Păstârnacul face parte din familia Apiaceae (Umbelifere), împreună cu morcovii, pătrunjelul, țelina, chimenul, mărarul, etc. Aceștia sunt încărcați cu substanțe nutritive: vitamina C, E, B6, B9, K, proteine, fibre, mangan, potasiu, magneziu, fosfor, cupru, tiamină, niacină, calciu, fier și seleniu. Conținutul impresionant de vitamina C ajută la îmbunătățirea sănătății ochilor. Cercetările publicate în 2016 au demonstrat că persoanele care dezvoltă degenerare maculară legată de vârstă tind să aibă un aport mai scăzut de vitamina C, precum și alți nutrienți cheie, cum ar fi acizii grași omega-3, beta-caroten, vitamina E, zinc și vitamina D. Consumul păstârnacului este o modalitate foarte bună de a-ți crește nivelul acestei vitamine. Ca orice legumă, păstârnacul vine cu o doză semnificativă de fibre. Aportul bogat de fibre este una dintre principalele căi prin care puteți avea o digestie sănătoasă și puteți evita sau scăpa de constipație. Vitamina B9 sau acidul folic este extrem de important pentru sănătatea oamenilor. Este esențială pentru femeile însărcinate și pentru copiii în curs de dezvoltare. Mai este benefic și pentru gingivită, inflamația limbii, dificultăți de respirație, diaree, pierderea poftei de mâncare, memorie, liniște psihică sau iritabilitate. Manganul este o componentă cheie a multor enzime din organism care afectează sănătatea digestivă, funcția antioxidantă și vindecarea rănilor, doar ca să numim câteva. Această legumă conține mangan și vitamina K, ambii nutrienți joacă un rol important în sănătatea oaselor. Manganul mai ajută și la producerea hormonilor sexuali, în timp ce vitamina K se dovedește esențială pentru coagularea sângelui.
Păstârnacul are o cantitate semnificativă de potasiu și folat, doi nutrienți importanți pentru sănătatea cardiovasculară. Potasiu menține tensiunea arterială normală, iar acidul folic reduce nivelul homocisteinei, un aminoacid asociat cu un risc crescut de boală cardiacă. Folații promovează cresterea eritrocitelor (globule roșii), în timp ce potasiul susține funcția nervoasă.
Păstârnacul crește aportul de vitamina C și E. Aceste substanțe împiedică deteriorarea celulelor provocate de radicalii liberi – compuși periculoși care contribuie la boli cardiace și cancer. Vitamina E sporește producerea de celule roșii din sânge – celule de care avem nevoie pentru un transport adecvat al oxigenului – în timp ce vitamina C ajută țesutul conjunctiv.
Niciun comentariu