Caisele sunt fructe populare si delicioase si bine ar fi sa le spargeti si samburele si sa ii mancati miezul. Este o sursa mare de nutrienti si surprinzator de benefic pentru sanatate.
Semintele de caise contin vitamina B17, cunoscuta si sub denumirea de amigdalina sau laetrila, pe care studiile au catalogat-o anti-cancerigena si antiinflamatoare. Cu toate acestea, alte studii nu sunt de acord cu aceste constatari, argumentand ca semintele de caise pot fi periculoase pentru consum, in special in numar mare.
Semintele de caise contin niveluri ridicate de vitamina B17, precum si niveluri semnificative de vitamina A, C, E si acid pangamic (vit. B15). Exista 14 grame de proteine intr-o jumatate de cana cu seminte de caise.
Ingrijirea pielii
Vitamina E este un antioxidant important care a fost legat de imbunatatirea starii de sanatate a pielii. Vitamina E reduce stresul oxidativ din piele, care este cauzat de radicalii liberi si poate provoca riduri sau pete de varsta. Aceasta functioneaza ca un hidratant si poate imbunatati aspectul pielii si imbunatateste elasticitatea.
Prevenirea bolilor cardiace
Desi vitamina B17 obtine cea mai mare atentie dintre componentele acestui sambure, mai exista si un alt compus care a fost conectat la un risc redus de boli de inima. Acidul pangamic nu se gaseste in multe alimente si este strans asociat cu imbunatatirea sistemului cardiovascular, in special ceea ce priveste boala cardiaca ischemica.
Consumate regulat, semintele de caise sunt capabile sa scada tensiunea arteriala, micsorand riscul de ateroscleroza, infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale.
Stimuleaza sistemul imunitar
Cercetarile au aratat ca semintele de caise pot imbunatati sistemul imunitar prin stimularea celulelor defensive ale corpului, pe langa potentialul lor antioxidant.
Imbunatateste sanatatea respiratorie
Ingredientele active din aceste seminte au rolul de expectorant si fac corpul mai putin sensibil la alergeni, ceea ce poate reduce severitatea atacurilor de astm si inflamatiei in gat.
Imbunatateste digestia
Cantitatea de fibre dietetice din semintele de caise poate ajuta la imbunatatirea functiei digestive. Fibrele dietetice sunt capabile sa stimuleze miscarea peristaltica in intestin, reducand simptomele constipatiei, balonarii, crampelor sau diareei. Aceste fibre pot imbunatati eficienta absorbtiei nutrientilor in intestin.
Anti-cancerigene
Cele mai multe dintre discutiile privind semintele de caise implica utilizarea propusa ca agent anti-cancerigen. Oamenii de stiinta nu au un raspuns cert la intrebarea despre eficienta vitaminei B17 in tratamentul impotriva cancerului. Sunt mai multe studii in acest sens, dar niciunul nu a demonstrat ca amigdalina distruge tumorile. Ipotezele se bazeaza pe faptul ca laetrila contine in mod natural cianura. Acest compus ar avea efecte anticancer in anumite tratamente, dar nu exista dovezi concludente. In general, cercetarile au o concluzie comuna: vitamina B17 poate fi benefica in vindecarea cancerului, dar nu trebuie utilizata in tratamentul de baza al pacientilor.
Atentie! Se vor administra cu precautie, in cantitati mici la inceput, doar in cazurile de colita de fermentatie, diaree acuta sau cronica, gastrita hiper-acida, pentru a nu accentua aceste tulburari digestive.
Samburii de caise, in schimb, contin mici cantitati de cianura, care, in doze mari si repetate, pot provoca intoxicatii mortale.
Sursa: https://www.organicfacts.net/apricot-seeds.html?&utm_source=internal&utm_medium=link&utm_campaign=home-page
Niciun comentariu