Șalotă – tipul de ceapă cu proprietăți de combatere a cancerului și de îmbunătățire a sănătății inimii

0

Hașma, numită și șalotă, eșalot sau ceapă franțuzească, este o plantă erbacee perenă din familia Alliaceae, comestibilă, înrudită cu ceapa, cu care se aseamănă mult. Este cultivată ca plantă aromatică și ca legumă comestibilă.
Din punct de vedere istoric, eșalota a fost folosită atât pentru proprietățile sale nutritive, cât și aromatice în bucătăria indiană, asiatică, franceză și mediteraneană. Nu numai că adaugă o aromă dulce și înțepătoare rețetelor, dar sunt și pline de antioxidanți, vitamina A, vitamina C și câteva minerale importante.
Șalota este considerată o plantă importantă în practicile medicinale indiene și este prescrisă în mod obișnuit ca un remediu eficient pentru mai multe afecțiuni din medicina ayurvedică. De fapt, a fost folosită pentru a vindeca numeroase afecțiuni corporale de mii de ani – atât intern, cât și extern, datorită efectului său natural de „răcire” asupra corpului. Acest lucru face ca șalota (și ceapa de asemenea) să fie benefică pentru reducerea inflamației, durerilor musculare, umflăturilor și retenției de apă.
La fel ca și alte legume care au un gust similar, inclusiv ceapa și usturoiul, șalota poate fi consumată fie crudă, fie gătită, ceea ce o face versatilă și ușor de încorporat în rețete. Studiile sugerează că lupta împotriva cancerului, reducerea alergiilor alimentare și îmbunătățirea detoxifierii sunt toate beneficiile cunoscute ale consumului acestei legume.
👉 Ce sunt șalotele?
Ce este mai exact o șalotă? Șalotele sunt cepe? O șalotă, care poartă numele științific  Allium cepa ( sau anterior  aggregatum ), este un tip de ceapă și un membru al familiei de plante Amaryllidaceae  (numită și familia allium), care include peste 1.600 de specii diferite de plante.
Șaloanele, ceapa și usturoiul sunt toate bulbi, sau tulpini subterane, care au frunze asemănătoare, gust puternic și o concentrație mare de antioxidanți.
Nutrienții conținuți au proprietăți puternice anticancerigene și efecte de îmbunătățire a sistemului imunitar.
Șalotele sunt mai mici decât ceapa albă, galbenă și roșie. Astăzi, multe tipuri sunt cultivate în întreaga lume, cu culoarea pielii variind de la maro auriu la gri până la roșu deschis.
În comparație cu ceapa albă și galbenă, șalota este descrisă ca având un gust mai bogat și mai dulce. Cele mai mici au de obicei un gust mai blând.
Se crede că șalota își are originea în Asia Centrală sau de Sud-Est cu mii de ani în urmă. Leguma a călătorit rapid de acolo în India și în regiunile din estul Mediteranei, unde este încă folosită pe scară largă astăzi.
👉 Beneficii pentru sănătate
1. Sursă mare de antioxidanți
Șalota conține mai mulți antioxidanți flavonoizi și fenoli decât majoritatea celorlalți membri ai familiei cepei. Acest lucru o face una dintre cele mai bune  alimente antiinflamatoare  pentru reducerea daunelor radicalilor liberi și combaterea diferitelor boli cronice.
Două seturi de compuși alcătuiesc majoritatea proprietăților de vindecare cunoscute ale eșalotei: compuși cu sulf, cum ar fi disulfura de alil propil (APDS) și flavonoide, cum ar fi quercetina. Efectele acestor compuși sunt în primul rând modul în care atât ceapa, cât și usturoiul au beneficii pentru inversarea bolii.
Potrivit unui raport publicat în  Indian Journal of Experimental Biology , atât ceapa, cât și usturoiul conțin compuși protectori care conțin sulf, în principal sub formă de derivați de cisteină numiți sulfoxizi de cisteină. Acestea ajung să se descompună în mod natural atunci când le mănânci, deoarece interacționează cu  enzimele tale digestive, în proces producând compuși benefici numiți tiosulfinați și polisulfuri. Aceste produse speciale descompuse sunt considerate valoroase. Se găsesc mai ales în uleiurile de ceapă și usturoi.
Deoarece dețin majoritatea sulfoxizilor, uleiurile de șalotă (și alte cepe) au „acțiuni antidiabetice, antibiotice, hipocolesterolemice, fibrinolitice și diverse alte acțiuni biologice”. Aceasta înseamnă că pot ajuta la:
– controlul nivelului de zahăr din sânge
– la prevenirea rezistenței la insulină
– luptă împotriva infecțiilor bacteriene și virale
– ajută la scăderea nivelului de colesterol în mod natural
– previne formarea cheagurilor de sânge
Alte studii arată, de asemenea, că legumele sau plantele cu allium au proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene de care beneficiază pielea, vasele de sânge, organele digestive și țesutul muscular.
2. Luptă împotriva cancerului
Probabil știi deja că există o legătură puternică între  prevenirea cancerului și dieta ta. Cercetările publicate în  Asian Pacific Journal of Cancer Prevention  în 2012 au arătat că extractele de acetat de etil (EEO) găsite în șalotă și alte cepe au efecte inhibitoare puternice asupra sintetazei acizilor grași animale (FAS) care ajută la încetinirea creșterii celulelor canceroase.
Cu ce este capabilă să ajute o șalotă când vine vorba de prevenirea cancerului? Capacitatea de a induce apoptoza, sau autodistrugerea și moartea celulelor periculoase, este bine cercetată în legumele allium. Acest lucru pare a fi deosebit de benefic pentru combaterea unora dintre cele mai comune tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, stomac și colon.
Rezultatele unui studiu de caz mare indică faptul că consumul de legume allium poate reduce considerabil riscul de cancer de stomac.

