Studiu recent demonstrează ca aportul ridicat de acizi grași din plante poate reduce riscul de deces

0

Corpul uman are nevoie de o varietate de nutrienți, inclusiv de cei care provin din grăsimi.
Acidul alfa-linolenic (ALA) este un acid gras omega-3 de care organismul are nevoie. Corpul nu produce acești acizi grași, așa că oamenii trebuie să-l obțină prin dietă. În cea mai mare parte, provine din surse vegetale.
Cercetările sugerează că aportul alimentar de ALA poate scădea riscul general de mortalitate.
Grăsimea este un macronutrient esențial de care organismul are nevoie pentru a funcționa. Multe alimente conțin diferite tipuri de grăsimi. Un tip de nutrienți pe care oamenii îl primesc din consumul anumitor tipuri de grăsimi sunt acizii grași omega-3. ALA este principalul acid gras omega-3 care provine din surse vegetale.
Un studiu recent publicat în British Medical Journal a constatat că dietele cu niveluri mai mari de ALA au avut asocieri cu un risc general de mortalitate mai scăzut.
👉 Consumul de grăsimi și ALA
La fel ca toate creaturile vii, oamenii au nevoie de anumiți nutrienți pentru a supraviețui. Există unii nutrienți pe care organismul nu le poate produce singur, așa că oamenii trebuie să le obțină prin dietă.
Recomandările despre tipurile și cantitățile de grăsime de care au nevoie oamenii se schimbă constant pe măsură ce apar noi date.
Institutul Național de Sănătate Oficiul pentru Suplimente Alimentare din Statele Unite observă că acizii grași omega-3 sunt nutrienți care provin în principal din surse alimentare pe bază de plante. Organismul folosește acizi grași omega-3 în mai multe scopuri, inclusiv ca sursă de energie și menținerea structurii celulelor sale.
In conformitate cu American Heart Association, acizii grași omega-3 provin din surse de grăsimi polinesaturate, inclusiv uleiuri pe bază de plante, nuci și semințe. Sursele de grăsimi polinesaturate includ:
– boabe de soia
– ulei de rapiță
– nuci
– semințe de in
Toate acestea conțin ALA. American Heart Association recomandă oamenilor să obțină cea mai mare parte a grăsimilor din dietă din surse polinesaturate de grăsimi, făcând în continuare ALA o componentă esențială a dietei.
Expert în nutriție, dietetician și cercetător, dr. Anastasia Kalea a explicat astfel:
„Acidul alfa-linolenic (ALA) este un acid gras esențial omega-3 polinesaturat pe bază de plante, care trebuie obținut prin dietă, deoarece nu îl putem sintetiza în corpul nostru. Surse bune de ALA sunt câteva semințe, uleiuri de semințe și nuci. De exemplu, semințele de in și uleiul lor conțin în mod obișnuit 45-55% din acizi grași ca acid α-linolenic, în timp ce uleiul de soia, rapiță și nucile conțin 5-10% din acizi grași ca ALA. Uleiul de porumb și uleiul de floarea soarelui sunt surse slabe de ALA.”
Cercetătorii continuă să studieze aportul de ALA și beneficiile sale asociate pentru sănătate, inclusiv modul în care aceasta afectează mortalitatea generală.
👉 ALA și scăderea ratei mortalității
Noua cercetare este o revizuire sistematică și o meta-analiză doză-răspuns. Cercetătorii au inclus 41 de studii diferite în analiza lor. Pentru includerea în meta-analiză, studiul a trebuit să fie unul potențial al participanților adulți care a examinat asocierea dintre ALA și riscul de mortalitate.
Această meta-analiză a analizat mortalitatea prin toate cauzele, mortalitatea prin boli cardiovasculare, mortalitatea prin boli coronariene și mortalitatea prin cancer. Cercetătorii au analizat atât aportul alimentar pentru ALA, cât și nivelurile sanguine de ALA. În revizuirea ei a concluziilor studiului, dr. Kalea a remarcat că acest element este deosebit de unic:
„Ceea ce face acest studiu interesant este faptul că cercetătorii nu s-au uitat doar la aportul alimentar de ALA, care vine cu propriul set de părtiniri și limitări, ci au analizat nivelurile din sânge, ser și țesutul adipos de ALA – un instrument mai obiectiv pentru a evalua starea ALA. Ei au analizat, de asemenea, asocierea doză-răspuns dintre aportul de ALA și riscul de mortalitate, ceea ce a fost plăcut de văzut.”
Cercetătorii au găsit mai multe rezultate semnificative când au comparat aportul alimentar ridicat de ALA cu aportul alimentar scăzut de ALA.
În general, aportul ridicat de ALA a fost asociat cu un risc mai mic de deces din toate cauzele. De asemenea, a fost asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare și a bolilor coronariene.
Cercetătorii notează în mod specific în descoperirile lor că: „Fiecare creștere de 1 gram pe zi a aportului de ALA a fost asociată cu un risc cu 5% mai mic de mortalitate prin boală cardiovasculară”.
Cu toate acestea, au descoperit un risc ușor crescut de mortalitate prin cancer asociat cu un aport alimentar ridicat de ALA. Dr. Kalea a remarcat că ar putea exista câteva motive diferite pentru aceasta și și-a oferit recomandări pentru cercetări ulterioare în acest domeniu.

