Top 15 alimente bogate in glutamină si beneficiile importante aduse de acest aminoacid

0

Glutamina sau L-glutamina este cel mai abundent aminoacid neesențial din corp. Cercetările arată că glutamina poate crește imunitatea, preveni pierderea musculară, accelera recuperarea musculară din cauza bolilor sau rănilor și poate îmbunătăți digestia.
Dar nivelurile de L-glutamină pot scădea din cauza bolilor severe, a exercițiilor intense, a rănilor sau a îmbătrânirii. În momente ca acestea, trebuie să vă suplimentați corpul cu surse externe de glutamină.
Top 15 alimente bogate in L-glutamină pe care ar trebui să le adăugați în dieta dumneavoastră
1. Fructe de mare și pește
Peștele, midiile, creveții și crabii, sunt surse excelente de glutamină. Peștii de apă de mare conțin mai mult conținut de glutamină decât peștii de apă dulce. Puteți prepara la aburi, grătar sau adăugați-le la supe și salate. Asigurați-vă că nu le gătiți prea mult, deoarece pierd textura și valoarea nutrițională.
2. Carne
Carnea este o sursă excelentă de proteine. Puiul, mielul și carnea de vită sunt surse excelente de glutamină și puteți include oricare dintre acestea în prânz sau cină. Cu toate acestea, aveți grijă la cantitatea de carne roșie pe care o consumați dacă sunteți obez sau aveți o problemă cardiacă sau tensiune arterială crescută.
Evitați să consumați carne gătită excesiv și consumați legume cu frunze verzi lângă carne pentru a echilibra dieta.
3. Varză roșie
Varza roșie este o legumă bogată în glutamină. Ajută la construirea imunității și vă îmbunătățește starea generală de sănătate.
Includeți în salate, sandvișuri sau in alte preparate, fără a prepara termic, deoarece gătitul îi distruge conținutul de glutamină. De asemenea, puteți lua în considerare sucul de varză roșie sau varză roșie murată.
4. Lapte
Laptele este bogat în glutamină și ajută la promovarea producției de glutation, un antioxidant important.
Consumați lapte dimineața la micul dejun fără adaos de zahăr pentru a umple nivelurile de glutamină epuizate din corpul dumneavoastră. De asemenea, vă va întări oasele în același timp.
5. Ouă
Ouăle sunt, de asemenea, surse bune de glutamină.
În funcție de necesitățile zilnice, puteți consuma ouă la micul dejun sau la prânz pentru a furniza organismului cantitatea necesară de vitamine, minerale și aminoacizi.
6. Iaurt
Iaurtul are multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea numărului de bacterii intestinale și îmbunătățirea digestiei. Includeți-l în dieta dvs. dacă sunteți în căutarea unei surse dietetice de glutamină. Asigurați-vă că iaurtul pe care îl consumați este din lapte provenit de la vaci hrănite cu iarbă.
Cel mai bine este să faceți un castron de iaurt acasă și să îl păstrați în frigider în loc să îl consumați pe cel disponibil pe piață cu un conținut scăzut de glutamină. Adăugați în salată în loc de maioneză, serviți ca gustare sau adăugați fructe pentru un desert delicios.
7. Brânză Ricotta
Brânza ricotta se obține prin adăugarea de acid citric sau suc de lime în lapte, ceea ce duce la precipitarea proteinelor din lapte. La fel ca laptele, brânza ricotta este o sursă bună de glutamină.
O puteți servi la micul dejun adăugând puțină sare și piper. Adăugați puțin zahăr dacă nu vă îngrijorează creșterea în greutate. Adăugați la salate, sandvișuri și împachetări pentru a vă face prânzul foarte special.
8. Nuci
Nucile sunt surse bogate de grăsimi și proteine ​​sănătoase. Glutamina este prezentă în abundență în nuci. Este ușor să mâncați excesiv, prin urmare, trebuie să urmăriți câte nuci consumați. Aproximativ o mana de nuci pe zi este suficient
Adăugați nuci la shake-ul de proteine ​​de casă, la micul dejun, salată, orez aromat etc. Mâncați migdale, alune, fistic, arahide și nuci fără a le prăji pentru a păstra valoarea nutritivă intactă.
9. Fasole
Fasolea și soia sunt surse excelente de glutamină. Dacă sunteți vegetarian și nu puteți avea surse animale de glutamină, consumați fasole. Consumul de fasole poate ajuta, de asemenea, la accelerarea procesului de recuperare a unei leziuni.
Serviți fasole fiartă cu legume și o sursă slabă de proteine, cum ar fi ciuperci sau piept de pui, pentru a avea o dietă sănătoasă echilibrată.
10. Pătrunjel
Pătrunjelul este o plantă foarte iubită, care este folosită pentru a adăuga gust și aromă diferitelor feluri de mâncare. Pe lângă faptul că este o sursă bună de vitamine, minerale și fibre dietetice, pătrunjelul este, de asemenea, bogat în glutamină.
11. Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza, salata verde, ridichea și coriandrul, sunt surse bune de glutamină. Dacă te antrenezi regulat, te odihnești mai puțin și te simți obosit tot timpul, include aceste legume in dieta ta, îți vor îmbunătăți sănătatea și îți vor întări imunitatea.

