Ce este si cum ne putem ingriji sanatatea mintala

0

Aproape jumatate dintre adolescentii din Statele Unite sufera de o tulburare de sanatate mintala. Adesea, bolile psihice sunt intelese gresit, neglijate si nu sunt usor acceptate de oameni.
Boala mintala nu provine dintr-un singur factor. Este rezultatul unei game largi de conditii care afecteaza gandurile, starea de spirit si comportamentul unei persoane. Aceste conditii includ depresia persistenta, tristetea si anxietatea, stresul post-traumatic, anorexia, singuratatea, dementa, tulburarea bipolara, tulburatea obsesiv-compulsiva, autismul si alte tulburari mintale.
Tinerii si sanatatea mintala intr-o lume in schimbare
70% dintre tinerii si adultii care sufera de boli mintale nu au avut diagnosticul adecvat la stadiul incipient. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista un decalaj urias in intelegerea si constientizarea sanatatii mintale pe tot globul. Potrivit raportului Institutului National de Sanatate Mintala 2016, unul din cinci (44,7 milioane) adulti traiesc cu o boala psihica in SUA.
In fiecare an pe data de 10 octombrie este sarbatorita Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale. O initiativa a Federatiei Mondiale pentru Sanatate Mintala in 1992 a devenit mai importanta cu trecerea timpului. Aceasta ajuta la raspandirea constientizarii, educarea si distrugerea stigmatizarii sociale a bolilor mintale. Studiul arata clar de ce anul acesta Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a ales tema “Tinerii si sanatatea mintala intr-o lume in schimbare” pentru aceasta zi.
Puteti castiga batalia cu sanatatea mintala
Auto-ingrijirea, perspectivele pozitive si activitatile recreative functioneaza foarte bine pentru imbunatatirea sanatatii mintale.
Activitate de recreere: pasiunea este cea mai buna activitate pentru cei care sufera de depresie, spune un studiu realizat de Academia Sahlgrenska la Universitatea din Gothenburg.
Activitate fizica: diferite forme de miscare, inclusiv exercitii, yoga, dans, mersul pe jos etc., pot distrage usor creierul.

Auto-ingrijire: petrecerea timpului cu familia si cei dragi, iertarea, mancarea sanatoasa, consilierea si facand lucrurile care te fac fericit sunt doar cateva activitati care vor stimula stima de sine. Este important sa ai grija de tine asa cum iti pasa de ceilalti.
Fii indulgent cu tine: ceea ce tu gandesti despre tine are un impact foarte puternic asupra felului in care te simti. Daca tu ai o parere negativa, daca esti obisnuit sa dai frau liber criticului interior, atunci foarte curand si cei din jur te for percepe astfel.
Ia o pauza: ne-am obisnuit sa lucram “la foc continuu”, sa sarim dintr-o activitate in alta, sa nu ne mai permitem nici pauza pentru ca pierdem prea mult timp. Defapt, timpul il pierdem cand incercam sa functionam precum masinile, sperand ca energia si randamentul nostru vor sfida firescul. In momentele de oboseala invata sa iti acorzi cateva minute pentru a-ti recapata energia si echilibrul.
Iesi in natura: natura poate fi vitala pentru sanatatea mintala a oamenilor aflata in plana si rapida urbanizare, o dovedeste un nou studiu publicat recent in Proceedings of tha National Academy of Sciences. Urbanizarea este asociala cu un nivel crescut de boli psihice, dar inca nu este clar de ce. Ideea pare a fi faptul ca a locui intr-o zona urbana se asociaza cu mai multe tipuri de stres, fie ca este vorba de zgomot, cresterea interactiunilor sociale, trafic etc.
Sanatatea mintala este o problema serioasa. Este datoria ta morala sa te ajuti pe tine. Tulburarile psihice sunt reale si se pot vindeca. Este important sa mergeti inainte si sa cautati ajutor. Fiti amabili, pozitivi si abordati problema la fel cum ati aborda orice alta problema de sanatate.
Sursa: www.organicfacts.net/mental-health-how-to-deal.html

Niciun comentariu

Nu ratați!