Cei mai periculosi si mai frecvent utilizati aditivi alimentari, pe care trebuie sa ii evitati

0

Aditivi alimentari cancerigeni
E 121 – citrus red 2 (culoarea portocalie);  colorant pentru coaja de citrice;
E 123 – amaranth (culoarea rosie); utilizat in racoritoare, dulciuri;
E 131 – albastru patent; utilizat in dulciuri;
E 210 – acid benzoic; utilizat in conserve, preparate din carne;
E 211 – benzoat de sodiu; utilizat in conserve, preparate din carne;
E 213 – benzoat de calciu; utilizat in conserve, preparate din carne;
E 214 – etil p hidroxibenzoat; utilizat in conserve, preparate din carne;
E 215 – etil p hidroxibenzoat de sodiu; utilizat in conserve, preparate din carne;
E 239 – hexametilen tetramina; utilizat in preparate conservate;
E 951 – aspartam; provoaca tulburari hepatice si alergii; utilizat in racoritoare, dulciuri, inghetate pentru gust dulce artificial;
E 1201 – polivinilpirolidona ; provoaca tulburari hepatice si alergii; utilizat in racoritoare, dulciuri, inghetate pentru gust dulce artificial;
E 1202 – polivinilpolipirolidona; provoaca tulburari hepatice si alergii; utilizat in racoritoare, dulciuri, inghetate pentru gust dulce artificial.

Aditivi alimentari care provoaca boli intestinale si ale ficatului
E 220 – dioxid de sulf; utilizat in conserve, conservant de suprafata pentru citrice;
E 221 – sulfit de sodiu; utilizat in conserve si preparate din carne;
E 222 – sulfit acid de sodiu; utilizat in conserve, bauturi alcoolice;
E 223 – metabisulfit de sodiu; utilizat in conserve, bauturi alcoolice;
E 224 – metabisulfit de potasiu; utilizat in bauturi alcoolice teste de laborator;
E 226 – sulfit de calciu; utilizat in bauturi alcoolice;
E 227 – sulfit acid de calciu; utilizat in bauturi alcoolice;
E 228 – bisulfit de potasiu; utilizat in bauturi alcoolice;
E 231 – ortofenil; utilizat in conservarea citricelor;
E 232 – ortofenil fenolat de sodiu; utilizat in conservarea citricelor;
E 233 – tiabendazol; utilizat in conservarea bananelor;
E 234 – nizina; utilizat in branza topita;
Adiviti alimentari care provoaca tulburari ale ficatului
E 320 – butilhidroxianisol (BHA); utilizat in margarina;
E 321 – butilhidroxitoluen (BHT); utilizat in margarina;
E 338 – acid fosforic; utilizat in branza topita;
E 339 – fosfati; utilizat in dulciuri, conserve;
Aditivi alimentari care provoaca tulburari hepatotoxice
E 281 – propionati; utilizat in branzeturi topite, paine;
E 283 – propionati; utilizat in produse de panificatie;
E 461 – metilceluloza; utilizat in dulciuri, bauturi alcoolice, racoritoare, supe, inghetate;
E 463 – hidroxipropil; utilizat in dulciuri, bauturi alcoolice, racoritoare, supe, inghetate;
E 466 – carboximetil; utilizat in uleiuri, grasimi, dulciuri, bauturi alcoolice, racoritoare, condimente, salate, supe, inghetate;
Aditivi alimentari care provoaca tulburari hepato-biliare
E 250 – nitrit de sodiu; utilizat in mezeluri;
E 251 – nitrit de sodiu; utilizat in mezeluri;
E 252 – nitrat de potasiu; utilizat in mezeluri;
Aditivi alimentari care provoaca tulburari ale tubului digestiv
E 341 – fosfati; utilizat in produse de panificatie;
E 450 – difosfati; utilizat in dulciuri, conserve si produse de panificatie;
Aditivi alimentari care provoaca alergii
E 101 – riboflavina; utilizat in margarina, branzeturi;
E 102 – tartrazina; utilizat in racoritoare, dulciuri, conserve;
E 110 – sunset yellow; utilizat in racoritoare, dulciuri, conserve;
E 122 – azorubina; utilizat in racoritoare, dulciuri;
E 132 – indigotina; utilizat in inghetata, dulciuri, produse de patiserie;
E 155 – brun HT; utilizat in ciocolata, prajituri;
Aditivi alimentari care provoaca eruptii cutanate
E 120 – acidul carminic; utilizat in racoritoare, dulciuri;
Aditivi alimentari care provoaca tumori la glanda tiroida
E 124 – pancean 4R; utilizat in dulciuri;
Aditivi alimentari care provoaca dereglari hormonale
E 127 – eritrozina; utilizat in produse de panificatie;
Aditivi alimentari care provoaca tulburari hepatice
E 200 – acid sorbic; utilizat in conserve, preparate din carne;
Aditivi alimentari care cresc colesterol
E 318 – grupa galat; cresc colesterolul; utilizat in supe concentrate din cereale;
Uniunea Europeana a schimbat folosirea anumitor aditivi alimentari. Un caz foarte cunoscut este cel al E500 (bicarbonatul de sodiu) care este interzis in carnea procesata.

Niciun comentariu

Nu ratați!