Tofu de casa – beneficii si reteta

0

Tofu este consumat cel mai des de vegetarieni, dar acest produs alimentar a inceput sa fie inclus in dieta si de cei care nu au un regim alimentar vegan. Tofu are un continut ridicat de vitamine, minerale, proteine si enzime, care au foarte multe beneficii asupra sanatatii. 
Previne osteoporoza
Osteoporoza este o tulburare delibitanta, care apare cu o frecventa alarmanta la femeile aflate in post-menopauza. O mare parte din acest risc inerent este atribuit declinului brusc si accentuat al nivelului de estrogen.
Tofu, datorita continutului sau de izoflavina, poate ajuta la protejarea tesutului osos impotriva pierderii mineralelor. Izflavonele au o actiune pseudo-estrogenica, care ajuta la prevenirea pierderii osoase.
Promoveaza sanatatea rinichilor
Proteinele ajuta la sustinerea functiei normale ale rinichilor. Tofu este considerat o sursa excelenta de proteine din soia, care pare mai potrivita decat alte tipuri de proteine pentru sustinerea sanatatii renale prin reducerea lipidelor din sange.
Reduce riscul bolilor de inima
Izoflavoanele gasite in tofu ajuta la reducerea inflamatiei in interiorul vaselor de sange, ajutandu-le sa-si mentina elasticitatea si sa reduca complicatiile care rezulta din cresterea tensiunii arteriale.
Aceste izoflavoane au proprietati cardio-protectoare.
Reduce nivelul de colesterol
Tofu contine saponine, compusi cu o mare utilitate in reducerea colesterolului LDL. Acesti compusi ajuta la promovarea eliminarii acizilor biliari din organism, marind astfel utilizarea lipidelor din sange.
Acest lucru contribuie, de asemenea, la imbunatatirea sanatatii inimii si va contribui la scaderea riscului de aparitie a bolilor de inima.
Gestioneaza glicemia din sange
Un alt beneficiu extrem de promitator al consumului de tofu este administrarea diabetului zaharat sau tulburarilor de zahar din sange.
Pierdere in greutate
Tofu este extrem de util atunci cand vine vorba de pierdere in greutate datorita continutului sau de proteine, fibre si calciu, toate acestea jucand un rol important in reglementarea apetitului.
Tofu poate ajuta la reducerea poftei de mancare timp de mai multe ore, ceea ce este util in prevenirea unor gustari intre mese. In afara de acest lucru, tofu este sarac in calorii.

Previne anemia
Cea mai frecventa cauza a anemiei este deficienta de fier. Tofu este o sursa bogata de fier, contribuind la procesul de formare a sangelui.
Desigur, fierul singur nu va corecta anemia, dar atunci cand este combinat cu o dieta bogata in alte minerale importante din sange, este posibil sa vedeti corectarea simpromelor in doar trei luni.
Promoveaza sanatatea creierului
Efectul sau asupra mentinerii sanatatii creierului sunt atribuite continutului de lecitina, care ajuta la producerea de fosfolipide importante care mentin integritatea neuronilor din creier.
Sprijina functia ficatului
Consumul de tofu sustine functia hepatica, datorita in mare parte efectelor sale antioxidante. Acest lucru poate ajuta la reducerea stresului asupra ficatului.
In plus, impreuna cu efectul de reducere a colesterolului, tofu poate fi foarte util in prevenirea bolilor hepatice grase.
Excelenta sursa de proteine pentru vegani
Tofu si proteinele din soia sunt considerate complete, adica contin toti cei opt aminoacizi esentiali. Fara a fi surprinzator, tofu si produsele asociate cu soia au fost considerate un sprijin de catre vegani si vegetarieni de zeci de ani.
Reteta tofu
Ingrediente:
» 2 cani de soia boabe nemodificata genetic
» o lingurita de sare de Himalaya
» sucul de la doua lamai (medii)
» 3 litri de apa
Mod de preparare:
Soia se lasa la inmuiat minim 12 ore, in apa rece, proaspata. Apoi se scurge si se blenduieste cu 1 litru de apa.
Laptele obtinut se strecoara printr-un saculet de strecurat sau tifon si se toarna intr-o oala adaugand si restul de apa. Se lasa la foc mic cam 15- 20 de minute.
In laptele fierbinte se adauga sucul de lamaie si se amesteca incontinuu cu o lingura de lemn. Cand a inceput sa se inchege se lasa putin se mai raceasca si apoi se strecoara prin acelasi saculet sau tifon, ca sa arate ca brusul de branza.
Sursa: https://www.naturalfoodseries.com/11-benefits-tofu/

Niciun comentariu

Nu ratați!