in postmenopauza. Polifenolii, împreună cu conținutul de potasiu din prunele uscate, sporesc densitatea osoasă.
Prunele sunt o sursă bună de fibre dietetice care ajută la reglarea sistemului digestiv, încurajând secreția fluidelor în intestine și promovează spălarea eficienta a deșeurilor din colon.
Consumul regulat de prune contribuie la prevenirea tulburărilor neurodegenerative legate de vârstă, cum ar fi bolile Alzheimer și Parkinson.

Datorită conținutului de vitamina B6, ajută la transmiterea semnalelor nervoase și la buna funcționare a sistemului nervos. Ajută la creșterea normală a creierului și la formarea hormonilor care influențează starea de spirit. Triptofanul, un aminoacid prezent in ele, ajută la producerea serotoninei neurotransmitatoare, care joacă un rol important în somn, apetit și concentrare.
Consumul de prune contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare. Cercetările au furnizat dovezi în sprijinul faptului că aportul regulat de prune uscate ajută la fluidizarea sângelui în artere. Acest efect protector ajută la prevenirea diferitelor tulburări cardiace, incluzând dezvoltarea aterosclerozei și reducerea șanselor de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Prunele sunt benefice pentru întărirea sistemului imunitar al organismului datorită unui conținut ridicat de vitamina C.
Studiile au mai arătat că epicatechina, componenta prezentă în prune, ajută la inhibarea creșterii și proliferării celulelor cancerigene maligne și induce apoptoza în carcinomul hepatocelular uman. Acestea sunt bogate în antioxidanți și fitonutrienti care au un efect curativ împotriva celulelor cancerului de sân, fără a afecta celulele sănătoase ale organismului.
Consumul de prune ajută la reducerea petelor și ridurilor datorită prezenței nutrientilor anti-îmbătrânire. Ele mai sunt eficiente și în reglarea menstruației și ajută la detoxifierea stomacului. Prunele conțin calciu, care este valoros pentru menținerea sănătății dentare. Potrivit medicinii ayurvedice, prunele posedă proprietăți de răcire care ajută la eliminarea excesului de căldură din organism.

Niciun comentariu

Nu ratați!