Visele lucide: când apar și cum să le obții

0

Ai simțit vreodată că ți-ai controlat visul? S-a simțit atât de real și ai reușit să determini acțiunea? Dacă da, visai lucid. Se crede că aproximativ jumătate dintre oameni au experimentat acest tip de vise lucide la un moment dat în viața lor și mult mai puțini au aceste vise controlabile de câteva ori pe lună.
Deși visarea lucidă poate întrerupe somnul odihnitor și poate deveni o problemă dacă apare frecvent, mulți oameni descriu visarea lucidă ca fiind o experiență creativă, care stimulează starea de spirit și chiar terapeutică.
❓ Ce sunt visele lucide
Visele lucide sunt vise care apar în timpul somnului cu mișcare rapidă a ochilor (REM), când creierul nostru este extrem de activ. Când avem un vis lucid, suntem de fapt conștienți de faptul că visăm.
Visele lucide au fost chiar caracterizate ca experiențe controlate care permit visătorului să modifice evenimentele visate.
Unii cercetători explică această stare de vis ca un bun indicator al sănătății mintale și al bunăstării, ceea ce explică de ce unii oameni încearcă să inducă în mod deliberat visarea lucidă.
❓ Când apar visele lucide
Visarea lucidă apare de obicei în timpul somnului REM. Această etapă a somnului se întâmplă la aproximativ 90 de minute după ce ați adormit.
Este etapa pe care o parcurgeți chiar înainte de a intra într-un somn profund.
În somnul REM, ritmul cardiac se accelerează și la fel și respirația. Creierul tău este activ și în această etapă, ceea ce permite visarea lucidă.
Adultul in mod normal petrece doar aproximativ 20% din ciclul de somn în stadiile REM.
În timpul somnului REM, creierul dvs. trimite semnale senzoriale și motorii care procesează emoțiile, stochează amintiri și multe altele. Această activitate cerebrală se realizează în cortexul prefrontal, partea care se ocupă de luarea deciziilor, de exprimarea personalității și de planificare.
Este logic că putem experimenta vise fantastice atunci când această parte a creierului este atât de activă.
De multe ori, oamenii au probleme să realizeze dacă se află într-o stare de vis sau realitate când visează lucid. Este descrisă ca fiind o „stare hibridă de conștiință”.
❓ Cum să visezi lucid
Deși majoritatea oamenilor experimentează vise lucide în mod spontan, se dezvoltă cercetări și rapoarte despre oameni care induc în mod deliberat vise lucide. De ce? Mulți se bucură de această stare modificată de conștiință care apare în mod natural.
În visarea lucidă, conștientul tău este încă treaz, în timp ce subconștientul tău visează.
Există câteva tehnici care vă pot ajuta să induceți un vis lucid sau să vă antrenați creierul să intre mai des în această stare de vis:
•Exersează-ți amintirea viselor : Cel mai bun mod de a-ți aminti visele este să ții un jurnal de vise care să descrie evenimentele visului tău. Amintirea viselor ajută la promovarea viselor lucide.
•Dormiți bine : Pentru a experimenta un vis lucid, trebuie să intrați în stadiul REM al somnului. Este de fapt ultima etapă REM cea mai lungă și care poate duce la cea mai bună experiență. Utilizarea ajutoarelor naturale de somn vă poate ajuta corpul să intre în acea etapă activă. Dacă ai un somn agitat noaptea, este posibil ca creierul tău să nu poată experimenta vise lucide. Unele ajutoare excelente pentru somn includ magneziu, rădăcină de valeriană, mișcare zilnică și uleiuri esențiale relaxante (cum ar fi lavanda).
•Tehnica trezirii “înapoi în pat”: Această tehnică de vis lucid este menită să vă ajute să ieșiți din somnul profund în care vă aflați după multe ore de somn și să vă readuceți la somnul REM. Ideea este să setați o alarmă cu aproximativ două ore mai devreme decât v-ați trezi de obicei. Apoi începeți să „visați cu ochii deschiși” sau să începeți un vis în timp ce sunteți treaz și relaxat în pat. În cele din urmă, în teorie, ai adormi din nou și ți-ai continua visul.
👉 Beneficii
Iată câteva lucruri interesante despre visele lucide care au fost raportate în cercetările publicate de Frontiers in Neuroscience :
•Visele lucide vă permit să exercitați controlul asupra scenariului din vis.
•Visele lucide sunt asociate cu o sănătate mintală crescută, încredere în sine și creativitate.
•Visele lucide pot ajuta la ușurarea efectelor stresului traumatic și pot ajuta oamenii să depășească fricile și să promoveze vindecarea.

💤 Sănătatea mintală
Pentru unii oameni, visarea lucidă poate fi benefică pentru sănătatea lor mentală și pentru încrederea în sine. Acest lucru se datorează faptului că un vis lucid este o stare controlată, ideală, care permite persoanei să abordeze temerile și să promoveze vindecarea.
Această stare de vis poate ajuta, de asemenea, oamenii să rezolve problemele, deoarece cortexul prefrontal este partea rezolvării problemelor din creier. Visarea lucidă poate ajuta la depășirea sau ameliorarea fobiilor, deoarece oamenii sunt capabili să vină față în față cu temerile lor într-un mod care se simte ca în realitate.
💤 Promovează creativitatea
Visarea lucidă a fost asociată cu abilitați mai mari de creativitate. De asemenea, a fost legat de succesele rezolvării problemelor.
Acest lucru se întâmplă probabil deoarece mintea conștientă se amestecă cu visul subconștient.
💤 Poate atenua coșmarurile
Există o abordare terapeutică numită terapie cu vis lucid, practicată de persoanele care suferă de coșmaruri cronice sau de teroare nocturnă. Studiile indică faptul că ideea este de a permite pacienților să câștige controlul asupra coșmarurilor lor, ceea ce le permite să modifice finalul scenariilor de vis.
💤 Riscuri și efecte secundare
Cercetătorii sugerează că există câteva posibile dezavantaje ale visării lucide, mai ales atunci când se induce intenționat.
Pentru unele persoane, poate avea un impact negativ asupra calității somnului și poate provoca chiar privarea de somn. O altă problemă posibilă este că aceste vise pot confunda „limitele realității psihologice-fanteziste”.
Studiile arată că, atunci când oamenii încearcă să inducă o stare de vis lucid cu treziri forțate, își perturbă ciclurile normale de somn. Știm că un somn slab poate duce la o serie de probleme de sănătate și poate avea un impact negativ asupra sănătății fizice și cognitive.
Aceste riscuri pentru sănătate asociate cu visarea lucidă provin din visele lucide frecvente, de obicei induse. Pentru visătorul lucid ocazional, efectele secundare sunt minime, dacă nu chiar inexistente.
👉 Concluzie:
•Visele lucide sunt vise care apar în etapa REM. În această stare, ești conștient că visezi și, uneori, poți controla narativul sau rezultatul visului.
•Cercetările sugerează că visarea lucidă poate induce bunăstare, creativitate și simțul sinelui. De asemenea, poate ajuta oamenii să se confrunte cu fobii sau temeri și să promoveze rezolvarea problemelor.
Dezavantajul potențial al visării lucide este că tulbură somnul odihnitor și profund de care avem nevoie. Când visul lucid apare în mod natural, este sigur și poate fi benefic. Dar visele lucide induse frecvent pot avea un impact negativ asupra ciclului natural de somn.

Niciun comentariu

Nu ratați!