Începe Postul Paștelui, urmat de Săptămâna Mare. În unele zone, un kilogram de fasole este mai scump decât unul de carne

0

De luni, credincioșii ortodocși intră în Postul Paștelui, urmat de Săptămâna Mare, până la Sărbătoarea Învierii Domnului.

Cei care pot și au voință renunță la carne, lapte, ouă și alte produse de origine animală și se străduiesc să se roage mai mult și să facă fapte bune.

Anul acesta, în calendar, Paștele catolic coincide cu cel ortodox, dar rigorile răsăritene sunt mai aspre.

Mulți dintre cei care țîn postul s-au pregătit din timp, iar în această perioadă cămările sunt pline cu provizii. Multe gospodine pun din toamnă conserve de legume, murături și dulcețuri, special pentru a avea alternative sănătoase și gustoase în această perioadă de restricții alimentare.

În piețe și în magazine e o bogăție de verdețuri de primăvară, legume și fructe. Totul depinde de preferințe, dar și de bugetul celor care postesc. Loboda, ștevia și ridichile sunt 2 lei legătura, iar o salată este 5 lei. Sunt sănătoase și trebuie combinate cu alimente bogate în proteine vegetale – precum fasolea ori lintea. Nucile, bogat nutritive, sunt și tot mai scumpe.

Potrivit Institutului National de Statistică, un kilogram de fasole poate fi mai scump decât un kilogram de carne. În Cluj sau în Miercurea Ciuc, de pildă, un kilogram de fasole ajunge până la 25 de lei.

Deși 4 din 10 români declară că țin post, mulți văd această perioadă de restricii alimentare și ca pe o oportunitate de a slăbi: ”Să mă ierte Dumnezu! Am spus și la Duhovnicul meu. Mă gândesc să mai dau și jos, pentru că e bine și pentru sănătate. Eu de obicei și miercurea și vinerea, doua zile pe săptămână, țin.”

Atenție, însă! Postul poate deveni o capcană pentru cei care vor să slăbească. Renunțarea la carne și lactate fără un aport suficient de proteine vegetale poate duce la pierderea masei musculare, iar scăderea în greutate să fie doar aparentă. În plus, consumul excesiv de carbohidrați, precum pâine, paste sau cartofi, în loc să ajute la slăbire, poate avea efectul opus, ducând la acumularea de kilograme.

Un domn a găsit totuși meniul ideal.

Reporter: Ce mâncați atunci când țineți post?

Bărbat: ”De post? Păi tot ce înseamnă cu P: porc, pește, paste. ”

Dincolo de toate acestea, preoții îndeamnă să ne concentrăm pe dorința de a fi mai buni.

Gabriel Cazacu, preot: ”În acest post care este o călătorie către înviere, trebuie să fim mai buni. Să știm să iertăm, să ne iubim, să facem fapte bune, să lepădăm pe omul cel vechi, stricat de poftele înșelăciunii și să ne apropiem cu credință și dragoste de praznicul Învierii Domnului. Aceasta se face cum? Postim, facem stomacul mai mic, facem un fond de fapte bune.”

Acest post al învierii Domnului, este cel mai aspru dintre toate, cu doar doua dezlegări la pește, pe 25 martie, de Buna Vestire și în Duminica Floriilor. Mulți credincioși țin post negru în Vinerea Mare. Paștele se sărbătorește, anul acesta, atât pentru catolici, cât și pentru ortodocși, pe 20 Aprilie.

Niciun comentariu

Nu ratați!