Se estimează că factorii de risc alimentar cauzează 11 milioane de decese anual. Pentru context, mai puțin de 6 milioane de oameni au murit din cauza virusului COVID-19 în februarie 2022.
O dietă sănătoasă vă poate prelungi durata de viață? Conform cercetărilor recente, foarte probabil că se poate.
Știm de ani de zile că dietele care conțin o mulțime de grăsimi sănătoase (cum ar fi uleiul de măsline și nucile), vitaminele, mineralele și antioxidanții (din alimente precum legumele, fructele și ierburile medicinale) sunt prelungitori naturali ai vieții. Acesta este același tip de dietă pe care îl mănâncă oamenii care trăiesc în „ Zonele Albastre ”, iar acestea sunt populațiile cu cea mai mare probabilitate de a trăi până la 100 de ani.
Rezultatele studiului: Schimbarea dietei pentru a prelungi viața
Câți ani adaugă mâncarea sănătoasă în viața ta?
Studiul publicat în PLOS Medicine, care a fost condus de cercetători din Norvegia, a fost concentrat pe schimbarea dietelor pentru a prelungi durata de viață. Studiul a constatat că o dietă bogată în nutrienți, similară unei „diete mediteraneene” sau a celor consumate în Zonele Albastre, îți poate prelungi viața cu aproximativ 8 până la 13 ani, în funcție de vârsta ta.
Constatările s-au bazat pe un model pe care cercetătorii l-au creat folosind datele din Studiul Global Burden of Disease, care a inclus mii de participanți din 204 țări. Modelul studiului a fost folosit pentru a estima ce s-ar întâmpla cu corpul și durata de viață a unei persoane dacă acea persoană ar trece de la o „dietă standard” foarte procesată la o dietă mai sănătoasă, care pune accent în schimb pe alimente integrale.
Tipurile de modificări ale dietei care s-au dovedit a avea cel mai mare impact asupra longevității includ scăderea consumului de carne roșie, alimente ultra-procesate, alimente dulci și, în schimb, mai multe legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, pește și nuci.
Iată câteva constatări cheie cu privire la dietele care prelungesc durata de viață a oamenilor, conform rezultatelor studiului:
Cu cât cineva adoptă mai devreme o dietă sănătoasă, cu atât mai bine. De exemplu, dacă o femeie ar începe să mănânce o dietă „optimă” bogată în nutrienți în jurul vârstei de 20 de ani, ar putea adăuga aproximativ 10 ani la viața ei.
Bărbații păreau să beneficieze și mai mult de renunțarea la alimentele nedorite și de a mânca mai bine. Studiul a constatat că, dacă un bărbat a început să mănânce optim când avea 20 de ani, ar putea adăuga aproximativ 13 ani la durata de viață.
Deși este ideal să mănânci o dietă echilibrată și neprocesată pe tot parcursul vieții, nu este niciodată prea târziu pentru a începe. Descoperirile studiului sugerează că, chiar dacă adulții în vârstă nu au început să consume o dietă mediteraneană până în jurul vârstei de 60 de ani, ei și-ar putea crește durata de viață cu opt până la nouă ani.
Chiar și bătrânii de 80 de ani care au început să mănânce mai puțină carne și mai multe proteine vegetale și alte alimente hrănitoare ar putea beneficia de un plus de trei ani în viața lor.
O dietă mai sănătoasă nu numai că poate promova longevitatea, dar îți poate îmbunătăți calitatea vieții prin limitarea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, obezitatea, cancerul, diabetul și demența.
Dacă în prezent urmați o dietă standard, sunt șanse să nu mâncați optim și să vă permiteți să faceți unele schimbări.
Caz concret: Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite au raportat că doar aproximativ 10% dintre adulți consumă zilnic cantitatea recomandată de fructe și legume proaspete (două până la trei porții din fiecare).
Deși fasolea/leguminoasele sunt foarte recomandate datorită beneficiilor lor pentru sănătatea intestinului, sănătatea inimii și gestionarea greutății, mulți oameni nu mănâncă în mod regulat niciun fel de fasole. O altă problemă este că 95% dintre adulți nu reușesc să atingă obiectivul de a consuma suficiente cereale integrale în comparație cu cerealele rafinate. (Este recomandat ca cel puțin jumătate din cereale să fie 100% cereale integrale, care sunt mai bogate în fibre și alți nutrienți esențiali.)
Consumul de carne este o altă problemă. Țările cu cele mai înalte standarde de viață tind să aibă cel mai mare consum de carne, dar consumul de multă carne (în special carne roșie și procesată) este legat de probleme de sănătate, inclusiv diabet de tip 2, boli coronariene, accident vascular cerebral și anumite tipuri de cancer, în special cancerul colorectal.
Sfaturi pentru dieta de longevitate
Ce ar trebui să mănânc pentru a-mi prelungi viața? Dacă vrei să adaugi între opt până la 13 ani vieții tale, urmează o dietă de inspirație mediteraneană. Cu cât faci asta mai devreme, cu atât va fi mai bine pentru sănătatea ta, inclusiv la vârstă înaintată.
Iată câteva sfaturi pentru a-ți prelungi durata de viață:
Utilizați ulei de măsline de bună calitate ca ulei de gătit principal, pe lângă consumul de pește gras, nuci și semințe. Limitați uleiurile vegetale rafinate, majoritatea untului și margarina. Evitați alimentele cu grăsimi hidrogenate și trans.
Completați cu alimente bogate în antioxidanti, cum ar fi legume proaspete, verdeață cu frunze, ardei, ceapă, usturoi, fructe de pădure, ierburi și condimente.
Consumați multe fibre, inclusiv din legume, fructe, cereale integrale 100%, fasole/leguminoase și nuci.
Limitați consumul de carne roșie și de carne procesată, în special de vită convențională, fast-food, salam, mezeluri.
Adăugați mai multe proteine vegetale în mesele dvs., cum ar fi leguminoase și fasole (cum ar fi mazărea, năutul și lintea), cerealele integrale (cum ar fi quinoa, ovăzul și hrișca), nucile și semințele (cum ar fi nucile, migdalele, nucile pecan, fistic, semințele de floarea soarelui și de dovleac).
Sari peste alimentele cu adaos de zahar, cum ar fi deserturile, cerealele, produsele lactate îndulcite si sucurile. Luați în schimb fructe sau puțină miere crudă sau ciocolată neagră pentru a vă satisface pofta de dulce.
Consumă lactate cu moderație, mai ales dacă îți provoacă probleme digestive. Optează pentru iaurturi și chefir neîndulcite, plus brânzeturi maturate în cantități mici, pentru cele mai multe beneficii.
Concluzie
Un studiu recent a constatat că o dietă mai sănătoasă, una asemănătoare cu dieta mediteraneană, ar putea adăuga între opt și 13 ani vieții oamenilor.
Cu cât cineva începe mai devreme să mănânce o „dietă optimă”, cu atât este probabil să trăiască mai mult. Bărbații par să beneficieze și mai mult de pe urma îmbunătățirii dietei lor.
Chiar și persoanele în vârstă de 60 sau 80 de ani își pot prelungi viața mâncând mai sănătos.
În mod ideal, trebuie să mâncăm o mulțime de legume, fructe, cereale integrale, fasole, leguminoase, ulei de măsline și nuci de-a lungul vieții. În același timp, cel mai bine este să limitați carnea roșie, carnea procesată, cerealele rafinate, grăsimile trans și zahărul adăugat.
Niciun comentariu