Cum dauneaza oja si de ce trebuie sa renunti la acest obicei

0

Un nou studiu realizat de Universitatea Duke a aratat ca substantele chimice din oja de unghii pot intra in fluxul sanguin in cantitati vizibile in doar doua ore de la aplicare! Aceste substante chimice pot contribui la infertilitate, cancere legate de hormoni, cum ar fi cancerul de san si ovarian, tulburari tiroidiene, probleme neurologice si chiar diabet.
Unii pot argumenta ca oja se aplica pe unghii doar ocazional si expunerea la toxine in cantitate asa de redusa nu implica riscuri, dar oja este doar unul dintre produsele de frumusete pe care femeile le utilizeaza in mod regulat. Daca aduni expunerea la toxinele din oja de unghii, oricat de mica sau mare ar fi aceasta, la cele din parfumuri, cosmetice, lotiuni de corp si multe altele, nu mai poate fi numita nesemnificativa.
“Unghiile sunt permeabile la cele mai multe molecule, iar TPHP (substanta chimica folosita pentru a face oja mai durabila) este  absorbita in cuticule sau in jurul unghiei”, spune Johanna Congleton, cercetator principa al EWG care a lucrat la studiu.
Formaldehida este un binecunoscut carcinogen care poate provoca disconfort respirator daca este inhalat. Simptomele expunerii includ tuse, astm si mancarime. Formaldehida este folosita in oja de unghii pentru a-i conferi fermitate si a o conserva.
Fibatul de dibutil este un plastifiant si un solvent care este, de asemenea, un disruptor endocrin. Expunerea cronica prin indigestie poate provoca insuficienta hepatica si renala mai ales la copii.

Toluenul, un iritant pentru piele, a fost considerat un pericol de toxicitate. Aceasta substanta chimica este periculoasa pentru femeile care alapteaza sau pentru viitoarele mame, deoarece aceasta poate fi absorbita in fluxul sanguin si intra in laptele matern. La inhalare, substanta chimica poate porvoca somnolenta, dureri de cap si iritatii ale tractului respirator.  Toluenul este folosit in oja de unghii pentru a da aspectul neted.
Substantele nu sunt un motiv de ingrijorare numai pentru femeile care folosesc oja, dar si pentru cei care lucreaza intr-un salon de cosmetica si sunt expusi la aceste substante zi de zi. Vestea cea buna este ca, incepand cu 2006, cateva firme mari producatoare de produse cosmetice au anuntat ca vor renunta la „cele trei substante”.
“Eticheta nu reflecta intodeauna ingredientele” spune cercetatorul Valetti Lang, director interimar al Departamentului de Control al Substantelor Toxice, California. Un studiu a constatat ca si lacurile de unghii “fara toxine” pot avea niveluri ridicate ale acestor substante chimice toxice.
Nu exista reglementari in aceasta industrie, ceea ce permite firmelor producatoare de produse cosmetice sa foloseasca orice combinatie de chimicale doresc. In plus, produsele profesionale gasite in saloanele de profil nu au obligatia de a oferi clientilor lor nici macar informatiile de baza despre ingredientele continute de produsele lor.
Simpla lustruire a unghiilor cu ajutorul unei pile speciale poate face unghiile placute, lucioase, fara a mai folosi lac de unghii. Un bonus al lustruirii naturale a unghiilor este ca iti poate ajuta unghiile sa creasca mai puternice si mai lungi datorita stimularii circulatiei si deci nu-ti vei mai face griji legat de ruperea acestora.
Sursa: https://dailyhealthpost.com/toxic-nail-polish-and-natural-alternatives/

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.