12. Organe
Organele, precum ficatul, sunt o sursă bună de glutamină. Dacă corpul dumneavoastră trebuie să umple nivelurile de glutamină din cauza bolii sau pierderii musculare datorate unei răni, glutamina poate ajuta la accelerarea procesului.
13. Bulion de oase (supa de oase)
Bulionul de oase este foarte sănătos. Dacă v-ați îmbolnăvit în mod regulat și simțiți că imunitatea dvs. are nevoie de un impuls, consumați bulionul de oase bogat în glutamină.
Pregătiți-l acasă adăugând oase de vită, legume, condimente și 2-3 căni de apă într-o oală de supă. Acoperiți și fierbeți la foc mic 60 de minute.
14. Sparanghel
Atât sparanghelul alb, cât și cel verde sunt surse bune de glutamină și pot fi utilizate pentru a preveni pierderea musculară sau pentru a accelera timpul de recuperare.
15. Leguminoase
Leguminoasele, cum ar fi năutul, mazărea, lintea și fasolea, sunt surse bune de glutamină. Sunt minunate pentru vegetarieni deoarece persoanele care se încadrează în această categorie sunt private de aminoacizi diferiți care pot fi obținuți din carne.
Acestea sunt cele mai bune alimente bogate în glutamină pe care le puteți include în dieta dvs. pentru a spori tonusul muscular, a preveni pierderea musculară, a întări oasele și a îmbunătăți imunitatea. Să ne uităm acum la beneficiile consumului de alimente bogate în glutamină.
Beneficiile glutaminei
Există mai multe beneficii pentru sănătate ale consumului de alimente bogate în glutamină:
Îmbunătățește sănătatea tractului digestiv prin reglarea diviziunii celulare a mucoasei intestinale.
Ajută organismul să producă glutation, care este un puternic antioxidant.
Menține echilibrul pH-ului în organism.
Ajută la menținerea masei musculare.
Ajută la detoxifierea celulară și sistemică.
Promovează funcția neurologică sănătoasă și îmbunătățește memoria și învățarea.

Din lista de mai sus este clar că alimentele bogate în glutamină sunt esențiale pentru sănătatea generală.
Cine ar trebui să consume alimente bogate în glutamină?
Ar trebui să includeți aceste alimente în dieta zilnică dacă:
aveți arsuri severe.
efectuați exerciții de intensitate ridicată.
experimentați frecvente crize de răceală și gripă.
aveți boală celiacă, sindromul intestinului iritabil , boala Crohn sau colită ulcerativă.
ați pierdut masa musculară din cauza unui program de slăbire.
ați pierdut masa musculară din cauza unei răni.
pierdeți masa musculară din cauza cancerului sau SIDA.

Notă: Aceste puncte sunt menționate ținând cont de diferitele beneficii ale glutaminei.
Când să evitați alimentele bogate în glutamină?
Deși nu există restricții cu privire la cine poate consuma alimente bogate în glutamină, anumite condiții de sănătate nu o permit. Evitați alimentele bogate în glutamină în următoarele circumstanțe:
Dacă aveți afecțiuni renale sau hepatice.
Dacă aveți sindromul Reye.
Daca aveți cancer.
Dacă sunteți alergic la alimentele bogate în glutamină și prezentați simptome precum greață, vărsături, urticarie și dureri articulare.

Niciun comentariu

Nu ratați!