Ulei de chimen negru (negrilica) – mai puțin cunoscut dar extraordinar pentru sănătate

0

Dacă aruncați o privire asupra sutelor de articole științifice care au fost publicate despre beneficiile uleiului de chimen negru, un fapt este clar: poate ajuta organismul să depășească o serie de probleme de sănătate. Nu este de mirare că acest ulei care promovează sănătatea este folosit de mii de ani în medicina tradițională.
Practic fără efecte secundare, puterea vindecătoare a uleiului de chimen negru – este de fapt destul de incredibilă dar majoritatea oamenilor nici măcar nu au auzit de ea.
Ce este uleiul de chimen negru?
Uleiul de negrilica este obținut din semințele plantei de chimen negru ( Nigella sativa ), care aparține familiei Ranunculaceae. Planta de chimen negru este originară din sud-vestul Asiei, Mediterana și Africa.
A fost cultivat de secole pentru semințele sale aromate ce pot fi folosite ca si condiment sau ca medicament pe bază de plante.
Acest ulei este, de asemenea, numit ulei de negrilica. Aveți grijă, deoarece chimenul negru nu trebuie confundat cu chimen adevărat ( Cuminum cyminum ), piper negru, susan negru sau cohoș negru.
Cele mai promițătoare cercetări au fost făcute conectând Nigella sativa la bacterii rezistente la mai multe medicamente. Aceasta este o problema cu adevărat importantă, deoarece aceste așa-numite „ super-bacterii ” devin un risc semnificativ pentru sănătatea publică.
Informațiile publicate de National Institutes of Health indică faptul că:
Tulpinile de bacterii și viruși care sunt rezistente la antimicrobiene devin practic imposibil de tratat, inclusiv HIV, stafilococ, tuberculoză, gripă, gonoree, candida și malarie.
Între 5 la 10 la sută din toți pacienții din spital dezvoltă infecții din super-bacterii.
Peste 90.000 dintre acești pacienți mor în fiecare an, în comparație cu 13.300 de decese în 1992.
Persoanele infectate cu super-bacterii au de obicei internari mai lungi în spital, necesită un tratament mai complicat și nu se recuperează la fel de bine.
Într-un studiu realizat de Jawaharlal Nehru Medical College din India, cercetătorii au stabilit cât de puternic este uleiul de chimen negru împotriva unora dintre aceste super-bacterii și l-au asociat cu mai multe antibiotice, cum ar fi Amoxicilina, Gatifloxacina și Tetraciclina. Potrivit studiului, „Din 144 de tulpini testate, dintre care majoritatea au fost rezistente la un număr de antibiotice, 97 au fost inhibate de uleiul de chimen negru”.
In afara uleiul de oregano, puține lucruri de pe planetă se pot lăuda cu acest tip de potență pentru microbi. Studiul a descoperit că a fost deosebit de eficient împotriva tulpinilor multirezistente de P. aeruginosa și S. aureus.
Cheia pentru a înțelege beneficiile pentru sănătate a uleiurilor de chimen negru constă în prezența a trei fitonutrienți naturali cheie : timochinonă (TQ), timohidrochinonă (THQ) și timol. Aceste substanțe fitochimice incredibile duc la tot felul de beneficii uimitoare ale acestui ulei.
Beneficii pentru sănătate
Dintre numeroasele moduri în care uleiul de semințe negre beneficiază organismul, cele nouă care apar în literatura științifică susțin capacitatea sa de a ajuta la prevenirea cancerului, diabetului, obezității, căderii părului, tulburărilor pielii și infecțiilor precum MRSA
1. Ajută la combaterea cancerului
Datorită puternicelor sale substanțe fitochimice și antioxidante, s-a demonstrat că uleiul de chimen negru ajută la tratarea naturală a cancerului. Oamenii de știință croați au evaluat activitatea antitumorală a tirochinonei și timohidrochinonei folosind un model de studiu pe animale și au descoperit că aceste două fitochimicale găsite în uleiul de chimen negru au dus la o scădere cu 52% a celulelor tumorale.
Cercetările in vitro din ultimii ani dezvăluie, de asemenea, că timochinona, cea mai abundentă componentă bioactivă din uleiul din chimen negru, ajută la inducerea apoptozei (moartea celulară programată) în celulele leucemice, celulele cancerului mamar și celulele tumorale cerebrale.
