Grâu integral – pentru o viață sănătoasă și longevivă, acesta nu trebuie să lipsească din dietă – este deosebit de benefic

0

Graul este cea mai frecventa cereala disponibila in toata lumea si are o cerere si mai mare in ultimii ani, datorita beneficiilor abundente de sanatate. Acesta provine din Asia de Sud-Vest, dar astazi este cultivat in nenumarate tari. Redescoperirea graului ca medicament a inceput in anii 70, cand medicii au remarcat cresterea alarmanta a numarului de persoane bolnave de ischemie cardiaca, colita, diabet, cancer digestiv, obezitate, litiaza biliara, dermatoze si alte asemenea afectiuni.
Alimentele cum ar fi paine, paste, biscuiti, covrigi, prajituri si briose sunt doar cateva exemple de surse de grau. Graul se crede a fi unul dintre cele mai sanatoase produse alimentare si asigura o dieta bogata in nutrienti.
Graul reduce in mod considerabil riscul bolilor cardiace, datorita continutului sau relativ scazut in grasimi. De asemenea, reglementeaza nivelurile de glucoza din sange.
Acesta ofera o sursa imensa de energie. Valoarea nutritiva a graului este retinuta chiar si dupa procesarea acestuia in faina. Cu toate acestea, daca doriti sa obtineti beneficii maxime din produsele de grau, este recomandabil sa alegeti acele produse care sunt facute din faina de grau integral si nu din soiurile rafinate.
Beneficiile pentru sanatate ale graului depind in mare masura de forma in care il consumati. In timp ce graul integral este extrem de hranitor, beneficiile acestuia sunt reduse daca il consumati ca faina alba, obtinuta prin procesare. In faina alba procesata se gasesc numai 60% din nutrienti deoarece stratul exterior care este indepartat contine substantele nutritive si germenul graului. Prin acest proces, mai mult de jumatate din vitamina B1, B2, B3, E, calciu, fosfor, acid folic, cupru, zinc, fier si fibre se pierd.
Prin efectul de dezintoxicare exercitat de fibrele alimentare din compozitia painii negre acesta ajuta la tratarea bolilor de piele.
Probleme precum anemia, deficientele minerale, calculii biliari, cancerul de san, inflamtia cronica, obezitatea, astenia, tuberculoza, sarcina si alaptarea sunt rapid imbunatatite prin consumul de grau integral. De asemenea, ajuta la tratarea sterilitatii. Este de asemenea cunoscut pentru echilibrarea nivelului de colesterol si protejarea inimii.

Cerealele integrale precum graul sunt foarte eficiente pentru pacientii cu tulburari metabolice. Tipurile obisnuite de sindrome metabolice includ obezitatea viscerala, trigliceride inalte, nivel scazut de colesterol LDL si o tensiune arteriala crescuta. Protejeaza impotriva tuturor acestor conditii. Medicii recomanda painea integrala de grau si alte alimente bogate in fibre. Majoritatea fibrelor functioneaza ca ajutor pentru procesul digestiv si pentru a imbunatati metabolismul general.
Graul este bogat in magneziu, un mineral care actioneaza ca un co-factor pentru mai mult de 300 de enzime. Aceste enzime sunt implicate in utilizarea functionala a insulinei si secretiei de glucoza. Consumul regulat de grau integral promoveaza controlul zaharului din sange. Persoanele care sufera de diabet zaharat isi pot mentine nivelul de zahar sub control prin inlocuirea orezului cu grau integral.
Continutul de betaina din grau este cea care ajuta la prevenirea inflamatiei cronice. Betaina se gaseste de obicei in graul intreg, sfecla si spanac. Inflamatia este un element cheie in cele mai multe tipuri de dureri reumatice. Consumul de betaina afecteaza o serie de aspecte ale corpului care asigura un risc mai scazut de inflamatie cronica si alte afectiuni cum at fi osteoporoza, boli cardiace, boala Alzheimer, declin cognitiv si diabetul de tip 2.
Insuficienta cardiaca este o cauza majora a de spitalizare a persoanelor in varsta. Medicamentele au avut succes in anumite cazuri, dar remediile naturale functioneaza mult mai rapid si cu un impact redus asupra celorlalte organe.
Atentie! In ultimul timp au aparut pe piata romaneasca o multime de soiuri de paine neagra extrem de gustoasa si cu un termen de valabilitate foarte mare, care insa, pe langa faina integrala, contin o serie de aditivi sintetici pentru afanare, gust, aroma, conservare, care o fac mai toxica decat painea alba obisnuita. Evitati aceasta paine, care de obicei este ambalata, avand pe eticheta si continutul sau de aditivi, preferand painea neagra simpla, obtinuta prin mijloace mai putin sofisticate, dar mult mai naturale.

Niciun comentariu

Nu ratați!