Hreanul – “sănătate curată” dar nu pentru toată lumea

0

Hreanul este o rădăcină picantă din familia muștarului. Leguma este plantată la începutul primăverii sau toamna târziu și prosperă în medii mai reci.
Hreanul se remarcă de alte legume datorită gustului său puternic. Deși nu veți obține aportul de legume pentru întreaga zi doar consumând hrean, acesta va adăuga gust oricărui fel de mâncare.
👉 Beneficii pentru sănătate
Hreanul este mai mult decât o legumă rădăcinoasă aromată. A fost folosit ca medicament peste tot în lume de secole. Iată ce au de spus experții despre beneficiile hreanului:
✔️ Ajută la reducerea inflamației
Hreanul, ca și ceilalți membri ai aceleiași familii, conține un compus chimic numit sinigrină. S-a demonstrat că sinigrina contribuie la reducerea inflamației prin blocarea sau schimbarea părților sistemului imunitar care cauzează inflamația. Aceleași studii sugerează că sinigrina ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor aterosclerozei, deși trebuie făcute mai multe cercetări înainte de a trage concluzii certe. 
✔️ Luptă împotriva daunelor celulare
Rădăcina de hrean este bogată în mod natural în antioxidanți, care vă pot ajuta să vă protejați corpul de daunele celulare prin atașarea lor la radicalii liberi.
Studiile preliminare sugerează că hreanul poate preveni creșterea celulelor cancerului de colon, plămâni și stomac, deși trebuie făcute mai multe cercetări la om.
✔️Are proprietăți laxative
Hreanul are proprietăți laxative sau purgative. Ba mai mult, poate fi şi un foarte bun diuretic, util celor care au tenul, mâinile sau picioarele umflate din cauza retenției de apă.
✔️ Îmbunătățește sănătatea respiratorie
Dacă ați mâncat hrean înainte, probabil că sunteți familiarizat cu senzația de arsură unică pe care o poate declanșa în nas, gât și sinusuri. Hreanul poate ajuta de fapt sănătatea respiratorie. Un studiu a arătat că un supliment care conține hrean uscat tratează eficient infecțiile sinusale și bronșita. Cu toate acestea, trebuie făcute mai multe cercetări pe acest subiect.
✔️Susține sistemul nervos
În compoziția hreanului se găsesc din belşug vitamine din complexul B, necesare pentru funcționarea sistemului nervos şi pentru îmbunătățirea memoriei.
👉 Nutriție
Hreanul conține o serie de substanțe nutritive importante, inclusiv: 
•Calciu
•Magneziu
•Potasiu
•Folat
•Vitamina C
•Zinc
Mirosul înțepător şi gustul de foc al rădăcinii se datorează mai multor compuși chimici, între care şi aşa-numiţii glucozinolaţi. Aceștia din urmă s-au dovedit un adevărat fenomen în lupta cu bacteriile dăunătoare, fiind de multe ori mai eficienţi decât cele mai avansate antibiotice de sinteză.

👉 O ceașcă de hrean proaspăt ras conține: 
•Calorii: 150
•Grăsime: 2 grame
•Sodiu: 25 miligrame
•Glucide: 34 grame
•Fibră: 14 grame
•Zaharuri: 9 grame
•Proteine: 6 grame
La fel ca alte alimente procesate, sosul de hrean cumpărat din magazin este bogat în sodiu. Prea mult sodiu vă poate crește riscul de a dezvolta tensiune arterială crescută, boli de inimă și accident vascular cerebral.
Este important să țineți cont de dimensiunile porțiilor atunci când mâncați alimente procesate, inclusiv sosul de hrean prefabricat.
👉 Cum se pregătește hreanul
Hreanul are o aromă unică, picantă, care poate schimba întreaga aromă a felului de mâncare în care este folosit. În funcție de toleranța dvs. pentru alimentele picante, poate fi un gust excelent.
Mai întâi trebuie să curățați leguma, apoi să o feliați. Hreanul proaspăt poate fi fiert, sotat sau la grătar. Se asociază bine cu alte legume rădăcinoase, inclusiv sfeclă și cartofi, precum și cu broccoli sau varză de Bruxelles.
❗️Precauții:
Hreanul nu este recomandat copiilor mici, sub 4 ani, deoarece poate provoca probleme la nivelul tractului digestiv.
Este contraindicat în sarcină și alăptare deoarece conține ulei de muștar, care poate fi toxic şi iritant.
Hreanul nu este benefic dacă suferi de ulcer, boală inflamatorie intestinală sau alte afecțiuni ale tractului digestiv. Hreanul poate irita mucoasa digestivă.
Hreanul nu este indicat dacă suferi de hipotiroidism.
Evită utilizarea hreanului dacă ai probleme cu rinichii. Există riscul ca hreanul să crească fluxul de urină. Aceasta ar putea fi o problemă pentru persoanele cu afecțiuni renale.

Niciun comentariu

Nu ratați!