Morcovi – efectele negative ale consumului excesiv

0

Morcovii sunt legume crocante care oferă diverse beneficii. Aceste legume rădăcinoase sunt cercetate pe larg pentru profilul lor nutritiv puternic. Cel mai important nutrient este betacarotenul, care se transformă în vitamina A în corpul uman.
Cu toate acestea, aportul excesiv de morcovi a fost legat de efecte nedorite. Unele dintre acestea pot fi și ele severe. În acest articol, vom analiza efectele secundare ale consumului excesiv de morcovi.
🥕 Poate provoca toxicitate cu vitamina A
Într-un raport de caz, o persoană care a consumat în exces morcovi a fost internată din cauza durerii abdominale. S-a constatat că enzimele sale hepatice s-au ridicat la niveluri anormal de mari. Pacientul a fost diagnosticat cu un caz ușor de toxicitate cu vitamina A. Nivelurile de vitamina A până la 10.000 UI sunt considerate sigure. Orice doză dincolo de acesta ar putea fi toxică. O jumătate de cană de morcov are 459 mcg de beta-caroten, ceea ce înseamnă aproximativ 1.500 UI de vitamina A.
Toxicitatea vitaminei A se mai numește hipervitaminoză A. Simptomele pot include pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături, pierderea părului, oboseală și sângerări nazale.
Toxicitatea apare deoarece vitamina A este liposolubilă. Orice exces de vitamina A care nu este necesar de către organism va fi depozitat în ficat sau în țesutul adipos. Acest lucru poate duce la acumularea de vitamine A în timp și eventuală toxicitate.
Toxicitatea cronică a vitaminei A poate afecta mai multe sisteme de organe. Poate inhiba formarea osoasă, ducând la oase mai slabe și fracturi. Toxicitatea pe termen lung a vitaminei A poate afecta și funcția rinichilor.
🥕 Poate provoca alergii
Alergiile la morcovi pot afecta peste 25% dintre persoanele cu alergii alimentare. Acest lucru ar putea fi asociat cu alergia lor la proteinele specifice morcovului.
Simptomele alergiei la morcovi includ mâncărimea sau umflarea buzelor și iritarea ochilor și a nasului.
🥕 Poate provoca flatulență
Anumite persoane pot găsi morcovii dificil de digerat. Acest lucru se poate agrava dacă îi consumați in exces, ducând în cele din urmă la flatulență (sau gaz la stomac).

🥕 Poate provoca decolorarea pielii
Consumul prea multor morcovi poate provoca o afecțiune inofensivă numită carotenemie. Acest lucru este cauzat de prea mult betacaroten în fluxul sanguin, ceea ce face pielea să devină portocalie.
Carotenemia este extrem de puțin probabilă, cu excepția cazului în care urmați o dietă restricționată în care vi se cere să consumați prea mulți morcovi pentru o lungă perioadă de timp. Un morcov mediu conține aproximativ 4 miligrame de beta-caroten. Consumul mai mult de 20 de miligrame de beta-caroten în fiecare zi timp de câteva săptămâni poate provoca decolorarea pielii.
❓Câți morcovi poți mânca într-o zi
Un morcov mediu conține aproximativ 509 micrograme (RAE sau echivalentul activității retinolului) de vitamina A.
Nivelul superior tolerabil al vitaminei A pentru a preveni toxicitatea este de 3.000 micrograme RAE pe zi.
Acest lucru echivalează cu aproximativ cinci până la șase morcovi. Nu depăși aceasta cantitate. Respectarea a trei-patru morcovi pe zi ar trebui să fie opțiunea sigură.
👉 Concluzie
Morcovii sunt super-sănătoși. Sunt surse bogate de antioxidanți și ajută la combaterea bolilor. Dar, ca majoritatea celorlalte alimente, moderarea este esențială. Nu consumați mai mult de trei (sau patru, maximum) morcovi medii într-o zi.
Chiar dacă consumați suc de morcovi, țineți cont de cantitate. O cană (236 grame) de suc de morcovi conține peste 45.000 UI de vitamina A. Acest lucru depășește cu mult suma recomandată. Încercați să nu aveți mai mult de o jumătate de cană de suc / zi și încercați să nu beți suc de morcovi în fiecare zi.
Prelevarea excesivă de vitamina A, după cum am discutat, poate fi toxică pentru oameni. În cazuri normale, acest lucru poate provoca o ușoară nuanță portocalie pe piele și nu dăunează sănătății. O supradoză excesivă de vitamina A este puțin probabil să se întâmple prin cantități regulate de alimente, dar poate rezulta din aportul de suplimente.

Niciun comentariu

Nu ratați!