Sparanghelul este apreciat pentru proprietatile sale terapeutice, exista aproximativ 300 de specii diferite in intreaga lume

0

Beneficiile pentru sanatate ale sparanghelului includ imbunatatirea fertilitatii, reducerea afectiunilor premenstruale, cancerul, diabetul, mahmureala, cataracta, reumatismul, tuberculoza, depresia, bolile neurodegenerative si convulsiile. De asemenea reduce infectiile tractului urinar si colesterolul din sange. Imbunatateste sanatatea digestiva, este benefic in timpul sarcinii, ajuta la scaderea nivelului de homocisteina din organism si mentine sanatatea cardiovasculara.
Acesta este o sursa nutritiva de vitamine, minerale si proteine esentiale. Sparanghelul este bogat in vitamina A, B1, B3, B5, B6, C, E, K si minerale, fier, calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, seleniu si potasiu.
Sparanghelul contine o cantitate foarte mica de calorii fara colesterol si are un continut scazut de sodiu. Este o sursa bogata de fibre dietetice, esentiala pentru organism.
Abundenta de vitamina B din sparanghel ajuta la mentinerea nivelurilor de homocisteina, produsa de sange cand un aminoacid se descompune in organism. Aceste vitamine sunt esentiale pentru transformarea homocisteinei in cisteina, care apoi se transforma in metionina conform ciclului normal de metilare. Fara acest proces exista riscul leziunii vaselor de sange, ateroscleroza, care poat conduce si la tulburari cardiace. In plus, vitamina B este responsabila pentru metabolismul amidonului si zaharurilor din organism si prin urmare, ajuta la mentinerea unor niveluri sanatoase de zahar din sange.
Continutul ridicat de folat contribuie la reducerea riscului malformatiilor congenitale in timpul sarcinii. Folatul este esential pentru cresterea normala a fatului. De asemenea, ajuta la reducerea complicatiilor edemului sau retentiei de apa in tesuturile organismului.
Prezenta nutrientilor esentiali ajuta la combaterea depresiei si a oboselii, precum si la reducerea crampelor menstruale. Sparanghelul ajuta la controlul pierderilor de sange si la mentinerea echilibrului hormonal in timpul mestruatiei.
Radacina sparanghelului este foarte apreciata in terapia ayurvedica, avand proprietati afrodiziace si este utilizata pentru a regla hormonii si tulburarile sexuale masculine si feminine. Are proprietati anti-anxietate si ajuta la vindecarea debilitatii fizice si mentale la barbati. De asemenea, ajuta la imbunatatirea libidoului si creste numarul de spermatozoizi. La femei, sparanghelul s-a dovedit a fi eficace in cazul sindromului de menopauza si anemiei. Studiile de cercetare efectuate pe animale au demonstrat efectele pozitive asupra organelor genitale si a glandelor mamare ale femelelor care au consumat cantitati adecvate de sparanghel.
Studiile au demonstrat ca saponinele obtinute din sparanghel au proprietati anti-canceroase si anti-inflamatorii. Impreuna cu eficienta chimo-preventiva, ajuta la ridicarea nivelurilor de glutation, un antioxidant si un compus detoxifiant care joaca un rol major in imbatranire si ajuta la prevenirea multor boli cum ar fi HIV, SIDA, fibroza chistica, anemie, cancer, diabet si diverse afectiuni cardiace.
Nutrientii antiinflamatori prezenti in sparanghel contribuie la reducerea riscului de boli cronice, inclusiv a diabetului de tip 2. Acest efect benefic este atribuit si prezentei cromului mineral, care joaca un rol vital in reglarea nivelului de zahar din sange, imbunatateste secretia de insulina si asigura un efect antidiabetic.
Sparanghelul contine aminoacizi esentiali care se pot dovedi eficienti in vindecarea mahmurelii. Simptomele sale includ anxietate, oboseala, tulburari de stomac, greata, varsaturi si deshidratare. Sparanghelul contine o cantitate semnificativa de mineral anorganic care ajuta la protejarea celulelor hepatice de efectele toxice ale alcoolului.
Vitamina A din sparanghel este esentiala pentru o vedere mai buna. Datorita prezentei antioxidantilor, aceasta ajuta la apararea retinei de deteriorarea cauzata de radicalii fara oxigen. Prezenta glutationului aminoacid ajuta la reducerea afectiunilor oculare, cum ar fi cataracta.

Poliartrita reumatonoida este o afectiune cronica care provoaca inflamarea articulatiilor. Studiile au aratat ca alimentele bogate in folat, cum ar fi sparanghelul, poseda proprietati antiinflamatorii si ajuta la amelorarea durerii si la usurarea functionarii necorespunzatoare a organismului asociata cu artrita.
Sparanghelul este o sursa bogata de rutina, un flavonoid cu proprietati antiinflamatorii si este utilizat pentru tratarea hemoroizilor si pentru prevenirea coagularii sangelui. De asemenea, sporeste permeabilitatea capilarelor, consolideaza vasele de sange, protejeaza de fragilitate, reduce vascozitatea sangelui, ajuta la atenuarea hipertensiunii, reduce colesterolul si mentine sanatatea cardiovasculara.
Sparanghelul este cunoscut pentru eficienta sa in tratarea bronsitelor si a tuberculozei. Imbunatateste eficienta functionarii tesuturilor pulmonare si ajuta la tratarea infectiilor gatului.
Bolile neurodegenerative sunt conditii genetice sau periodice care afecteaza neuronii creierului uman. Organismul nu are in mod normal capacitatea de a inlocui neuronii afectati. Studiile au aratat ca sparanghelul este eficient in tratarea bolilor Alzheimer, Parkinson si Huntington.
Cercetarea stiintifica a demonstrat eficacitatea sparanghelului ca medicament anti-anxietate si antidepresiv. Ajuta la imbunatatirea memoriei, creste productia si secretia de estrogen si are un efect revitalizant si calmant asupra sistemului nervos.

Epilepsia este o tulburare cronica care afecteaza creierul si duce la convulsii recurente. Creierul transmite semnale anormale ca rezultat al modificarilor ireversibile ale tesuturilor sale. Radacinile sparanghelului pot fi folosite ca remedii antiepileptice si ajuta la vindecarea simptomelor de epilepsie.
Studiile de cercetare arata ca sparanghelul ajuta la vindecarea infectiilor tractului urinar. Datorita proprietatilor diuretice, consumul acestuia creste frecventa si volumul urinarii. Acest lucru ajuta la detoxifierea si spalarea deseurilor toxice din corp. Este cunoscut pentru a da un miros urat urinei, care este complet normal. Acest lucru se datoreaza faptului ca sparanghelul descompune componentele sale de amoniac si sulf in compusi volatili care de fapt ajuta organismul sa se detoxifice.
Sparanghelul poate provoca alergii la cei care sunt susceptibili la reactii alergice la ceapa, praz si alti membrii ai acestei familii.
Sparanghelul actioneaza ca un tonic pentru nervi. Este util in conditii cun ar fi acneea. Imbunatateste sistemul imunitar si ajuta la bunastarea fizica si mentala generala.

 

Sursa: http://foodfacts.mercola.com/asparagus.html; https://www.webmd.com/diet/features/the-health-benefits-of-asparagus

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.