Lapte de măgărită: beneficii, utilizări și dezavantaje

1

Laptele de măgărită poate suna ca un nou venit pe piața laptelui, dar, în realitate, există de mii de ani.
A devenit din nou popular recent, în special în părți din Europa, apelând atât la persoanele aventuroase care doresc să încerce alimente și băuturi noi, cât și la cei care își propun să mănânce alimente naturale cu beneficii pentru sănătate.
Acest articol analizează beneficiile, utilizările și dezavantajele laptelui de măgărită.
Istoria și utilizările laptelui de măgărită
Măgarii aparțin familiei Equidae, care include și cai și zebre. Diferite rase de măgari domestici trăiesc peste tot în lume și, ca multe alte mamifere, măgărițele, cunoscute sub numele de jennies, au fost crescute de mii de ani pentru laptele lor.
Laptele de măgărită are o lungă istorie de utilizări medicinale și cosmetice. Hipocrate l-ar fi folosit ca tratament pentru artrită , tuse și răni. Se spune că Cleopatra și-a menținut pielea moale și netedă cu băi de lapte de măgărită.
Are proprietăți antimicrobiene și este utilizat ca tratament de medicină populară pentru infecții, inclusiv tuse convulsivă, precum și viruși în părți din Africa și India.
În comparație cu laptele de la alte animale, cum ar fi vacile, caprele, oile, bivolițele și cămilele, laptele de măgărită seamănă cel mai mult cu laptele matern uman. De fapt, a fost folosit pentru prima dată în secolul al XIX-lea pentru hrănirea sugarilor orfani.
Agricultura măgarilor devine din ce în ce mai populară. Cu toate acestea, majoritatea fermelor sunt mici, cu 5-30 măgărițe de muls. Fiecare produce doar aproximativ 1 litru de lapte pe zi. Astfel, laptele este oarecum greu de găsit și considerat un articol de specialitate.
Laptele de măgărită se vinde de obicei la fermele unde sunt crescuți măgarii.
Este disponibil pe scară largă sub formă de lapte praf liofilizat și ca ingredient în unele batoane de ciocolată importate în Europa. În Italia, unde este deosebit de popular, laptele de măgărită este folosit în unele formule pentru sugari și ca hrană medicală.
Nutriția laptelui de măgărită
Din punct de vedere nutrițional, laptele de măgărită este foarte asemănător cu laptele uman și cel de vacă. Oferă vitamine și minerale împreună cu proteine.
Are un conținut scăzut de grăsimi și, prin urmare, de calorii și are mai multă vitamină D decât alte
feluri de lapte. Majoritatea caloriilor din laptele de măgărită provin din carbohidrați, care sunt sub formă de lactoză.
Majoritatea proteinelor din lapte provin din cazeină și zer. Cazeina este proteina la care reacționează cei mai mulți oameni cu alergie la laptele de vacă. Laptele de măgărită este similar cu laptele matern uman, deoarece este scăzut în cazeină și cu mai mult zer.
Proteina din zer din laptele de măgărită este notabila pentru proprietățile sale antimicrobiene. Conține compuși care pot preveni dezvoltarea virusurilor și bacteriilor.
În studiile de laborator, previne răspândirea bacteriilor, inclusiv Listeria monocytogenes, Escherichia coli și Staphylococcus aureus.
Beneficiile laptelui de măgărită
Fanii laptelui de măgărită îl beau adesea pentru beneficiile sale pentru sănătate, care depășesc conținutul său nutritiv. În special, a câștigat multă atenție ca aliment favorabil alergenilor și care stimulează imunitatea.
Comparativ cu proteina din laptele de vacă, care are de aproximativ cinci ori mai multă cazeină decât zerul, proteina din laptele de măgar are aproximativ părți egale de cazeină și zer.
Având în vedere conținutul său semnificativ mai scăzut de cazeină, mulți oameni cu alergie la proteinele din laptele de vacă pot tolera laptele de măgărită, deoarece constată că laptele de măgărită nu provoacă un răspuns alergic.
Acest lucru poate fi un plus pentru oricine este alergic la laptele de vacă, dar poate beneficia de proteinele și alte substanțe nutritive pe care le oferă laptele de măgărită.
Un studiu italian efectuat pe 81 de copii cu alergie la laptele de vacă a constatat că toți au putut bea lapte de măgărită fără nicio reacție negativă. Aportul de lapte de măgărită a permis creșterea regulată în greutate și înălțime.

