De ce trebuie sa razi mai des – beneficiile pentru sanatate ale rasului

0

Beneficiile pentru sanatate ale rasului incep cu reducerea hormonilor de stres si a tensiunii arteriale, precum si cresterea fluxului sanguin si a oxigenarii celulelor si organelor. Rasul ofera un antrenament natural pentru un numar de grupuri musculare si s-a dovedit ca sporeste memoria, inteligenta si creativitatea.
Totul a inceput cu un studiu al cercetatorilor Universitatii Loma Linda din California referitor la productia de cortizol. Cortizolul, principalul hormon al stresului, eliberat de glanda suprarenala, ”supervizeaza” derularea unor functii importante din corp: regleaza tensiunea arteriala, controleaza nivelul de zahar din sange sau nivelul de glucoza din intregul organism, stimuleaza imunitatea si este esential in procesele de vindecare. Detaliul cel mai interesant din ”fisa postului” insa abia urmeaza: glanda suprarenala elibereaza cantitati mai mari de cortizol in perioadele de oboseala, suparare, anxietate etc. si atunci cand organismul este afectat de o infectie.
Natura rasului
Raspunsul fizic al rasului este foarte rapid. Dupa ce simturile noastre sunt expuse la ceva “amuzant”, un curent electric trece prin sistemul nervos in cortexul cerebral. Functiile superioare ale creierului din emisfera stanga decodifica cuvintele si structura sintactica intr-o abordare foarte analitica a informatiilor, in timp ce emisfera dreapta mai inteligenta intelege umorul. Centrul vizual al creierului nostru formeaza apoi o imagine a ideii pline de umor, in timp ce sistemul nostru emotional elibereaza substante chimice care imbunatatesc starea de spirit sau promoveaza fericirea. In cele din urma, ne face sa randem sau sa zambim.
Cortizolul si nivelurile de adrenalina din organism, care sunt considerate hormoni de stres, pot fi reduse prin ras, adaugand astfel un impuls sanatatii noastre generale.
Numarul celulelor Gamma-interferon si T, care sunt “vanatorii de tumori” ai organismului, sunt crescuti prin cantitati regulate de ras, iar alte boli cum ar fi infectiile respiratorii pot fi inhibate si scazute daca rasul este un fenomen regulat si face parte din viata unei persoane.
Intr-un sens foarte general, rasul este un analgezic si reduce stresul si anxietatea prin acelasi proces biologic care este prezentat mai sus.
Reduce hormonii de stres
Studiile au demonstrat ca rasul reduce nivelul hormonilor de stres din organism. Desi unele dintre aceste substante chimice sunt necesare organismului in anumite situatii, nivelurile ridicate pot provoca un dezechilibru al homeostazitei si pot avea un impact comportamental. Acestea se numesc hormoni imunosupersori si pot avea un efect daunator asupra sistemului imunitar.
Cresterea hormonilor care imbunatatesc sanatatea
Rasul poate creste si numarul hormonilor benefici ca endorfine si neurotransmitatori in organism. Prin cresterea nivelului de endorfine din organism, studiile au aratat ca acestea relaxeaza corpul si creste starea de spirit, reduce tensiunea, furia si durerea.
Prin cresterea neurotransmitatorilor, creierul este capabil sa functioneze mai repede, sa faca conexiuni mai rapid si sa inteleaga situatiile si problemele cu o rata mai mare.

Stimuleaza sistemul imunitar
Rasul ne poate ajuta sa ramanem sanatosi. Studiile au aratat ca rasul stimuleaza celulele anticorpilor sa se dezvolte mai rapid cu ajutorul schimbarilor hormonale. Aceasta crestere a anticorpilor inseamna ca organismul este capabil sa lupte mai usor cu bolile si infectiile.
Celulele T sunt un tip de celule albe din sange cunoscute sub numele de limfocite. Studiile au aratat ca eficienta celulelor T creste la persoanele care rad regulat.
Impiedica cancerul
De asemenea, s-a demonstrat ca rasul lupta impotriva cancerului prin cresterea nivelului de IFN (interferon-gamma) in organism. INF stimuleaza celulele B, T, NK si imunoglobulina si, de asemenea, actioneaza pentru a regla creststerea celulelor. Acesti compusi sunt integrati intr-un sistem imunitar sanatos, dar sunt, de asemenea, liniile de aparare impotriva cancerului si cresterea anormala a tumorilor periculoase in organism.
Regleaza presiunea sanguina
Pentru oricine are tensiune arteriala crescuta, incercati sa radeti mai mult! Studiile au aratat ca rasul provoaca o crestere initiala a tensiunii arteriala datorita actului fizic al rasului, dar aceasta crestere este urmata de o scadere sub presiunea normala a tensiunii arteriale . Aceasta este o dovada suplimentara ca rasul imbunatateste intr-adevar circulatia si poate reduce tensiunea arteriala, care este una dintre principalele cauze ale bolilor de inima si ale problemelor cardiace pentru multi oameni.
Creste oxigenarea sangelui
Procesul de ras ne face sa folosim sistemul respirator foarte repede si intens pentru o perioada scurta de timp. Aceasta activitate intensa stimuleaza o crestere a fluxului sanguin deoarece ritmul cardiac creste temporar, crescand astfel cantitatea de oxigen care curge spre creier. Nivelurile crescute de oxigen din creier promoveaza functia creierului, deoarece oxigenul este integrat in sanatatea creierului.
Imbunatateste memoria
Pe langa ameliorarea semnificativa a starii generale de sanatate, rasul ar avea si calitatea de a imbunatati memoria. Cel putin memoria pe termen scurt iese garantat in castig. Fiindca rasul antreneaza o productivitate a undelor cerebrale similara cu cea inregistrata in starea de meditatie.
Imbunatateste dispozitia
Studiile au aratat ca rasul sau zambetul poate imbunatati nivelul dispozitiei si fericirii. Chiar si rasul fortat, fara un stimul normal plin de umor, lucreaza pentru a imbunatati starea de spirit.
Promoveaza creativitatea
Rasul are un numar mare de efecte asupra proceselor chimice din organism, iar combinatia dintre reducerea hormonilor de stres, cresterea endorfinelor si cresterea oxigenarii in sange si creier a determinat o crestere a creativitatii la subiectii care rad de multe ori pe zi. Prin imbunatatirea sanatatii creierului si prin sustinerea sistemului sau natural de sprijin, ambele emisfere pot lucra impreuna mai eficient.
In concluzie, radeti mai mult si mai des! 🙂

Niciun comentariu

Nu ratați!