În plus, cercetătorii de la Sidney Kimmel Cancer de la Jefferson Health au descoperit că chimenul negru nu numai că poate distruge celulele cancerului pancreatic, dar pare, de asemenea , să inhibe dezvoltarea cancerului pancreatic. Această capacitate de prevenire a cancerului este atribuită tiroquinonei semințelor negre și proprietăților sale antiinflamatoare.
2. Promovează sănătatea ficatului
Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corp. Aproape fiecare toxină este procesată prin ficat, iar bila din ficat este cheia digestiei grăsimilor și a menținerii minții și a corpului fericit și sănătos.
Pentru cei care s-au confruntat cu o funcție hepatică slabă din cauza efectelor secundare ale medicamentelor, consumului de alcool sau bolilor, uleiul de chimen negru ar putea accelera foarte mult procesul de vindecare.
Într-un studiu recent efectuat pe animale, oamenii de știință au descoperit că uleiul de chimen negru aduce beneficii pentru funcția ficatului și ajută la prevenirea atât a deteriorării, cât și a bolilor.
3. Combate diabetul
Intr-un articol publicat de Journal of Endocrinology and Metabolism, cercetătorii de la Indian Council of Medical Research subliniază că uleiul de chimen negru „determină regenerarea parțială treptată a celulelor beta pancreatice, crește concentrațiile scăzute ale insulinei serice și scade nivelul crescut al glucozei serice.”
Acest lucru este de fapt destul de profund deoarece Nigella sativa este una dintre puținele substanțe de pe planetă care este sugerată pentru a preveni atât diabetul de tip 1, cât și cel de tip 2.
De fapt, potrivit studiului, chimenul negru „îmbunătățește toleranța la glucoză la fel de eficient ca metformina; totuși nu a demonstrat efecte adverse semnificative și are o toxicitate foarte scăzută. ” Acest lucru este imens, deoarece metformina, unul dintre cele mai frecvent prescrise medicamente pentru diabetul de tip 2, poate provoca o serie largă de efecte secundare, inclusiv:
Balonare
Constipație / diaree
Inrosirea pielii
Gaz / indigestie
Arsuri la stomac
Durere de cap
Gust metalic în gură
Dureri musculare
Dureri de stomac
4. Ajută la pierderea în greutate
Journal of Diabetes and Metabolic Disorders a publicat un studiu sistematic si au descoperit ca uleiul de chimen negru a fost printre cele mai eficiente remedii naturale de pe planeta.
O altă analiză sistematică și meta-analiză publicată în 2018 evidențiază constatările a cel puțin 11 studii clinice controlate cu placebo, care relevă capacitatea unui supliment de chimen negru de a ajuta la scăderea greutății corporale.
Suplimentarea sa dovedit a scădea indicele de masă corporală (IMC) și circumferința taliei. De asemenea, este important să rețineți că nu au existat efecte secundare grave ale suplimentării cu chimen negru raportate în niciunul dintre studii.
5. Protejează pielea
Într-un studiu realizat de cercetători iranieni, chimenul negru a fost găsit la fel de eficient ca si crema de piele Betametazonă în îmbunătățirea calității vieții și scăderea severității eczemelor mâinilor.
Atâta timp cât nu aveți o reacție alergică la uleiul de chimen negru, acesta nu vine cu o listă de efecte secundare terifiante, cum ar fi cremele convenționale.
Betametazona, de exemplu, poate provoca umflături la nivelul feței sau mâinilor, umflături sau furnicături în gură sau gât, senzație de strângere a pieptului, probleme de respirație, modificări ale culorii pielii, pistrui întunecați, vânătăi ușoare și slăbiciune musculară. Creșterea în greutate în jurul gâtului, spatelui, pieptului, feței sau taliei este, de asemenea, în lista posibilităților.
6. Beneficii pentru păr
Pe lângă faptul că este un ajutor natural pentru îngrijirea pielii, există și beneficii pentru sănătatea parului, oferite de uleiul de chimen negru. Nu este surprinzător că uleiul de chimen negru este adesea prezentat pe listele de modalități naturale de a spori sănătatea părului și a scalpului în numeroase moduri.
Deoarece conține nigelonă, demonstrată prin cercetări ca fiind un antihistaminic impresionant, poate ajuta la încetinirea sau stoparea pierderii părului din cauza alopeciei androgenice sau a alopeciei areata. Cu proprietățile sale antioxidante, antibacteriene și antiinflamatoare, poate ajuta, de asemenea, sănătatea scalpului în general, descurajând mătreața și uscăciunea și îmbunătățind în același timp sănătatea părului.

