Fasolea fava este o sursa buna de energie, proteine, carbohidrati si fibre. Contine minerale ca: fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc. De asemenea, contine diferite vitamine, inclusiv vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, folat si vitamina A, E si K.
Avand in vedere continutul bogat in nutrienti, fasolea fava are multe beneficii, cum ar fi prevenirea defectelor la nastere, imbunatatirea sanatatii oaselor si combaterea anemiei.
Amelioreaza simptomele bolii Parkinson
Potrivit unui studiu publicat in 2013, fasolea fava, datorita continutului bogat in L-dopa si C-dopa, contribuie la imbunatatirea performantelor motorii la cei care sufera de boala Parkinson prin cresterea nivelului de dopamina din sange.
Un alt studiu a dezvaluit ca atunci cand pacientilor cu boala Parkinson li s-a administrat 250 de grame de fasole intr-o zi, nivelul lor de dopamina din sange a aratat o crestere pozitiva similara cu efectele medicamentelor L-dopa.
Previne defectele de nastere
Fasolea fava are un continut imens de folat, cu 106% din necesarul zilnic recomandat la 100 gr de portie. Folatul este unul dintre cei mai importanti nutrienti pentru cresterea fatului. Ajuta la crearea de celule si organe pentru sugar, prevenind astfel riscul de defecte ale tubului neural.
Imbunatatirea sanatatii oaselor
Fasolea fava, fiind bogata in mangan, cupru, zinc si calciu, este cunoscuta pentru a ajuta la imbunatatirea sanatatii oaselor. Conform cercetarilor, o singura portie de 100 gr de fasole fava contine 43 mg de mangan. Manganul ajuta la reducerea deficientei de calciu in organism, reducand astfel riscul de afectiuni legate de oase cum ar fi osteoporoza si pierderea densitatii osoase.
Poate ajuta la combaterea anemiei
Datorita continutului ridicat de fier, fasolea fava ajuta la combaterea simptomelor anemiei, precum oboseala, ameteli, slabiciune etc. Fierul promoveaza productia de hemoglobina in organism, care ajuta la transportarea oxigenului catre celule. Prin urmare, consumul regulat de fasole fava ajuta la prevenirea anemiei.
Un punct important de remarcat aici este faptul ca cei care sufera de o deficienta de G6PD (Glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza), nu ar trebui sa consume aceasta fasole, deoarece poate duce la o alta tulburare de sange, numita anemie hemolitica.
Gestioneaza tensiunea arteriala
Avand in vedere continutul ridicat de mangan si potasiu, fasolea fava va poate ajuta in gestionarea tensiunii arteriale. Se cunoaste faptul ca alimentele bogate in mangan si potasiu relaxeaza vasele de sange si scad tensiunea arteriala ridicata, micsorand riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral.
Promoveaza pierderea in greutate
O cana sau o portie de 170 de grame de fasole fava contine aproximativ 180 de calorii, ceea ce o face o optiune alimentara excelenta pentru persoanele care doresc sa piarda in greutate. Potrivit cercetarilor efectuate la Scoala de Medicina a Universitatii din Washington, fasolea fava contine o bogata sursa de proteine si fibre, care ajuta la imbunatatirea senzatiei de satietate, reducand astfel nevoia de a manca mai mult.
Ajuta la scaderea nivelului de colesterol
Fasolea fava este bogata in fibre solubile, care ajuta la legarea si eliminarea colesterolului rau din corp. Studiile releva modul in care fibrele solubile ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL si glucoza din organism.
Sporirea imunitatii
Fasolea fava este o sursa bogata de cupru, un mineral important pentru reglarea producerii si cresterii celulelor sanguine sanatoase. Cuprul promoveaza functionarea globulelor albe din sange, care distrug agentii patogeni care provoaca boli in organism.
Atentie!
Deficit de vitamina B6 – consumul excesiv poate provoca un deficit de vitamina B6 datorita prezentei L-dopa.
Interactiune medicamentoasa – daca luati medicamente pentru tratarea depresiei, discutati cu medicul inainte de a adauga fasolea fava in dieta dumneavoastra.
Deficienta de G6PD – un alt punct de retinut este faptul ca aceasta fasole nu trebuie consumata daca aveti deficienta de G6PD, asa cum am mentionat anterior.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: organicfacts.net
Niciun comentariu