Rădăcina de hrean ajută la prevenirea bolilor respiratorii, a infecțiilor urinare și a cancerului – 8 beneficii dovedite științific

0

Cu atât de multe sosuri nesănătoase de pe piață, este greu să găsești ceva care să-ți condimenteze sandvișurile și cărnurile preferate fără a adăuga calorii suplimentare și ingrediente mai puțin sănătoase la dieta ta. Ei bine, faceți cunoștință cu rădăcina de hrean, o legumă care este încărcată cu antioxidanți și nutrienți importanți.
Cercetările emergente au scos la iveală o serie de beneficii puternice asociate cu acest ingredient incredibil, raportând că ar putea proteja împotriva infecțiilor bacteriene, ar putea promova o digestie sănătoasă, poate reduce inflamația și multe altele.
👉 Ce este rădăcina de hrean?
Hreanul este o rădăcină, cel mai frecvent folosită ca și condiment. Cunoscut mai ales pentru aroma sa puternică, devine un topping popular pentru carne și pește.
Întreaga plantă de hrean are o istorie lungă în medicina populară și poate ajuta la prevenirea și tratarea unui număr de afecțiuni comune. Se încadrează în categoria legumelor crucifere, care sunt cunoscute pentru compușii lor vegetali numiți glucozinolați.
De asemenea, este bogat în antioxidanți și o varietate de enzime, inclusiv peroxidaza de hrean. Datorită prezenței acestor compuși, poate preveni creșterea bacteriilor, poate lupta împotriva bolilor și poate oferi un amestec sănătos de vitamine și minerale pentru a ajuta la completarea unei diete echilibrate.
Deși provine inițial din sud-estul Europei, această legumă rădăcină populară se găsește acum în întreaga lume. În Evul Mediu, atât frunzele, cât și rădăcinile de hrean erau folosite ca medicament.
Este cunoscut ca un diuretic natural, un tratament pentru boli respiratorii și chiar infecții ale tractului urinar.
Are o aromă înțepătoare similară cu rădăcina de wasabi (rizom), care este cunoscută și sub numele de hrean japonez. Ambele aparțin aceleiași familii de plante, iar pasta de wasabi este adesea folosită chiar și ca înlocuitor de hrean.
În afară de distincțiile evidente de culoare și aspect, există și alte câteva diferențe unice între wasabi și hrean.
Cel mai notabil, wasabi tinde să aibă o aromă mai bogată, mai complexă. De asemenea, este mult mai dificil să îl găsești proaspăt și este mai greu de crescut și cultivat.
👉 Informații nutriționale
Hreanul are un conținut scăzut de calorii, și conține o cantitate mare de vitamina C și acid folic. O lingură (aproximativ 15 grame) de hrean preparat conține aproximativ:
– 7,2 calorii
– 1,7 grame carbohidrați
– 0,2 grame proteine
– 0,1 grame de grăsime
– 0,5 grame fibre alimentare
– 3,7 miligrame de vitamina C (6 % DZR)
– 8,6 micrograme de folat (2% DZR)
Pe lângă nutrienții de mai sus, fiecare porție conține și o cantitate mică de calciu, magneziu, potasiu, zinc, mangan, vitamina B6 și seleniu.
👉 Beneficiile hreanului pentru sănătate
1. Are proprietăți de combatere a cancerului
Compușii de glucozinolat găsiți în această rădăcină sunt responsabili pentru aroma sa picantă și sunt agenți puternici în lupta împotriva cancerului. În lumea plantelor, glucozinolații protejează plantele de mediile toxice sau dure.
Destul de impresionant, hreanul conține de 10 ori mai mulți glucozinolați decât broccoli, astfel încât chiar și în cantități mici obțineți o mulțime de beneficii.
Numeroase studii, inclusiv unul de la Universitatea din Illinois, au arătat exemple în care această rădăcină vegetală ajută la creșterea rezistenței corpului uman la cancer. Cercetările oferă dovezi preliminare că poate ajuta la uciderea celulelor cancerigene ale cancerului de sân și de colon, precum și la prevenirea daunelor oxidative legate de radicalii liberi.
Pe măsură ce mai multe cercetări apar, posibilitățile de utilizare a glucozinolaților ca agenți chimiopreventivi continuă să se extindă. Un studiu a mai arătat că procesarea și pregătirea rădăcinii îi mărește de fapt abilitățile anticancerigene (ceea ce este foarte neobișnuit în cazul legumelor).
2. Bogat în antioxidanți
Radicalii liberi pot provoca daune majore organismului, iar consumul unei diete bogate in antioxidanți poate ajuta la eliminarea sau prevenirea acestor daune. Rădăcina de hrean conține o serie de fitocompuși, antioxidanți care sunt benefici pentru sănătatea umană.
Unii dintre antioxidanții găsiți în rădăcină sunt antimutagenici. Aceasta înseamnă că protejează părți ale corpului de mutagenii care pot provoca vătămări permanente.
Există dovezi că mutațiile sunt de vină pentru bolile de inimă și pentru câteva alte tulburări degenerative comune. Destul de interesant, un studiu in vitro a arătat că extractul de hrean a fost capabil să scadă deteriorarea ADN-ului cauzată de zeocină, un antibiotic care induce stresul oxidativ.

