Zahărul poate fi foarte nociv și contribuie la multe boli

0

Este indicat să consumăm cât mai puțin zahăr posibil. Femeile nu ar trebui să consume mai mult de 100 de calorii pe zi, egale cu 6 lingurițe sau 24 de grame, iar bărbații nu mai mult de 150 de calorii pe zi, egale cu 9 lingurițe sau 36 de grame.
1 Zahărul adăugat nu conține nutrienți esențiali și este dăunător dinților
Ați auzit probabil de un milion de ori înainte, dar merită repetat. Zahărul conține o grămadă de calorii fără substanțe nutritive. Din acest motiv, ele sunt numite calorii “goale”. Nu există proteine, grăsimi esențiale, vitamine sau minerale în zahăr, doar energie pură. Când este consumat în exces, acesta poate deveni o problemă majoră și poate contribui la deficiențe nutritive. De asemenea, este foarte dăunător pentru dinți, deoarece hrănește bacteriile rele din gură.
2 Zahărul este bogat în fructoză, care vă poate supraîncărca ficatul
Înainte ca zahărul să intre în sânge din tractul digestiv, acesta este împărțit în două tipuri de zaharuri simple: glucoză și fructoză. Glucoza se găsește în fiecare celulă vie de pe planetă. Dacă nu ajunge din alimente, corpul o produce singur. Fructoza este diferită. Corpul nu o produce în cantitate semnificativă și nu există o nevoie fiziologică pentru aceasta. Fructoza nu poate fi metabolizată decât în ficat. Aceasta nu este o problemă daca este consumată în cantități mici (cum ar fi din fructe). În acest caz, fructoza va fi transformată in glicogen și este depozitată în ficat. Cu toate acestea, dacă ficatul este plin de glicogen foarte frecvent, mâncând o mulțime de fructoză supraîncărcăm ficatul, forțându-l să transforme fructoza în grăsime. Rețineți că toate acestea NU se aplică la fructe. Există o variabilitate majoră aici. Oamenii sănătoși și activi pot tolera mai mult zahăr decât cei care sunt inactivi și consuma o dieta bogată în carbohidrați și calorii.
3 Supraîncărcarea ficatului cu fructoză poate determina boala ficatului gras non-alcoolic
Atunci când fructoza se transformă în grăsime, este expediată sub formă de particule de colesterol LDL. Cu toate acestea, nu toată grăsimea iese, o parte din ea se poate depozita în ficat. Acest lucru poate duce la boala hepatică non-alcoolică, o problemă tot mai mare la nivel mondial, care este puternic asociată cu bolile metabolice. Studiile arată că persoanele cu ficat gras consumă pana la de 2 – 3 ori mai multă fructoza decât trebuie.
4 Zahărul provoacă rezistență la insulină, un pas înainte spre sindrom metabolic și diabet
Insulina este un hormon foarte important în organism. Aceasta permite glucozei (zahărului din sânge) să intre în celulele din fluxul sanguin și le spune celulelor să înceapă arderea glucozei în loc de grăsime. Având prea multă cantitate de glucoză în sânge este foarte dăunător și este una din cauzele complicațiilor diabetului, cum ar fi orbirea. O caracteristică a disfuncției metabolice cauzată de dietă este că insulina nu mai funcționează așa cum ar trebui. Celulele devin rezistente la aceasta. Rezistența la insulină este un precursor pentru numeroase boli, cum ar fi obezitatea, bolile cardiovasculare și mai ales diabetul de tip II. Multe studii au arătat că zahărul este asociat cu rezistența la insulină, mai ales atunci când este consumat în cantități mari.
5 Rezistența la insulină poate contribui la diabetul de tip II
Atunci când celulele devin rezistente la efectele insulinei, pancreasul formează mai multe celule beta. Acest lucru este crucial, deoarece nivelul crescut de zahăr din sânge poate provoca vătămări grave. În cele din urmă, pancreasul nu poate ține pasul cu cererea de a produce suficientă insulină pentru a menține nivelul de zahăr din sânge. Nu este surprinzător să vedem faptul că persoanele care consumă băuturi îndulcite cu zahăr au un risc de diabet de tip II de până la 83% mai mare.

6 Zahărul poate cauza cancer
Cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial și se caracterizează prin creșterea necontrolată și multiplicarea celulelor. Insulina este unul dintre hormonii cheie care reglementează acest tip de creștere. Din acest motiv, mulți oameni de știință consideră că, având în mod constant un nivel crescut al insulinei (o consecință a consumului de zahăr), poate contribui la cancer. În plus, problemele metabolice asociate cu consumul de zahăr sunt un factor cunoscut al inflamației, o altă cauză potențială a cancerului. Numeroase studii arată că persoanele care consumă o cantitate mare de zahăr au un risc mai mare de a avea cancer.
7 Datorită efectelor sale asupra hormonilor și creierului, zahărul are efecte unice de promovare a acumulării grăsimilor
Nu toate caloriile sunt egale, din acest motiv, fiecare aliment are efecte diferite asupra creierului nostru și a hormonilor care controlează consumul de alimente. Studiile arată că fructoza nu provoacă sațietate la fel de mult ca glucoza.
8 Cauzează eliberarea masivă a dopaminei în creier, creând dependență
Problema cu zahărul și cu multe alimente nesănătoase, este că acestea provoacă eliberarea masivă a dopaminei, mult mai mult decât am fost vreodată expuși consumând alimentele găsite în natură. Din acest motiv, persoanele care au susceptibilitate la dependență pot deveni puternic dependente de zahăr și alte alimente nesănătoase.
9 Zahărul este un contribuitor principal al obezității la copii și adulți
Modul în care zahărul afectează hormonii și creierul este o rețetă pentru dezastru. Acesta duce la scăderea senzației de sațietate și poate contribui major la obezitate. Acest lucru se aplică tuturor grupurilor de vârstă. Legătura este deosebit de puternică în cazul copiilor, în care fiecare servire zilnică de băuturi îndulcite cu zahăr este asociată cu un risc ridicat de obezitate, de peste 60%.
10 Zahărul crește nivelul colesterolului și cauzează boli de inimă
Timp de multe decenii, oamenii au acuzat grăsimile saturate pentru bolile de inimă. Dovezile arată că zahărul, care nu conține grăsime, poate fi unul dintre principalii factori determinanți ai bolilor de inimă, datorită efectelor nocive ale fructozei asupra metabolismului. Fructoza crește nivelul trigliceridelor, colesterolului LDL (rău), fiind un risc major pentru sănătatea inimii.

Niciun comentariu

Nu ratați!