3. Îmbunătățește sănătatea inimii
Mulți antioxidanți ai cepei, inclusiv alicina și quercetina, sunt considerați antihipertensivi. Pe baza studiilor la oameni și animale, quercetina cepei poate reduce tensiunea arterială. Alicina este un compus special și oarecum unic care se găsește în șalotă, usturoi și alte cepe care este eliberat atunci când le înțepați pielea.
Conform unei analize realizată de Departamentul de Biologie Aplicată de la Universitatea Politehnică din Hong Kong, „Alicina protejează în continuare sistemul cardiovascular prin îmbunătățirea statutului antioxidant și scăderea nivelului speciilor reactive de oxigen și stimulând producția de glutation”. Glutationul este adesea numit un „maestru antioxidant” și cunoscut pentru îmbunătățirea puternică a sănătății în mai multe moduri.
Compușii alicină pot inhiba o anumită enzimă care este produsă în ficat pentru a produce colesterol. Ajută la îmbunătățirea circulației și la dilatarea vaselor de sânge, ceea ce le face un aliment excelent pentru scăderea tensiunii arteriale.
Șalota este o sursă bună de potasiu. Potasiul ajută la reglarea nivelului fluidelor din organism și joacă un rol esențial în funcționarea nervilor și a mușchilor, inclusiv unul dintre cei mai importanți mușchi ai tăi: inima. Consumul de  alimente bogate în potasiu  susține un metabolism sănătos, deoarece acest mineral este necesar pentru a descompune carbohidrații în energie utilizabilă. În plus, potasiul este legat de sănătatea cardiovasculară, ajutând la scăderea tensiunii arteriale crescute și compensând efectele unei diete bogate în sodiu.
4. Ajută la combaterea obezității
Unele studii au descoperit că EEO prezente în șalotă pot suprima acumularea de lipide (sau grăsimi) și pot ajuta la prevenirea obezității. Deoarece obezitatea este strâns legată de bolile de inimă, diabet și formarea cancerului (pacienții obezi sunt considerați a fi expuși unui risc crescut de a dezvolta diferite tipuri de cancer și alte boli cronice), șalota și ceapa ar putea fi utilă atât pentru prevenirea creșterii în greutate, cât și a complicațiilor legate de obezitate.
5. Ajută la prevenirea sau tratarea alergiilor
Rezultatele numeroaselor studii au arătat că șalota are  efecte antialergice promițătoare care pot fi atribuite activităților lor antihistaminice, antiinflamatorii și antioxidante. Un studiu publicat în  Journal of Medicinal Food a constatat că șalota și ceapa sunt eficiente pentru a afecta diferite reacții alergice.
Când extractul de șalotă a fost administrat șoarecilor, aceștia au experimentat o eliberare redusă de histamină și alte beneficii legate de simptomele alergice comune. S-a constatat o reducere substanțială a peroxidării lipidelor în plămâni și un nivel mai ridicat de activitate antioxidantă protectoare, în special activitatea superoxid dismutază. Aceasta înseamnă că șalota și ceapa pot ajuta la reducerea simptomelor anumitor alergii.
6. Au proprietăți antibacteriene și antivirale
Atât șalota, cât și usturoiul produc reacții biochimice despre care se  știe că luptă împotriva infecțiilor, virusurilor și inflamațiilor. Când au fost studiați diferiți parametri imunologici ai șalotei, cercetătorii au descoperit că enzimele antioxidante ale legumei (în special superoxid dismutaza și glutation peroxidaza) ajută la combaterea bolilor comune și a infecțiilor mai grave.
