Ce conține țelina și de ce este foarte important să o consumați frecvent

0

Țelina este un ingredient popular adesea prezent în rețetele cu conținut scăzut de carbohidrați și calorii, atât pentru cei care țin dietă, cât și pentru consumatorii atenți la sănătate.
Țelina este plină de fibre, vitamina K, vitamina C și antioxidanți iar adăugarea sa în dietă poate avea un efect puternic asupra sănătății. În plus, există modalități nelimitate de a te bucura de țelină. Încercați să o coaceți, să o fierbeți, să o prăjiți sau să o zdrobiți pentru a profita de numeroasele sale beneficii potențiale.
Beneficiile rădăcinii de țelină
1. Promovează sănătatea digestivă
Țelină este o sursă excelentă de fibre, conținând aproape trei grame per cană. Fibrele sunt esențiale pentru multe aspecte ale sănătății. Sunt deosebit de importante când vine vorba de sănătatea digestivă.
Fibrele se deplasează lent prin tractul gastrointestinal nedigerate. Adaugă volum scaunului pentru a menține regularitatea și pentru a promova trecerea acestuia din organism. Fibrele sunt adesea folosite ca remediu natural pentru constipație. De fapt, studiile sugerează că creșterea aportului de fibre poate crește efectiv frecvența scaunului.
Fibrele acționează și ca un prebiotic. Prebioticele furnizează combustibil pentru bacteriile benefice din intestin pentru a optimiza absorbția nutrienților și digestia. În plus, cercetările arată că alimentele bogate în fibre  au beneficii și pentru alte afecțiuni precum hemoroizii, boala de reflux gastroesofagian, diverticulita și ulcerul intestinal.
2. Menține oasele puternice
Vitamina K este un micronutrient care este esențial și atunci când vine vorba de sănătatea oaselor. Vitamina K este necesară pentru buna funcționare a osteocalcinei. Osteocalcina este un tip de hormon proteic care se găsește în principal în oase. Potrivit unei recenzii publicate în revista  Nutrition in Clinical Practice , studiile arată că vitamina K poate ajuta la creșterea densității minerale osoase și la reducerea riscului de fractură.
Țelină este una dintre cele mai bune surse de vitamina K disponibile. Are aproximativ 80% din valoarea zilnică recomandată într-o singură cană. De asemenea, este relativ bogată în calciu . Calciul este un alt mineral cheie necesar pentru susținerea dezvoltării oaselor sănătoase și a metabolismului.
3. Combate radicalii liberi
Radicalii liberi sunt compuși nocivi care se pot acumula în organism ca urmare a unor factori precum stresul, poluarea sau un stil de viață nesănătos. În timp, acești compuși pot avea un efect grav asupra sănătății. Ei provoacă leziuni oxidative ale celulelor și chiar contribuie la dezvoltarea afecțiunilor cronice precum bolile de inimă, cancerul și diabetul.
Țelină este bogată în antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși puternici care ajută la combaterea radicalilor liberi pentru a vă menține corpul sănătos. Antioxidanții precum vitamina C pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației. Inflamația joacă un rol în afecțiuni precum artrita reumatoidă, sindromul intestinului permeabil și boala inflamatorie intestinală.

4. Reglează zahărul din sânge
Săracă în carbohidrați, dar bogată în fibre, adăugarea de rădăcină de țelină în dieta ta este o modalitate excelentă de a promova nivelul normal de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează faptului că fibrele încetinesc absorbția zahărului în sânge. Acest lucru ajută la prevenirea creșterilor bruște și a scăderilor de zahăr din sânge.
Pe lângă conținutul de fibre, țelina are și un conținut scăzut de calorii, dar conține o doză consistentă de proteine. Potrivit unei recenzii publicate în  American Journal of Clinical, respectarea unei diete bogate în proteine poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea controlului zahărului din sânge. Acest lucru este valabil mai ales la persoanele cu diabet de tip 2.
5. Susține pierderea în greutate
Țelina poate fi un plus delicios și hrănitor la o dietă de slăbit bine echilibrată. Spre deosebire de multe alte legume rădăcinoase, are un conținut scăzut de calorii și carbohidrați. În plus, este extrem de versatilă, adăugând un aspect crocant delicios gustărilor și garniturilor deopotrivă.
De asemenea, este bogată în fibre și proteine, ambele putând fi incredibil de benefice pentru pierderea în greutate. Fibrele se mișcă încet prin tractul digestiv, ajutându-vă să vă mențineți mai sătul mai mult timp pentru a scădea pofta de mâncare. Între timp, proteinele ajută la încetinirea golirii stomacului și la reducerea nivelurilor de grelină. Grelina este hormonul responsabil pentru stimularea senzației de foame.
👉 Informații nutriționale
Rădăcina de țelină este foarte hrănitoare. Conține o cantitate bună de vitamina K, vitamina C și fosfor în fiecare porție. De asemenea, are un conținut relativ scăzut de carbohidrați. În plus, este bogată în fibre. Asta o face o gustare sănătoasă și cu conținut scăzut de carbohidrați .
O cană (aproximativ 156 de grame) de țelină crudă conține aproximativ:
– 65,5 calorii
– 14,4 grame carbohidrați
– 2,3 grame proteine
– 0,5 grame de grăsime
– 2,8 grame de fibre alimentare
– 64 micrograme de vitamina K (80% DZR)
– 12,5 miligrame de vitamina C (21% DZR)
– 179 miligrame de fosfor (18% DZR)
– 468 miligrame de potasiu (13% DZR)
– 0,3 miligrame de vitamina B6 (13% DZR)
– 0,2 miligrame  de mangan (12% DZR)
– 31,2 miligrame de magneziu (8 % DZR)
– 67,1 miligrame de calciu (7 % DZR)
– 1,1 miligrame de fier (6 % DZR)
– 0,1 miligrame de riboflavină (6 % DZR)
– 0,1 miligrame de cupru (5 % DZR)
– 0,5 miligrame de acid pantotenic (5% DZR)
– 0,1 miligrame de tiamină (5% DZR)
Pe lângă nutrienții enumerați mai sus, această rădăcină conține și o cantitate mică de folat, vitamina E, zinc și seleniu.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.