7. Tratează infecțiile
Dintre toate super-bacteriile pe care acest ulei puternic le poate ucide, stafilococul auriu rezistent la meticilină (MRSA) este unul dintre cele mai importante. MRSA afectează spitalele și căminele de îngrijire medicală din întreaga lume, deoarece infecțiile obișnuite cu stafilococ devin rezistente la antibiotice generice.
Populația în vârstă prezintă un risc deosebit, deoarece este în general asociată cu proceduri invazive, cum ar fi intervențiile chirurgicale, tuburile intravenoase și articulațiile artificiale. În principal din cauza imunității slăbite, populația în creștere a persoanelor în vârstă a făcut din MRSA un risc global pentru sănătatea publică.
Din fericire, unul dintre cele mai puternice beneficii ale uleiului de chimen negru poate ajuta. Oamenii de știință pakistanezi au luat mai multe tulpini de MRSA și au descoperit că fiecare dintre acestea era sensibila la N. sativa, demonstrând că uleiul de semințe negre poate ajuta la încetinirea sau oprirea răspândirii MRSA.
Compușii din uleiul de semințe negre au fost de asemenea analizați pentru proprietățile lor antifungice. Într-un efort de a oferi o soluție la problema în creștere a persoanelor rezistente la antifungice cu drojdii și mucegaiuri, a fost realizat un studiu recent cu scopul de a determina dacă uleiul de semințe de Nigella sativa ar putea ajuta.
Publicat în Jurnalul Egiptean de Biochimie și Biologie Moleculară, oamenii de știință au testat timolul, TQ și THQ împotriva a 30 de agenți patogeni umani și au fost surprinși să descopere că:
Fiecare compus a prezentat o inhibare de 100% pentru cei 30 de agenți patogeni evaluați.
Timochinona a fost cel mai bun compus antifungic împotriva tuturor dermatofiților și drojdiilor testate, urmat de timohidrochinonă și timol.
Timolul a fost cel mai bun antifungic împotriva mucegaiurilor, urmat de TQ și THQ.
Ceea ce ne spune acest studiu este că uleiul de Nigella sativa are o componentă chimică unică, care este nu numai eficientă individual, ci mai important și colectiv. Dovedind în mod esențial că ciupercile și mucegaiurile nu pot exista în prezența acestor fitochimicale, nu este de mirare de ce cercetătorii caută să rezolve problema super-bacteriilor cu ulei de chimen negru.
8. Îmbunătățește fertilitatea
Un studiu clinic randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, a evaluat dacă uleiul de chimen negru ar putea ajuta sau nu la subiecții masculi infertili cu spermatozoizi anormali. Grupul de control a luat oral 2,5 mililitri de ulei de chimen negru, în timp ce grupul placebo a primit aceeași cantitate de parafină lichidă de două ori pe zi timp de două luni.
Ce au găsit cercetătorii? Rezultatele au arătat că grupul ce a consumat ulei de chimen negru a avut îmbunătățiri în numărul lor de spermatozoizi, precum și motilitatea spermei și volumul de material seminal.
O revizuire sistematică publicată în 2015 în Journal of Herbal Medicine a analizat, de asemenea, efectele chimenului negru asupra infertilității masculine. Cercetătorii au analizat studiile care au avut loc între 2000 și 2014 și, în general, au ajuns la concluzia că chimenul negru poate „influența pozitiv parametrii spermei, material seminal, celulele Leydig, organele de reproducere și hormonii sexuali”.
9. Echilibrează colesterolul
Un studiu utilizând un model animal publicat în 2017 a constatat că un extract apos de Nigella sativa nu numai că a avut efecte antidiabetice asupra subiecților, dar a ajutat și la colesterol. După șase săptămâni de la administrarea animalelor diabetice, doze mici de chimen negru, colesterol total, colesterol LDL („rău”) și niveluri de glucoză au scăzut, în timp ce colesterolul HDL („bun”) a crescut.
Un alt studiu mai vechi, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, a fost efectuat cu subiecți umani cu hipertensiune arterială ușoară. A existat un grup placebo, un grup care a luat 100 de miligrame de chimen negru de două ori pe zi și un grup care a luat 200 de miligrame de două ori pe zi.
