Tinctura de cătină – medicamentul puternic al naturii – rețetă și mod de administrare

0

Nimeni nu trebuie să se lipsească de acest medicament puternic al naturii. Fie că aveți posibilitatea să culegeți singuri, fie că le cumpărați din piață, fructele de cătină sunt o comoară la casa omului. Din boabele de cătină putem prepara numeroase rețete benefice pentru sănătatea noastră: sirop, pulbere, infuzie, macerat, ulei, creme sau alifii.
Tinctura de cătină conține potasiu, calciu, magneziu, fier și fosfor, vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K și P, carotenoide, flavonoide, aminoacizi, acizi fenolici, acid folic, acizi organici. Este una din puținele plante din lume care conțin toate cele patru tipuri de acizi grași esențiali: Omega-3, Omega-6, Omega-7 și Omega-9.
👉 Tinctura de cătină contribuie la:
– întărirea sistemului imunitar;
– refacerea organismului după boală;
– vitaminizarea organismului;
– îmbunătăţirea stării generale şi rezistenţei organismului;
– protejarea celulelor şi ţesuturilor împotriva stresului oxidativ;
– protejarea celulelor hepatice.
Un mod excelent de a le conserva pentru iarnă este să le preparăm sub formă de tinctură, după rețeta de mai jos. Aceasta rezistă nelimitat și poate fi administrată în cure repetate.
Datorită concentrației mari de nutrienți pe care o conține, cătina este considerată de nutriționiști o polivitamină naturală. Are proprietăți nutritive, revitalizante, anti-anemice, tonice imunitare și generale, antiinflamatoare și antigripale.
Este utilă în tot felul de boli, ale ficatului, stomacului, bilei, ochilor, ale sistemului cardiovascular și nervos, inclusiv în boala canceroasă.
Cătina încetinește îmbătrânirea pielii și ajută la vindecarea rănilor și altor afecțiuni ale pielii.

👉 Rețetă tinctură de cătină:
Tinctura se poate prepara din fructe proaspete sau uscate.
✔️ Aveți nevoie de:
– 1 borcan de 400 de grame
– un praf de bicarbonat de sodiu
– apă și alcool alimentar de 70 de grade sau o pălincă tare.
✔️ Mod de preparare:
– Umpleți o treime din borcan cu boabe de cătină. Turnați peste ele apă, cât să le acopere și adăugați un praf de bicarbonat de sodiu.
– Lăsați fructele în acest lichid circa 2-3 ore apoi umpleți de tot borcanul cu alcool.
– Închideți ermetic și păstrați borcanul la temperatura camerei.
– Lăsați fructele la macerat în alcool cel puțin 10 zile, agitând zilnic conținutul. Strecurați lichidul în sticluțe de culoare închisă (de la tincturi vechi).
– Nu aruncați fructele. Acestea pot fi consumate în prima parte a zile, datorită efectului energizant și fortifiant. Etichetați sticluțele de tinctură cu numele și data preparării produsului și păstrați-le în cămară. Rezistă timp îndelungat.
✔️ Mod de administrare
Doza zilnică este de 30-50 de picături de tinctură, adăugate în 100 ml de apă sau ceai. Se pot face cure de minim 20 de zile.

Niciun comentariu

Nu ratați!