Ulei de măsline – extraordinar de sănătos, cu beneficii de neegalat

0

Istoria uleiului de măsline începe cu mii de ani în urmă, atunci când au fost descoperiți primii măslini. Încă din preistorie, atât măslinul, cât și uleiul obținut din fructele sale au fost o sursă inepuizabilă de fascinație și uimire iar multe legende le atribuie o origine divină. În Egipt, măslinul era considerat arborele sacru și era protejat de Ra, zeul suprem al Soarelui, ramurile sale fiind puse pe mormintele faraonilor.
Beneficiile uleiului de măsline sunt de neegalat, iar cercetările relevă din ce în ce mai multe. De fapt, abia începem să înțelegem nenumăratele moduri prin care acesta ne poate îmbunătăți sănătatea. Uleiul de măsline este piatra de temelie a dietei mediteraneene, un suport nutrițional esențial pentru cele mai longevive culturi ale lumii.
Uleiul de măsline scade nivelul colesterolului LDL și al trigliceridelor. În același timp acesta nu modifica nivelurile HDL (și poate chiar sa le ridice), care joacă un rol de protecție și stimulează eliminarea lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL – colesterol „rău”).
Fitonutrientul din uleiul de măsline, oleocantalul, mimează efectul ibuprofenului în reducerea inflamației, ceea ce poate reduce riscul de apariție a cancerului de sân și recurența acestuia.
În mod tradițional, o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi a fost prescrisă pentru a preveni diverse boli cum ar fi bolile de inimă și diabetul. În timp ce studiile au arătat că dietele bogate în grăsimi pot crește riscul anumitor boli precum diabetul zaharat și cancerul, se pare că de vină este mai degrabă tipul de grăsime decât cantitatea acesteia. Acum știm că o dietă bogată în grăsimi monosaturate, cum ar fi cele găsite în ulei de măsline, nuci și semințe, protejează de multe dintre aceste boli cronice.
Un studiu publicat în revista științifică „Diabetes Care” din Statele Unite arată că o dietă în stil mediteranean, bogată în ulei de măsline, reduce riscul de diabet de tip II cu aproape 50% în comparație cu o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi. Diabetul zaharat de tip II este cea mai frecventă formă de diabet zaharat care poate fi prevenită.
Persoanele în vârstă care consuma zilnic ulei de măsline ar putea fi capabile să se protejeze de accidentul vascular cerebral, potrivit unui studiu din Franța publicat în ediția online a Neurologiei (publicație de specialitate).
Cercetătorii au adunat informații din dosarele medicale a peste 7500 de persoane cu vârsta peste 65 de ani din trei orașe diferite. Niciunul dintre participanți nu a prezentat accident vascular cerebral. Apoi au clasificat persoanele în trei grupe pe baza consumului de ulei de măsline. După 5 ani au existat 148 de atacuri. Rezultatele au arătat ca utilizatorii „intensivi” de ulei de măsline, au avut un risc de accident vascular cerebral cu 41% mai mic decât cei care nu folosesc deloc ulei de măsline. Aceste rezultate au fost observate chiar și după ce au fost luate în considerare greutatea, dieta, activitatea și alți factori de risc.

O dietă bogată în ulei de măsline poate de fapt să încetinească îmbătrânirea inimii. Este cunoscut faptul că pe măsură ce îmbătrânim, inima trece de asemenea printr-un proces obișnuit de îmbătrânire. Arterele ar putea să nu funcționeze așa cum au făcut-o și acest lucru poate duce la o serie de probleme de sănătate. Cu toate acestea, într-un studiu recent, cercetătorii spanioli au descoperit că o dietă bogată în ulei de măsline sau alte grăsimi monosaturate poate îmbunătăți funcția arterială a persoanelor în vârstă.
Osteoporoza este o boală caracterizată printr-o scădere a masei osoase, care, la rândul său, determină fragilitatea arhitecturii țesutului osos. Acest lucru poate favoriza apoi eventualele fracturi. S-a observat că extrasul de ulei de măsline afectează pozitiv grosimea oaselor. Uleiul de măsline nu va fi singura soluție în lupta continuă împotriva osteoporozei post-menopauzale, indiferent dacă oamenii de știință au ajuns la concluzia că este un candidat foarte promițător pentru tratamentele viitoare ale bolii.
Este deja cunoscut că acest ulei conferă o multitudine de beneficii pentru sănătate. Dar ce zici de beneficiile emoționale? Potrivit cercetătorilor spanioli, o dietă bogată în ulei de măsline poate ajuta la prevenirea bolilor mintale. Aceștia au descoperit că un consum mai mare este asociat cu un risc mai mic de depresie. Constatările au sugerat că bolile cardiovasculare și depresia pot împărtăși unele mecanisme comune legate de dieta cuiva.
Cel mai periculos tip de cancer de piele poate fi încetinit prin consumul uleiului de măsline, bogat în antioxidanți. Doar trei din 100000 de locuitori ai țărilor mediteraneene dezvoltă această formă de cancer. Utilizarea de protecție solară rămâne cea mai bună modalitate de a preveni arsurile solare și de a proteja pielea de efectele nocive ale razelor solare.
Numeroase studii au arătat că oleocantalul din uleiul de măsline extra virgin are potențialul de a reduce riscul de boala Alzheimer și declinul cognitiv care vine odată cu îmbătrânirea.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.