Strugurii – fructele toamnei – împiedică multiplicarea celulelor maligne, scad colesterolul rău și tratează multe alte boli

0

Strugurii se bucură de o mare popularitate între fructele toamnei. Bogați în antioxidanți (acizi fenolici, antocianini, proantocianidine), vitamine (A, B1, B2, B6, C, PP) și minerale (potasiu, magneziu, fier, calciu, siliciu, mangan), ne pot aduce beneficii importante sănătății.
Au o valoare energetică comparabilă cu cea a altor alimente hrănitoare, precum carnea de vită, laptele, cartofii, roșiile, merele și pâinea.
STRUGURII – PROPRIETĂȚI
Cercetările in vitro și in vivo au arătat că efectele lor terapeutice se datorează îndeosebi conținutului de compuși antioxidanți. Aceștia ne oferă o protecție crescută împotriva celor mai periculoase maladii.
Cel mai important antioxidant din strugurii de culoare neagră și roșie închisă este resveratrolul. Acesta a demonstrat activități antibacteriene, antifungice, antivirale, cardioprotectoare, neuroprotectoare, anti-proliferative, chimio-preventive, anti-angioneză și antiinflamatoare
STRUGURII – INDICAȚII TERAPEUTICE
Fitoterapeuții recomandă strugurii în numeroase afecțiuni și probleme comune de sănătate. În primul rând, au efecte remineralizante și energizante, fiind benefice pentru sistemul nervos și cel muscular.
Consumul de struguri combate acumularea de toxine, stimulează și decongestionează ficatul, au efecte diuretice și laxative.
Studiile epidemiologice au asociat consumul de struguri cu un risc mai mic de boli cronice, precum boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.

Strugurii împiedică înmulțirea celulelor maligne, scad colesterolul și suprimă agregarea plachetară.
– anemie
– lipsă de minerale
– rahitism
– astenie
– oboseală, surmenaj
– gastrită, enterită, dizenterie, constipație cronică
– congestie hepatică sau splenică
– pietre la bilă
– intoxicație cu mercur sau plumb
– hemoroizi
– reumatism, artrită, gută
– tuse convulsivă, astm bronșic
– febră
– iritația căilor respiratorii
– tuberculoză pulmonară
– hipertensiune arterială
– ateroscleroză coronariană
– nefrită, pietre la rinichi, azotemie, edem renal
– obezitate
– dermatoză, acnee, piele îmbătrânită
– acuitate vizuală redusă
CURA CU STRUGURI
În sezonul strugurilor se poate face o cură cu fructe proaspete timp de 3-4 săptămâni. Se consumă câte 1-2 kg de struguri în fiecare zi. Această cantitate se împarte în trei rații egale. Fiecare porție se consumă cu o oră înainte de masa principală.
Fructele se spală bine, eventual cu bicarbonat de sodiu, pentru îndepărtarea pesticidelor.
Persoanele supraponderale pot consuma timp de 2 zile din 10 numai struguri. Se începe cu o cantitate mică – câte un strugure înainte de fiecare masă.
După 2-3 zile, se crește cantitatea până se ajunge la 3 kg pe zi. Urmează apoi introducerea treptată a alimentelor normale.
Nu depășiți această cantitate de struguri pentru a nu afecta funcția ficatului.

Niciun comentariu

Nu ratați!