Delicioase si foarte sanatoase, nucile n-ar trebui sa lipseasca din dieta zilnica. Bogate in vitamina A, B2, B6, B12, D, E si acid folic, nucile contin si minerale necesare sanatatii organismului, precum mangan, cupru, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc si seleniu. De asemenea, mai contin acizi grasi omega-3 si omega-6, acizi grasi mononesaturati, acid linoleic si alfa linoleic, substante antioxidante, nutrienti cu efect de enzime si substante anticancerigene.
Nucile se numara printre alimentele cele mai bogate in substante nutritive. Ele furnizeaza 650 kcal ka 100 g, iar acizii grasi continuti in nuci prezinta o compozitie optima, deoarce din totalul lor (65g) 14% sunt acizi grasi mononesaturati sanatosi, 72% acizi grasi polinesaturati, doar 9% fiind acizi grasi saturati.
Nucile sunt considerate a fi o sursa exceptionala de proteine, din acest motiv sunt denumite si “carnea vegetarienilor”.
Cercetarile au demonstrat ca nucine contin nutrienti esentiali pentru sanatatea sistemului nervos, dar si pentru buna functionare a intregului organism.
Hrana pentru creier
Pentru a da randament, creierul are nevoie de energie. Astfel, celulele cenusii consuma pentru pentru “activitatea zilnica” aproximativ 20% din energia asimilata prin hrana. De asemenea, creierul are nevoie de substante nutritive importante. Toate acestea sunt continute in nuci – intr-o compozitie optima. Vitaminele, mineralele si acizii grasi stimuleaza functiile creierului, impiedica iritabilitatea si ajuta a o buna gestionare a stresului.
Combate insomnia si previne depresia
Cercetatorii sunt de parere ca lipsa cantitatii recomandate de omega 3 din organism poate fi corelata cu depresia si degenerarea cognitiva. Un pumn de nuci este solutia cea mai buna pentru starea de spirit. Consumate in mod regulat, acestea te scapa de insomnii, intrucat este cunoscut faptul ca ele ridica nivelul de melatonina.
Ca si in cazul Prozacului, potentialul antidepresiv al nucilor se datoreaza efectului serotoninei, substanta chimica din creier ce controleaza atat starea de spirit, cat si apetitul. Poti trata astfel consumand in mod regulat cantitati moderate de nuci o serie de afectiuni ca: insomnia, depresia, mancatul peste masura si alt comportament de tip compulsiv – evitand insa efectele secundatre ale medicamentelor.
Alunga stresul
Vitamina B6, care se regaseste din plin in nuci, intra in compozitia serotoninei, supranumita si „hormonul fericirii” si este utila in prevenirea si combaterea afectiunilor neurologice. Vitamina B12 contribuie la functionara normala a sistemului nervos si amelioreaza irascibilitatea si, implicit, stresul.
Imbunatatesc functia cognitiva
Nucile sunt pline de nutrienti sanatosi pentru inima si antiinflamatori, si sunt o sursa buna de acid alfa linolenic. Acest lucru inseamna ca nucile ajuta la promovarea fluxului sanguin, care in schimb permite un transport eficient al oxigenului pana la creier. Iar cercetarea prezentata in 2012, a descoperit ca soarecii cu boala Alzheimer care erau constant hraniti cu nuci au inregistrat o memorie imbunatatita, abilitati de coordonaresşi de invatare mult mai eficiente.
Previn bolile neurodegenerative
Un pas important in prevenirea bolilor neurodegenerative este adoptarea unei diete sanatoase cat suntem inca tineri. Aceasta dieta trebuie sa fie bazata pe alimente bogate in antioxidanti si substante antiinflamatoare. Nucile sunt foarte bogate in fitochimicale diverse, in special acizi grasi polinesaturati si compusi polifenolici care reduc presiunea oxidanta si inflamatoare asupra celulelor creierului si care imbunatatesc semnalizarea inter-neuronala si cresc neurogeneza (nasterea neuronilor).
Previne bolile legate de vasrta
Melatonina, substanta aflata in nuci, poate preveni, incetini sau ameliora diverselor boli legate de varsta, cum ar fi cataracta, dementa Alzheimer si boaga Parkinson. Nucile au un continut ridicat de melatonina (in jur de 3,5 ng/g), iar interactiunea cu celelalte ingrediente sanatoase poate contribui la protectia impotriva bolilor de inima, a cancerului si a dementei senile.
[…] care reduc bolile coronariene și reglează profilul lipidelor din sânge. Mai multe despre nuci: Nucile – hrana si medicament pentru creier De ce nu trebuie sa lipseasca nucile si semintele din dieta ta zilnica De ce este important sa […]