Catina este o planta cu beneficii surprinzatoare pentru sanatate, motiv pentru care este folosita de secole de popoarele asiatice in medicina traditionala. Catina are un continut ridicat de vitamine, iar in combinatie cu mierea vei obtine un preparat natural care iti va oferi o doza bogata in substante nutritive benefice pentru organism.
In medicina traditionala chineza, catina era utilizata pentru a imbunatati functiile aparatului digestiv si pentru a intari sistemul imunitar, dar si pentru tratarea racelii si a gripei.
Catina are un continut bogat de antioxidanti si vitamine, in special vitamina C. Mai exact, in 100 de grame de fructe de catina se regasesc intre 400 si 600 mg de vitamina C, aproximativ de 10 ori mai mult decat in portocale. Potrivit celor de la Food and Nutrition Journal, catina mai contine si vitamina A, Omega-6 si Omega-7, alfa-tocoferol, cantitati ridicate de vitamina E si carotenoide, minerale (potasiu, fier, calciu, sodiu, magneziu, zinc, seleniu), aminoacizi, flavonoizi, monozaharide, glicerofosfolipide, fitosteroli si compusi polifenolici.
Catina si mierea merg foarte bine impreuna, acest mix fiind un preparat natural cu un continut ridicat de substante nutritive. Bineinteles, poti consuma catina si separat, insa, in combinatie cu mierea, gustul devine mai bogat si mai dulce.
Imbunatateste functionarea sistemului digestiv
Acizii Omega-7 din catina ajuta la hidratarea mucoasei din tractul digestiv si pot preveni aparitia ulcerului gastric; in acelasi timp, amelioreaza durerile si grabesc procesul de vindecare in cazul problemelor digestive.
Intareste sistemul imunitar
Catina este bogata in antioxidanti benefici pentru sanatatea organismului. Acestia protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi si intaresc sistemul imunitar.
Protejeaza sanatatea inimii
Un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition a demonstrat ca un consum regulat de catina este benefic pentru sanatatea inimii si poate reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.
Alte beneficii:
• Inlatura depresia;
• Regenereaza tesuturile dupa arsuri sau rani;
• Accelereaza prcesul de dezvoltare mentala si fizica la copii
• Creste rezistenta la efortul fizic
Reteta:
Spala boabele de catina si adauga-le intr-un borcan, apoi toarna miere pana cand borcanul este plin. Proportia corecta este: doua parti boabe de catina la o parte de miere. Eventual, poti sa zdrobesti cu furculita boabele de catina inainte si sa le amesteci cu miere intr-un borcan.
Amestecul trebuie lasat la macerat timp de cel mult 3 saptamani.
Depozitare:
Tine cont ca borcanul trebuie sa fie inchis ermetic inainte sa il depozitezi la rece, in frigider sau camara, iar temperatura trebuie sa ramana constanta. Daca borcanul cu miere si catina nu este depozitat la rece, amestecul va fermenta si nu mai poate sa fie consumat.
Consum:
Amestecul de catina cu miere poate fi consumat dimineata, pe stomacul gol, cate una sau doua lingurite, timp de o luna. La anumite intervale de timp poti relua cura de catina cu miere.
[…] mod de preparare si contraindicatii • Miere cu ghimbir – un leac puternic pentru sanatate • Miere cu catina – beneficii, reteta, depozitare si consum • Miere cu cimbru – un amestec pe care trebuie sa il ai in casa mai ales in sezonul rece • […]
[…] a contribuit la accelerarea vindecării rănilor la șobolani. 👉 Articole recomandate: 📌 Miere cu catina – beneficii, reteta, depozitare si consum 📌 Suc de catina – reteta si beneficii 📌 Fructele de catina contin de doua ori mai multa […]