5 efecte secundare neașteptate ale cafelei decofeinizate în comparație cu cea normală

0

După cum sugerează și numele, cafeaua decofeinizată este cafeaua cu cea mai mare parte din cofeină eliminată (97% – mai precis). O porție de cafea decofeinizată conține aproximativ 2 până la 5 miligrame de cofeină, spre deosebire de 50 până la 75 miligrame în cafeaua obișnuită.
Cofeina este extrasă din boabele de cafea prin diferite metode. Acestea includ utilizarea solvenților organici, a apei sau a dioxidului de carbon.
Cei care preferă cafeaua decofeinizată par să fie în regulă cu asta, având în vedere pretinsele sale beneficii. Dar unele cercetări aruncă și lumină asupra posibilelor efecte secundare ale cafelei decofeinizate.
☕️ Poate provoca complicații cardiace
Cafeaua decofeinizată poate crește nivelul colesterolului rău (colesterol LDL). Aceste efecte nu au fost observate în varianta cu cofeină.
Studiile au arătat că trecerea de la cafeaua cofeinizată la cea decofeinizată nu a scăzut riscul de atacuri de cord.
Deși cafeaua decofeinizată în sine nu poate fi dăunătoare, substanțele chimice utilizate în procesul de decofeinizare ar putea fi. Clorura de metilen, un astfel de solvent utilizat pentru îndepărtarea cofeinei, ar putea fi cancerigenă.
Două cești de cafea decofeinizată pe zi ar putea fi sigure la persoanele sănătoase.
Dar, conform FDA, dacă reacționați sever (negativ) la cofeină, evitați orice tip de cafea.
Înlocuirea cafelei obișnuite cu varianta decofeinizată poate reduce tensiunea arterială, deși într-un mod mic.
☕️ Poate agrava artrita reumatoidă
Consumul cafelei decofeinizate a fost legat de un risc crescut de poliartrită reumatoidă. În mod surprinzător, cafeaua cu cofeină nu a prezentat acest risc.
Cauza care sta la baza acestui fapt ar putea fi prepararea și prelucrarea cafelei decofeinizate. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma această speculație.
☕️ Poate provoca aciditate
Cafeaua decofeinizată crește concentrațiile serice de gastrină. Gastrina este hormonul care declanșează eliberarea acidului gastric. Când acest lucru se întâmplă în exces, poate duce la simptome de aciditate.
Cu toate acestea, cafeaua obișnuită provoacă reflux gastroesofagian mai pronunțat. Acest efect a fost atenuat atunci când cafeaua a fost decofeinizată.

☕️ Poate interfera cu absorbția fierului
Cafeaua, în general, conține acid clorogenic, la fel și cafeaua decofeinizată. S-a constatat că acidul clorogenic inhibă absorbția fierului non-hem (pe bază de plante).
☕️ Poate provoca dureri de cap și somnolență
Acestea ar putea fi mai mult simptome de sevraj. Persoanele care consumă cafea în mod regulat pot avea adesea dureri de cap, somnolență și chiar oboseală atunci când li se administrează cafea decofeinizată.
O altă posibilă preocupare ar putea fi utilizarea clorurii de metilen în procesul de decofeinizare. Unele cercetări spun că substanța chimică poate încetini temporar sistemul nervos central, ducând la dureri de cap, somnolență și greață.
❓Ar trebui să alegi cafeaua decofeinizată
Depinde de ceea ce cauți. Dacă vi se cere să restricționați consumul de cofeină din orice motiv, cafeaua decofeinizată ar putea fi ideală.
Dar dacă sunteți extrem de sensibil la cofeină, nu vă recomandăm. Aceasta includ femeile însărcinate sau care alăptează și persoanele care au probleme cu anxietatea sau cu somnul.
❓Cât de multă cafea decofeinizată poți bea
Toate tipurile de cafea decofeinizată conțin cofeină, deși în cantități mai mici. Consumul de 5 până la 10 cești de cafea decofeinizată ar putea acumula cantitatea de cofeină găsită în 1 până la 2 cești de cafea obișnuită, cu cofeină.
Dar acest lucru nu înseamnă că puteți bea 5 până la 10 căni de cafea decofeinizată pe zi!
❓Cafeaua decofeinizată este laxativă?
Da, da – la fel ca și cafeaua obișnuită. Acest lucru este legat de capacitatea sa de a declanșa secreții de acid gastric. Acidul stomacului ajută la rotirea alimentelor și la deplasarea rapidă prin intestin.

Niciun comentariu

Nu ratați!