Trei linguri de mămăligă înseamnă o felie de pâine. Vorbim despre amidon, care se absoarbe lent în sânge și este cea mai bună variantă de carbohidrați .
Beneficiile mămăligii 
Bunicii noștri mâncau zilnic mămăligă, iar făina o păstrau pentru pâine și cozonaci de sărbătoare. Mălaiul face parte din categoria glucidelor lente, conținând amidon care se absoarbe treptat în sânge, ajutându-ne să ne simțim sătui 3-4 ore .
Într-o farfurie ideală, mămăliga ocupă 1/4 din suprafață și este garnitura perfectă pentru carne , pește
, brânză
sau ouă
. Este o alternativă la pâine, paste făinoase
, orez
sau cartofi
. De asemenea, nu conține gluten
și ne scapă de balonare, dar îngrașă la fel ca orice alt aliment.
Porția corectă
O felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine și are 70-80 calorii . Dacă vorbim despre mămăligă caldă, socoți 3 linguri pentru o felie.
Mămăliga și sănătatea 
La capitolul beneficii, porumbul conține mulți carotenoizi, de unde și culoarea galbenă strălucitoare . Acești pigmenți vegetali au rol antioxidant și sunt esențiali pentru sinteza vitaminei A, care ajuta la sănătatea pielii
și a vederii
. De asemenea, conținutul mare de fibre din mămăligă o face ideală pentru problemele de tranzit intestinal.
Produse pe bază de porumb 
Pufuleții și fulgii de porumb sunt și ei din mămăligă. Americanii i-au inventat pentru a încuraja consumul de cereale la micul dejun, iar acest obicei a cucerit întreg lume.
De asemenea, pufuleții sunt expandați, umflați cu aer, ceea ce ne da impresia că am mâncat mult. În plus, majoritatea fulgilor de porumb nu conțin zahăr, însă nu sunt lipsiți de calorii: o porție de 30g (o ceașcă cu vârf) are aproximativ 110 calorii .
Un alt produs savuros pe baza de porumb este mămăliga prăjită – chipsurile tortilla . Acestea au o valoare energetică mai mare, 480 calorii la 100g. De aceea, porția corectă se micșorează la 25g (aproape un pumn).
Mămăliga în zilele noastre 
Vremurile s-au schimbat, iar mămăliga bunicilor noștri a evoluat. Totuși, nu cred că există vreun român care să nu iubească mămăliga cu brânză și smântână sau un bulz cu brânză rumenită la cuptor.
Niciun comentariu