Sparanghel – foarte apreciat pentru calitățile sale terapeutice puternice

0

Beneficiile pentru sănătate ale sparanghelului includ îmbunătățirea fertilității, reducerea simptomelor menstruale, prevenirea și controlul cancerului și diabetului, ameliorarea sau tratarea mahmurelii, cataractei, reumatismulului, tuberculozei, depresiei, bolilor neurodegenerative și convulsiilor. De asemenea reduce infecțiile tractului urinar și colesterolul din sânge. Îmbunătățește sănătatea digestivă, este benefic în timpul sarcinii, ajută la scăderea nivelului de homocisteină din organism și menține sănătatea cardiovasculară.
Sparanghelul este o sursă bogată de vitamine, minerale și proteine esențiale. Acesta este bogat în vitamina A, B1, B3, B5, B6, C, E, K și minerale, fier, calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, seleniu și potasiu.
Sparanghelul conține o cantitate foarte mică de calorii fără colesterol și are un conținut scăzut de sodiu. Este o sursă bogată de fibre dietetice, esențiale pentru organism.
Abundența de vitamina B din sparanghel ajută la menținerea nivelurilor de homocisteină, produsă de sânge când un aminoacid se descompune în organism. Aceste vitamine sunt esențiale pentru transformarea homocisteinei in cisteină, care apoi se transformă în metionină conform ciclului normal de metilare. Fără acest proces există riscul leziunii vaselor de sânge, ateroscleroză, care poate conduce și la tulburări cardiace. În plus, vitamina B este responsabilă pentru metabolismul amidonului și zaharurilor din organism și, prin urmare, ajută la menținerea unor niveluri sănătoase de zahăr în sânge.
Conținutul ridicat de folat contribuie la reducerea riscului malformațiilor congenitale în timpul sarcinii. Folatul este esențial pentru creșterea normală a fătului. De asemenea, ajută la reducerea complicațiilor edemului sau retenției de apă în țesuturile organismului.
Prezența nutrienților esențiali ajută la combaterea depresiei și a oboselii, precum și la reducerea crampelor menstruale. Sparanghelul ajută la controlul pierderilor de sânge și la menținerea echilibrului hormonal în timpul menstruației.
Rădăcina sparanghelului este foarte apreciată în terapia ayurvedică, având proprietăți afrodiziace și este utilizată pentru a regla hormonii și tulburările sexuale masculine și feminine.
Are proprietăți anti-anxietate și ajută la vindecarea debilității fizice și mentale la bărbați. De asemenea, ajută la îmbunătățirea libidoului și crește numărul de spermatozoizi. La femei, sparanghelul s-a dovedit a fi eficace în cazul sindromului de menopauză și anemiei. Studiile de cercetare efectuate pe animale au demonstrat efectele pozitive asupra organelor genitale și a glandelor mamare ale femelelor care au consumat cantități adecvate de sparanghel.
Studiile au demonstrat că saponinele obținute din sparanghel au proprietăți anti-canceroase și anti-inflamatorii. Împreună cu eficienta chimo-preventivă, ajută la ridicarea nivelurilor de glutation, un antioxidant și un compus detoxifiant care joacă un rol major în îmbătrânire și ajută la prevenirea multor boli cum ar fi SIDA, fibroză chistică, anemie, cancer, diabet și diverse afecțiuni cardiace.
Nutrienții antiinflamatori prezenți în sparanghel contribuie la reducerea riscului de boli cronice, inclusiv a diabetului de tip 2. Acest efect benefic este atribuit și prezenței cromului, care joacă un rol vital în reglarea nivelului de zahăr din sânge, îmbunătățește secreția de insulină și asigură un efect anti-diabetic.
Sparanghelul conține aminoacizi esențiali care se pot dovedi eficienți în tratarea mahmurelii. Simptomele sale includ anxietate, oboseală, tulburări de stomac, greață, vărsături și deshidratare. Sparanghelul conține o cantitate semnificativă de mineral anorganic care ajută la protejarea celulelor hepatice de efectele toxice ale alcoolului.
Vitamina A din sparanghel este esențială pentru o vedere mai bună. Datorită prezenței antioxidanților, aceasta ajută la apărarea retinei de deteriorarea cauzată de radicalii fără oxigen. Prezența aminoacidului glutation ajută la reducerea afecțiunilor oculare, cum ar fi cataracta.

Poliartrita reumatoidă este o afecțiune cronică care provoacă inflamarea articulațiilor. Studiile au arătat că alimentele bogate în folat, cum ar fi sparanghelul, posedă proprietăți antiinflamatorii și ajută la ameliorarea durerii și la ușurarea funcționării necorespunzătoare a organismului, asociată cu artrita.
Sparanghelul este o sursă bogată de rutină, un flavonoid cu proprietăți antiinflamatorii ce este utilizat pentru tratarea hemoroizilor și pentru prevenirea coagulării sângelui. De asemenea, sporește permeabilitatea capilarelor, consolidează vasele de sânge, reduce vâscozitatea sângelui, ajută la atenuarea hipertensiunii, reduce colesterolul și menține sănătatea cardiovasculară.
Sparanghelul este cunoscut pentru eficiența sa în tratarea bronșitelor și a tuberculozei. Îmbunătățește eficiența funcționării țesuturilor pulmonare și ajută la tratarea infecțiilor gâtului.
Bolile neurodegenerative sunt afecțiuni ce „strică” neuronii creierului uman. Organismul nu are, în mod normal, capacitatea de a înlocui neuronii afectați. Studiile au arătat că sparanghelul este eficient în controlul și ameliorarea bolilor Alzheimer, Parkinson și Huntington.
Cercetarea științifică a demonstrat eficacitatea sparanghelului ca medicament anti-anxietate și antidepresiv. Ajută la îmbunătățirea memoriei, crește producția și secreția de estrogen, având un efect revitalizant și calmant asupra sistemului nervos.
Epilepsia este o tulburare cronică ce afectează creierul și duce la convulsii recurente. Creierul transmite semnale anormale ca rezultat al modificărilor ireversibile ale țesuturilor sale. Rădăcinile sparanghelului pot fi folosite ca remedii naturale ce ajută la diminuarea sau chiar eliminarea simptomelor epilepsiei.
Studiile de cercetare arată că sparanghelul ajută la vindecarea infecțiilor tractului urinar. Datorită proprietăților diuretice, consumul acestuia crește frecvența și volumul urinării. Acest lucru ajută la detoxifierea și „spălarea” deșeurilor toxice din corp. Este cunoscut pentru a da un miros urât urinei, dar este normal. Acest lucru se datorează faptului că sparanghelul descompune componentele sale de amoniac și sulf în compuși volatili care de fapt ajută organismul să se detoxifice.
Sparanghelul poate provoca alergii la cei care sunt susceptibili la reacții alergice la ceapă, praz și alți membrii ai acestei familii.
Sparanghelul acționează ca un tonic pentru nervi. Este util în condiții cum ar fi acneea.
Îmbunătățește sistemul imunitar și ajută la bunăstarea fizică și mentala generală
.

Niciun comentariu

Nu ratați!