După opt săptămâni, cercetătorii au descoperit că persoanele care au luat suplimentul de chimen negru au tensiunea arterială sistolică și tensiunea arterială diastolică scăzută „într-un mod dependent de doză”. În plus, suplimentul din extract de chimen negru a cauzat o „scădere semnificativă” atât a colesterolului total, cât și a colesterolului LDL.
În general, se pare că semințele negre pot ajuta la scăderea colesterolului, precum și a zahărului din sânge și a tensiunii arteriale.
Este sigur? Riscuri și efecte secundare
Chimenul negru poate provoca o erupție alergică atunci când este consumat pe cale orală sau aplicat pe piele. Înainte de a utiliza ulei de chimen negru, local, pentru piele și păr, este o idee bună să efectuați un test de plasture pentru a vă asigura că nu aveți o reacție negativă la ulei.
Evitați întotdeauna ochii și membranele mucoase atunci când utilizați ulei de chimen negru.
Atunci când este administrat intern, efectele secundare ale uleiului de semințe negre pot include stomac deranjat, vărsături sau constipație. Pentru anumite persoane, poate crește riscul de convulsii.
Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza ulei de chimen negru dacă sunteți gravidă, alăptați, luați în prezent orice medicament sau aveți o afecțiune (în special diabet, tensiune arterială scăzută sau o tulburare de sângerare). Dacă luați ulei de chimen negru și aveți o intervenție chirurgicală programată, este recomandat să încetați să îl luați cu cel puțin două săptămâni înainte de data operației.
La fel ca în cazul tuturor uleiurilor, asigurați-vă că păstrați uleiul de chimen negru departe de căldură și lumină.
Utilizări si dozare:
Există atât de multe utilizări ale uleiului de chimen negru. Pentru început, uleiul de chimen negru poate fi utilizat local, dar asigurați-vă întotdeauna că îl diluați cu câteva lingurițe de ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos sau de migdale.
Odată diluat, poate ajuta cu probleme comune ale pielii, cum ar fi acneea și eczemele, datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatorii. Unii oameni consideră că este util și pentru psoriazis și rozacee.
Poate fi adăugat cu ușurință la uleiurile și loțiunile de masaj de casă pentru a experimenta numeroasele beneficii pentru sănătate ale semințelor de chimen negru. Pentru un masaj de încălzire, pur și simplu adăugați o picătură la o lingură de ulei purtător.
Pentru a spori sănătatea părului și a scalpului, câteva picături de ulei pot fi adăugate produselor pentru păr precum șamponul și balsamul.
Dacă vă place să faceți parfumuri de casă cu uleiuri, este bine să știți că acest ulei are un miros de piper și funcționează bine ca o notă de bază.
Cu aroma sa picantă, un ulei de chimen negru de înaltă calitate (100% pur, de calitate terapeutică și certificat organic) poate fi utilizat în toate tipurile de rețete, de la feluri principale de carne la supe și tocănițe. Puteți să-l adăugați și la băuturi precum ceai și smoothie-uri.
Unele companii specifică, de asemenea, că uleiul lor de chimen negru este presat la rece, ceea ce înseamnă de obicei că uleiul este extras din semințele de Nigella sativa fără a rezulta utilizarea căldurii dintr-o sursă externă. Uleiurile presate la rece sunt mai aromate si conțin mai multe substanțe active.
Dacă nu vă place să luați suplimente lichide, puteți găsi și capsule de ulei de chimen negru.
Dozajul adecvat de ulei de semințe negre poate varia în funcție de starea individuală și de sănătate. În acest moment, nu există o doză standard, dar până în prezent au fost studiate următoarele doze pe cale orală în cercetările științifice:
Pentru diabet: 1 gram de pulbere de chimen negru administrată de două ori pe zi timp de până la 12 luni.
Pentru hipertensiune arterială: 0,5-2 grame de pudră de chimen negru zilnic timp de până la 12 săptămâni sau 100-200 miligrame de ulei de chimen negru de două ori pe zi timp de opt săptămâni.
Pentru a îmbunătăți funcția spermei: 2,5 ml ulei de chimen negru de două ori pe zi timp de două luni.
Pentru astm: 2 grame de chimen negru măcinat, zilnic timp de 12 săptămâni. De asemenea, 15 ml / kg corp de extract de chimen negru a fost utilizat zilnic timp de trei luni. De asemenea, a fost utilizată o doză unică de 50-100 mg / kg corp.

Niciun comentariu

Nu ratați!