Semințele de chia sunt printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă. Acestea sunt încărcate cu substanțe nutritive care pot avea beneficii importante pentru corp și creier.
Semințele de chia livrează o cantitate masivă de nutrienti cu foarte puține calorii. Ele sunt extrase din planta Salvia Hispanica, rudă cu mentă. Această plantă este nativă din America de Sud.
Semințele de chia erau o mâncare importantă pentru azteci și pentru mayași. Ei le-au prețuit pentru capacitatea lor de a furniza energie durabilă, de fapt „chia” înseamnă „putere” în limba mayașă.
În ultimii ani aceste semințe au prins popularitate și sunt consumate de oamenii din întreaga lume.
Acestea conțin fibre, proteine, calciu, mangan, magneziu, fosfor, zinc, vitaminele A, B1, B2, B3, E și D, iod, niacină, tiamină, acizi grași esențiali alfa-linolenic, acid linoleic; și sunt o sursă foarte bună de antioxidanți.
Cercetările recente au constatat că beneficiile semințelor de chia sunt chiar mai mari decât știam până acum. Acestea ajută la promovarea pielii sănătoase, reducerea semnelor de îmbătrânire, susținerea inimii și a sistemului digestiv, construirea oaselor și mușchilor puternici, dar și multe altele.
Cercetătorii din Mexic au descoperit că aceste semințe au o cantitate foarte mare de fenoli naturali (antioxidanți) și s-a demonstrat că poate opri până la 70% din activitatea radicalilor liberi. Consumate regulat, pot preveni îmbătrânirea prematură a pielii.
Aceste semințe sunt foarte bogate în fibre. Fibrele sunt esențiale pentru capacitatea organismului de a echilibra nivelurile de insulină și favorizează digestia.
De asemenea, atunci când sunt consumate, semințele de chia creează în intestin o substanță asemănătoare cu gelatina. Aceasta acțiune de formare a gelatinei se datorează fibrei solubile și poate funcționa ca un prebiotic care susține creșterea probioticelor în intestin.
Capacitatea semințelor de a reduce inflamația, de a regla colesterolul și de a scădea tensiunea arterială, le face extrem de benefice pentru sănătatea inimii.
Studiile disponibile arată o posibilă eficacitate pentru alergii, creșterea performanțelor sportive, cancer, boli cardiace, atac de cord, tulburări hormonale, hipertensiune, accident vascular cerebral sau vasodilatație. Unele dovezi sugerează posibile efecte anticoagulante, antioxidante și antivirale.
Deoarece semințele de chia sunt bogate în acid alfa-linolenic și fibre, cercetătorii de la Universitatea Litoral din Argentina au stabilit modul în care semințele de chia pot ajuta la prevenirea problemelor metabolice, cum ar fi dislipidemia (rezistenta la grăsimi excesive) și rezistența la insulină. Acestea pot preveni sau chiar opri diabetul zaharat.
Un studiu publicat în Journal of Strength and Conditioning din Statele Unite a demonstrat că semințele de chia au sporit performanța exercițiilor fizice, la aceiași intensitate ca o băutură energizantă nesănătoasă.
Prin adăugarea unei lingurițe de semințe pe zi, puteți contribui la stimularea metabolismului și la arderea grăsimii abdominale. Studiile arată că adăugarea semințelor de chia în dieta noastră, reduce țesutul adipos visceral, un țesut responsabil de „burtă” care afectează metabolismul corpului și este o componentă a obezității.
Cantitatea ridicată de calciu vă asigură oase puternice. Chia conține, de asemenea, și bor, un alt element esențial pentru sănătatea osoasă. Borul ajuta la metabolizarea calciului, magneziului, manganului și fosforului pentru creșterea sănătoasă a mușchilor și a oaselor.
Una dintre caracteristicile care le fac atât de unice este că pot absorbi pana la de 10 ori greutatea proprie în apă. Din acest motiv ele prelungesc hidratarea și îmbunătățesc absorbția nutrientilor în organism. Acest lucru încetinește digestia și vă ajută să vă săturați mai repede, reducând și pofta de zahăr.
Semințele de chia sunt bogate în zinc, ajutând organismul să crească nivelul de leptină. Leptina este un hormon cheie ce reglementează apetitul.
Journal of Biochemistry Molecular din Statele Unite a constatat că datorită acidului alfa-lipoic, care este un acid gras omega-3, acestea limitează creșterea celulelor canceroase atât la sân cât și la col uterin. Aceștia au descoperit că semințele ajută la distrugerea celulelor canceroase fără a afecta celulele normale, sănătoase.
Fiind bogate în calciu, fosfor, vitamina A și zinc, nu e de mirare ca sunt un aliment benefic dinților. Zincul previne tartrul și are un efect antibacterian care elimină germenii responsabili pentru respirație urât mirositoare. Vitamina A și fosforul sunt componente importante pentru dinți puternici și pentru sănătatea cavitații bucale.
Niciun comentariu