Există un motiv pentru care aminoacizii sunt numiți „elementele de bază ale vieții”. Fără aceste biomolecule, nu puteți dormi, trezi, mânca sau chiar respira! Din cei 20 de aminoacizi codați genetic, câțiva trebuie să fie suplimentați de dieta dvs. pentru a satisface nevoile corpului. Aceștia sunt numiți aminoacizi esențiali. Unul dintre ei este triptofanul. Și este foarte important!
Triptofanul este elementul constitutiv al mai multor neurotransmițători și hormoni. Aceste substanțe chimice vă controlează starea de spirit, somnul și ciclurile foamei. Prin urmare, devine imperativ să-i oferi corpului tău suficient triptofan. Dar cum? Nu vă faceți griji, avem destule surse alimentare!
❓Ce este triptofanul? De ce este atât de important?
Triptofanul este un aminoacid esențial. Este precursorul serotoninei. Serotonina se ocupă de reglarea dispoziției, anxietății și depresiei.
Concentrația de triptofan din creier controlează rata sintezei serotoninei. Scăderea nivelului de triptofan din creier înseamnă scăderea ratei de sinteză a serotoninei. Serotonina scăzută din creier poate duce la depresie, anxietate și, în unele cazuri, insomnie.
Triptofanul se transformă, de asemenea, într-un alt ingredient activ important – vitamina B3 (niacină sau niacinamidă). Această vitamină, împreună cu altele, are grijă de creștere și dezvoltare la copii și adulți.
Deoarece este implicat în astfel de procese critice, corpul dumneavoastră are nevoie de o cantitate constantă de triptofan.
Corpul tău nu poate produce suficient triptofan pentru a-și satisface toate nevoile. Trebuie să furnizați acest aminoacid extern prin dietă. Acesta este motivul pentru care se numește aminoacid esențial.
Mai simplu spus, dacă mâncați în mod regulat alimente bogate în triptofan, va exista suficient triptofan în corpul dumneavoastră. Aportul suficient de triptofan asigură sinteza optimă a serotoninei. Aceasta înseamnă că poți avea un somn bun și o dispoziție îmbunătățită.
✔️ Fructe
Sursă: USDA, USDA Baze de date privind compoziția alimentelor
✔️Legume
Sursă: USDA, USDA Baze de date privind compoziția alimentelor
✔️Nuci și semințe
Sursă: USDA, USDA Baze de date privind compoziția alimentelor
✔️Fructe de mare
Sursă: USDA, USDA Baze de date privind compoziția alimentelor
✔️Produse lactate
Sursă: USDA, USDA Baze de date privind compoziția alimentelor
✔️Cereale și paste
Sursă: USDA, USDA Baze de date privind compoziția alimentelor
❓ Care sunt beneficiile aportului de triptofan prin dietă
👉 Poate reduce anxietatea, depresia și agresivitatea
Sinteza neurochimicelor este dependentă de triptofan. Acest aminoacid esențial se transformă în serotonină. Mai multe studii au constatat că un deficit de serotonină este responsabil pentru anxietate, depresie și insomnie.
Aceste studii au arătat că persoanele care au urmat diete bogate în triptofan (> 10 mg / kg de greutate corporală) au avut episoade mai mici de depresie și anxietate. Iritabilitatea a fost mai mică la subiecții care au avut un istoric de depresie și anxietate.
De asemenea, este de remarcat faptul că suplimentarea optimă a triptofanului (împreună cu alți agenți terapeutici) poate reduce agresivitatea la subiecții cu depresie, ADHD și alte tulburări de comportament.
👉 Controlează schimbările de dispoziție în timpul menstruației
Triptofanul poate reduce severitatea sindromului premenstrual la femeile active sexual. Subiecții cărora li s-au administrat aproximativ 6 g / zi de triptofan au arătat o reducere a disforiei, a schimbărilor de dispoziție și a iritabilității în comparație cu controalele la placebo.
Triptofanul este responsabil pentru sinteza kinureninei, un intermediar al mai multor compuși de protecție cheie din organism. Nivelul crescut de triptofan este direct proporțional cu sinteza crescută a kinureninei.
👉 Poate ajuta la gestionarea tulburărilor de somn
Creșterea nivelului de triptofan prin dietă poate trata o varietate de tulburări de somn. O doză de aproximativ 2,5 mg de triptofan administrată în timpul somnului a îmbunătățit calitatea somnului la persoanele cu apnee de somn obstructivă.
Spre deosebire de alte medicamente pentru tulburări de somn, triptofanul nu limitează performanța cognitivă și nici nu vă împiedică să vă treziți din somn.
👉 Proprietăți antiinflamatorii
Nivelurile serice scăzute ale triptofanului au fost corelate cu bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn), bolile cronice ale rinichilor și alte boli inflamatorii.
Acest lucru demonstrează că triptofanul ar putea stimula efectele antiinflamatorii în corpul dumneavoastră. Acest aminoacid este legat de controlul nivelului de glucoză din sânge, cardioprotecție mediată de kinurenină, neuroprotecție și putere de memorie.
Nu este de mirare că triptofanul este clasificat ca un aminoacid esențial!
❓Ar putea exista efecte secundare ale consumului de triptofan
Triptofanul este implicat în aproape fiecare activitate pe care o desfășoară corpul nostru. Prin urmare, este necesar în cantități mari.
Triptofanul este adăugat la pastilele care induc somnul și la medicamentele pentru reglarea dispoziției.
Cu toate acestea, există ipoteze care susțin că dietele bogate în carne care conțin nicotinamidă ridicată ar putea provoca infertilitate. Deși produsele din carne au niveluri scăzute de triptofan, rata de conversie la niacină și kinurenină este mai mare.
Femeile însărcinate și care alăptează ar trebui să urmeze planurile de dietă elaborate de ginecolog și / sau nutriționist.
Ca să se înțeleagă mai bine trebuiau exprimate toate la 100 de grame, nu suntem americani și nu înțelege nimeni unitățile lor de masură.