Ceapa a arătat, de asemenea, activitate antifungică împotriva diferitelor ciuperci în multe studii, inclusiv candida. Dacă doriți să combateți simptomele candida în mod natural, legumele cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi șalota, ar trebui să fie în fruntea listei dvs.
Cercetările au descoperit că ceapa conține  activități antibacteriene naturale care pot ajuta la alcalinizarea organismului și la combaterea chiar și a formelor puternice de infecții bacteriene. Alicina care se găsește în șalota, ceapă și usturoi este un antimicrobian puternic care oferă protecție împotriva unei game largi de bacterii, inclusiv a unor bacterii rezistente la mai multe medicamente, care sunt deosebit de periculoase.
7. Îmbunătățește circulația și ajută la detoxifierea organismului
Se crede că atât șalota, cât și usturoiul ajută la eliminarea agenților cancerigeni și a toxinelor din tractul digestiv datorită abilităților lor de stimulare a circulației . Conform formelor tradiționale de medicină, ceva care are un gust înțepător pe limbă, inclusiv șalota și usturoiul, se crede că reduce epuizarea termică și inflamația și previne deshidratarea sau supraîncălzirea. Acesta este unul dintre motivele pentru care ceapa este consumată în mod obișnuit în multe țări cu climă caldă.
Șalota poate ajuta la stimularea enzimelor digestive, la vindecarea intestinului, la reducerea stresului oxidativ din organele digestive și la prevenirea inflamației asociate cu alergiile sau sensibilitățile alimentare. De asemenea, este un ingredient eficient pentru a ajuta la detoxifierea ficatului.
8. Poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge
Șalota este cunoscută pentru activitatea anti-diabetică, iar multe studii au arătat că are efecte benefice asupra insulinei și ar putea ajuta la controlul creșterii în greutate, asemenea cepei. Are efecte de prevenire a hipoglicemiei care stimulează secrețiile de insulină. Acest lucru scade răspunsurile inflamatorii care sunt asociate cu diabetul și alte boli autoimune.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Michigan, s-a demonstrat că consumul unei cantități mai mari de șalota scade nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat, posibil prin blocarea defalcării insulinei în ficat. S-a demonstrat că compușii APDS din șalotă blochează descompunerea insulinei de către ficat și, posibil, stimulează producția de insulină de către pancreas, ceea ce crește cantitatea de insulină din sânge și reduce glucoza.
👉 Informații nutriționale
28 de grame de eșalotă conține aproximativ:
– 20,2 calorii
– 4,7 grame carbohidrați
– 0,7 grame proteine
– 333 de unități internaționale de vitamina A (7% DZR)
– 0,1 miligrame de vitamina B6 (5% DZR)
– 2,2 miligrame de vitamina C (4% DZR)
– 0,1 miligrame de mangan (4% DZR)
– 93,5 miligrame de potasiu (3% DZR)
– 9,5 micrograme de folat (2% DZR)
– 0,3 miligrame de fier (2% DZR)
– 16,8 miligrame de fosfor (2% DZR)
Pe lângă sulfoxizii găsiți în șalotă și în alți membri ai familiei alliums, există și peptide și proteine prezente care sunt capabile de diferite activități de stimulare a sistemului imunitar – șalota fiind o sursă importantă de agenți terapeutici.

Niciun comentariu

Nu ratați!