3. Protejează împotriva microbilor și bacteriilor
Uleiul responsabil pentru gustul înțepător al hreanului, wasabiului și muștarului se numește izotiocianat de alil. Acest ulei incolor este un antimicrobian care luptă împotriva unui spectru larg de agenți patogeni.
Multe studii au demonstrat capacitățile profunde antimicrobiene și antibacteriene ale rădăcinii de hrean.
A existat un studiu efectuat folosind ulei esențial de hrean pentru a conserva carnea de vită friptă și pentru a preveni alterarea. Carnea de vită cu hrean adăugat a restricționat creșterea majorității bacteriilor pentru a preveni alterarea.
Rădăcina de hrean are efecte pozitive asupra fagocitelor, care sunt un tip de celule din organism care absorb bacteriile. Un studiu pe șoareci a arătat că hreanul a îmbunătățit funcțiile antimicrobiene ale fagocitelor pentru a ajuta la combaterea infecțiilor și a bolilor.
4. Reduce simptomele bolilor respiratorii
Datorită proprietăților antibiotice ale hreanului, acesta a fost folosit de mulți ani în medicina tradițională pentru a trata bronșita, sinuzita, tusea și răceala comună.
Într-un studiu german, un medicament pe bază de plante care conținea această rădăcină a fost testat împotriva antibioticelor convenționale. Descoperirile incredibile au  arătat un rezultat comparabil în tratarea sinuzitei acute și a bronșitei cu extract natural în comparație cu tratamentele convenționale.
Realitatea este că multe antibiotice folosite pentru a trata bolile respiratorii agravează adesea cauza de bază și doar suprimă simptomele bolii.
Mirosul înțepător al acestei legume crucifere ajută și la eliminarea mucusului din sistemul respirator superior pentru a preveni infecția. Când consumați această rădăcină pentru problemele sinusurilor, s-ar putea să aveți impresia că produceți exces de mucus, dar acest lucru poate fi de fapt benefic. După o zi sau două, corpul tău va începe să elimine mucusul, care este un pas major în prevenirea infecției.
5. Ajută la tratarea infecțiilor tractului urinar
Datorită capacității rădăcinii de hrean de a lupta împotriva microbilor și a creșterii bacteriene, are un mare succes în tratarea infecțiilor acute ale tractului urinar mai bine decât tratamentele convenționale cu antibiotice, care implică de obicei o serie de efecte secundare neplăcute. Sinigrina glicozidă, care se găsește și în rădăcină, este cunoscută pentru a preveni retenția de apă și acționează ca un diuretic natural, care poate ajuta la prevenirea infecțiilor renale și ale tractului urinar.
Prezența izotiocianatului de alil, un expulzat prin urină, are capacități dovedite împotriva cancerului vezicii urinare și poate ajuta la combaterea infecțiilor.
6. Acționează ca un ajutor digestiv
Hreanul conține enzime care stimulează digestia, reglează mișcările intestinale și reduc constipația. Bila ajută la eliminarea excesului de colesterol, grăsimi și alte deșeuri și susține un sistem digestiv sănătos.
Această rădăcină conține o substanță care stimulează producția de bilă în vezica biliară pentru a ajuta digestia.
7. Ameliorează inflamația și durerea
Hreanul a fost folosit de oamenii din Grecia antică ca un analgezic natural pentru a ajuta la ameliorarea durerilor de spate. De asemenea, a fost folosit în alte tipuri de medicină tradițională pentru a reduce durerea și inflamația asociate cu durerile de cap.
Deși sunt necesare mai multe cercetări, hreanul este adesea aplicat local pe zonele corpului cu durere cauzată de leziuni, artrită sau inflamație. Acest lucru se poate datora proprietăților antiinflamatorii care se găsesc în numeroșii compuși benefici pe care îi conține.
8. Sprijină pierderea în greutate
Sărac în calorii, dar bogat în fibre, acest condiment aromat este un plus grozav pentru tine dacă vrei să slăbești. Spre deosebire de alte condimente bogate în calorii sau încărcate cu zahăr, cum ar fi sosul de grătar, ketchup-ul sau sosurile pentru salată, hreanul poate adăuga aromă mâncărurilor tale într-un mod sănătos.

Niciun comentariu

Nu ratați!