Consumata de peste doua secole, cafeaua de cicoare a castigat popularitate in ultimii ani. Este indragita in special de catre persoanele care vor sa reduca aportul de cofeina si poate oferi beneficii pentru sanatate, inclusiv reducerea inflamatiilor, scaderea glicemiei si imbunatatirea sanatatii digestive.
Contine mai multi nutrienti decat cafeaua obisnuita
Radacina de cicoare este ingredientul din care se prepara acest tip de cafea. Desi cantitatile pot varia, in general se recomanda utilizarea a 2 linguri (aproximativ 11g) de radacina de cicoare macinata la o cana (235ml) de apa.
Radacina de cicoare contine proteine, calorii, carburi, grasime, fibre, mangan, vitamina B6, potasiu, vitamina C, fosfor si folat.
Sanatatea digestiva
Radacina de cicoare este o sursa buna de fibre, care poate ajuta la imbunatatirea mai multor aspecte ale sanatatii digestive.
Poate ajuta la imbunatatirea sanatatii microbiomului intestinal, despre care se crede ca are o influenta puternica asupra sanatatii si bolilor.
Acest lucru se datoreaza faptului ca cicoarea contine fibre de inulina, un tip prebiotic care promoveaza cresterea bacteriilor benefice din intestin.
De asemenea, studiile arata ca cicoarea poate ajuta la imbunatatirea functiei intestinale si la reducerea constipatiei.
Scade zaharul din sange
Radacina de cicoare contine inulina, un tip de fibra care s-a dovedit a ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sange.
Desi cercetarile privind efectul inulinei asupra glicemiei sunt limitate, cateva alte studii au aratat ca inulina poate avea un efect benefic asupra glicemiei si a rezistentei la insulina.
Ajuta la diminuarea inflamatiei
Desi inflamatia este un raspuns normal al sistemului imunitar, se considera ca inflamatia cronica contribuie la afectiuni precum boli de inima, diabet si cancer.
Nu contine cafeina
Cafeaua de cicoare poate fi o modalitate excelenta de a reduce aportul de cofeina. Consumul excesiv de cofeina a fost asociat cu reactii adverse precum greata, anxietate, palpitatii cardiace, neliniste si insomnie.
Atentie! Nu este recomandata pentru toata lumea
In timp ce cafeaua de cicoare a fost asociata cu mai multe beneficii pentru sanatate, nu este recomandata pentru toata lumea.
Radacina de cicoare, ingredientul din care se prepara acest tip de cafea, poate declansa o reactie alergica la unele persoane, provocand simptome precum durere, imflare si furnicaturi la nivelul gurii.
De asemenea, persoanele alergice la mesteacan ar trebui sa evite preparatele din radacina de cicoare.
In plus, cafeaua de cicoare nu este recomandata femeilor insarcinate, deoarece s-a dovedit ca cicoarea declanseaza contractii si sangerare menstruala.
Sursa: www.healthline.com
Niciun comentariu