Nitritul de sodiu – cat este de periculos si cum influenteaza sanatatea

0

Deoarece nitritii de sodiu (E250) au fost clasificati ca fiind substante cancerigene in 2015, carnea procesata a starnit un interes aparte, iar cercetarile au continuat sa colereze consumul acesteia cu mai multe conditii de sanatate.
In timp ce carnea prelucrata este pompata cu o multime de ingrediente periculoase, nitritul de sodiu este unul dintre cele mai grave. Acest lucru se datoreaza faptului ca este transformat intr-un compus care poate fi asociat cu cancerul, boala Alzheimer si chiar diabetul.
Nitritul nu le mai permite celulelor rosii sa se oxigeneze.
Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie: “Consecintele sunt dezastruoase. Semnul clinic este aparitia unei culori intense a tegumentelor.” In cazul copiilor mici, pielea poate capata o tenta albastruie. Situatia grava necesita spitalizare si antidot. Ideal este evitati sa le dati mezeluri copiilor, chiar daca scapati rapid de grja unei mese.

Ce este nitritul de sodiu? Ce sunt nitritii?
Nitritul de sodiu este un ingredient frecvent intalnit in produsele alimentare prelucrate si actioneaza ca un conservant, protejand impotriva cresterii bacteriilor daunatoare. Alte utilizari ale nitritului de sodiu includ adaugarea unui gust sarat si nuantarea culorii rosu- roz caracteristica pentru carnea procesata.
Nitritii sunt compusi chimici, compusi dintr-un atom de azot cu doi atomi de oxigen. Cand sunt consumati ca alimente, acestea se transforma in oxid nitric, care influenteaza intr-un mod nefavorabil sanatatea.
O revizuire cuprinzand 61 de studii a aratat ca un consum mai mare de nitriti a fost asociat cu un risc mai mare de cancer de stomac. Alte studii au gasit asocieri similare intre nitritul de sodiu si cancer, aratand ca un consum mai mare de carne prelucrate poate fi legat de un risc crescut de cancer colorectal, de san si vezica.
Sursa: https://draxe.com/sodium-nitrite/

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.