„Poate că înainte de a merge spre recomandarea că un aport ridicat de ALA poate fi asociat cu un risc ușor crescut de mortalitate prin cancer, trebuie să realizăm studii cu designul adecvat al studiului pentru a aborda această întrebare.”
„Acest studiu se poate încadra în prejudecăți de clasificare, deoarece această constatare se bazează pe analizele aportului cel mai mare față de cel mai mic, ceea ce este problematic din multe motive. Principalul lucru este că aportul alimentar a fost înregistrat folosind chestionare de frecvență alimentară ca instrument pentru a încerca să urmărească aportul unui component alimentar consumat în cantitate mică în dietă. Mai mult, aceste diferențe de aport scăzut față de creșterea ridicată nu au fost reflectate în biomarkerii țesutului ALA. ”
În ceea ce privește nivelurile sanguine de ALA, cercetătorii au descoperit că nivelurile mai mari de ALA au fost asociate cu un risc mai scăzut de mortalitate generală și mortalitate prin boli coronariene. Ei nu au găsit nicio asociere semnificativă între nivelurile sanguine ALA și mortalitatea prin cancer.
În general, rezultatele indică potențialele beneficii ale aportului de ALA și necesitatea continuării cercetărilor cu privire la nivelurile recomandate de aport de ALA.
👉 Limitările studiului și cercetarea continuă
Studiul a avut limite. Studiile incluse în analiză au fost observaționale. Aceasta înseamnă că nu pot determina o relație cauzală între ALA și mortalitate. Există, de asemenea, posibilitatea de a omite factori care ar fi putut influența rezultatele studiilor examinate. Au fost posibile și erori în măsurarea alimentelor și a nutrienților.
Studiile analizate au arătat rezultate mixte, posibil din cauza diferențelor între intervalele de timp de urmărire, aportul de ALA și frecvența evaluărilor dietetice. În cele din urmă, majoritatea studiilor au făcut o estimare a aportului de ALA luată la începutul studiului, prin urmare, fără să se tină cont de modificările pe care oamenii le-ar fi putut face la consumul lor în timpul urmăririi.
Dieteticianul și expertul în nutriție Kristin Kirkpatrick a remarcat că este, de asemenea, esențial să se analizeze contextul mai larg al informațiilor din studiu. Aceasta include examinarea surselor de hrană și modul în care aceste alimente oferă multiple beneficii:
„Cred că acest studiu subliniază un factor important în știința nutriției – nu putem izola întotdeauna un anumit macronutrient, vitamină sau mineral; de asemenea, trebuie să evaluăm mâncarea ce conține aceste substanțe. Dietele pe bază de plante au avut succes la mulți dintre pacienții mei în ceea ce privește beneficiile asupra sănătății metabolice și durabilității. Îi sfătuiesc pe acești pacienți să caute surse de alimente integrale, cum ar fi nucile, sursele de soia integrală și semințele de in. În plus, mă uit la raportul dintre sursele de omega 3 și omega 6. ”
Dr. Kalea a mai remarcat că „Descoperirile din această lucrare privind efectele ALA pe bază de plante asupra mortalității de orice cauză susțin importanța consumului unei diete sănătoase, echilibrate, variate, pe bază de plante. Concentrându-ne doar pe o componentă alimentară și funcțiile sale, poate că ne distrage atenția de la efectele sinergice benefice ale multor substanțe nutritive prezente în dietele noastre.”

Niciun comentariu

Nu ratați!