Cu toate acestea, dacă aveți o alergie cunoscută, adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a încerca lapte de măgărită. În timp ce laptele de măgărită conține mai puțină cazeină decât laptele de vacă, chiar și o cantitate mică de cazeină poate provoca anafilaxie la unii oameni.
O altă componentă importantă a laptelui de măgărită este lactoza. Vă ajută corpul să absoarbă calciu, care este important pentru oasele puternice.
Alți compuși din lapte pot sprijini un sistem imunitar mai sănătos. Un studiu de laborator a arătat că laptele de măgărită are capacitatea de a promova eliberarea de citokine, care sunt proteine ​​ce stimulează sistemul imunitar.
Același studiu a constatat că laptele de măgărită determină, de asemenea, celulele să producă oxid nitric, un compus care ajută la dilatarea vaselor de sânge. Oxidul nitric poate îmbunătăți fluxul de sânge către vasele de sânge, ceea ce, la rândul său, reduce tensiunea arterială.
Dezavantaje ale laptelui de măgărită
Cel mai mare dezavantaj al laptelui de măgărită este prețul și disponibilitatea acestuia. Deoarece atât numărul, cât și dimensiunea fermelor de lapte de măgărițe sunt limitate, este scump de produs și vândut – și, prin urmare, este greu de găsit.
Europa are câțiva producători mai mari care vând laptele sub formă de pulbere.
Prețul laptelui de măgar, împreună cu conținutul său scăzut de cazeină, îl fac, de asemenea, foarte scump și greu de utilizat pentru fabricarea brânzeturilor.
Un alt dezavantaj potențial este că majoritatea fermelor mici vând doar lapte de măgărită crud, iar consumul de lapte nepasteurizat prezintă un risc de boli de origine alimentară.
Deși laptele de măgărită are proprietăți antimicrobiene, iar testele îl găsesc de obicei lipsit de agenți patogeni nocivi, există întotdeauna riscul ca laptele crud să conțină bacterii sau alte toxine dăunătoare.
Acest lucru poate fi periculos dacă este hrănit sugarilor, adulților mai în vârstă sau oricui are un sistem imunitar compromis.
Dacă doriți să încercați laptele de măgărită sub formă lichidă sau sub formă de pulbere, căutați unul care a fost pasteurizat. Alternativ, încălziți laptele crud la cel puțin 72 ° C timp de 15 secunde înainte de a-l bea pentru a ucide agenții patogeni.
În cele din urmă, dacă aveți intoleranță la lactoză și aveți simptome cum ar fi gazele, balonarea și diareea după ce beți lapte, laptele de măgărită probabil va provoca aceleași simptome datorită conținutului său de lactoză.
Astfel, persoanele cu intoleranță la lactoză ar trebui să evite sau să limiteze laptele de măgărită. Alternativ, puteți utiliza o enzimă lactază pentru a descompune lactoza înainte de a o bea.
Alte utilizări ale laptelui de măgar
Laptele de măgărită este mai mult decât un produs alimentar. Este la fel de bine cunoscut pentru utilizarea sa ca ingredient pentru produse cosmetice. De fapt, probabil veți avea mult mai mult noroc să găsiți creme hidratante și săpunuri pentru piele cu lapte de măgărită decât băuturile cu lapte de măgărită.
Proteinele din laptele de măgărită au capacitatea de a atrage și reține apa, ceea ce îl face o cremă hidratantă excelentă.
Unele dintre proteinele din laptele de măgărită funcționează și ca antioxidanți. Acestea ajută la protejarea celulelor de daunele oxidative, inclusiv cele cauzate de expunerea la soare, oferind astfel beneficii anti-îmbătrânire.
Produsele cosmetice care pot avea lapte de măgărită ca ingredient major includ cremele pentru piele, măștile de față, săpunurile și șampoanele.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!