Prazul – medicament natural pentru multe aspecte ale sănătății – 14 motive să îl consumi frecvent

0

Beneficiile consumului de praz includ protejarea sănătății inimii, creșterea forței sistemului imunitar, menține sănătatea sistemului nervos, îmbunătățește vederea, reduce riscul de cataractă, scade tensiunea arterială, îmbunătățește digestia, reduce riscul de cancer, ajută la pierderea în greutate, ajută la tratarea diabetului de tip 2, vă întărește oasele, oferă protecție împotriva arsurilor solare și promovează sănătatea părului.
Prazul este o legumă cunoscuta pe scară largă care a fost folosită de sute de ani. Proprietățile sale incredibile îl fac un ingredient preferat pentru bucătari și pentru oricine încearcă să țină o dietă sănătoasă.
Acest superaliment conține niveluri ridicate de flavonoide, vitamine A, E și K și fibre. Prazul este bogat în compuși precum potasiu, calciu, magneziu, cupru și fier. Nu conține grăsimi, iar o singură porție gătită are doar 31 de calorii.
Deși prazul a fost privit ca un superaliment încă din epoca egipteană antică, astăzi nu toată lumea este conștientă de proprietățile sale benefice.
1. Protejează sănătatea inimii
Prazul este un aliment prietenos cu inima datorită cantității de acid folic prezent pe toată lungimea plantei. Se știe că acest compus ajută la protejarea mucoasei vaselor de sânge împotriva deteriorării.
Cu ajutorul flavonoidului kaempferol, care se găsește în cantități mari în praz, s-a dovedit că acest aliment poate reduce riscul de infarct miocardic și boli.
Mai mult, concentrația mare de antioxidanți poate oferi protecție vaselor de sânge împotriva deteriorării oxidative.
2. Crește puterea sistemului imunitar
Prazul prezintă o cantitate semnificativă de vitamina A, care este vitală pentru menținerea sistemului imunitar. Acest compus este util în reducerea inflamației și întărirea organismului, ceea ce ajută la combaterea infecțiilor.
Mai mult, s-a dovedit că nivelurile ridicate de vitamina E reduc răspândirea moleculelor proinflamatorii, cum ar fi citokinele.
3. Benefic pentru sănătatea sistemului nervos
Prazul, printre alte legume verzi, este o sursă de vitamina B6, cea responsabilă pentru sănătatea sistemului nervos.
Această legumă a fost considerată esențială pentru a reduce oboseala și pentru a calma efectele stresului de zi cu zi. În plus, prezența unor niveluri ridicate de mangan, vitamina C și acid folic ajută la menținerea unei concentrări stabile și la evitarea oboselii.
4. Prazul îți îmbunătățește vederea
Radicalii liberi pot reprezenta o amenințare imensă pentru vederea dumneavoastră. Dacă nu sunt ținuți la distanță, aceștia pot deteriora suprafața ochiului, ceea ce ar putea duce la boli oculare și la degenerare legată de vârstă.
Prazul poate ajuta la combaterea radicalilor liberi datorită nivelului ridicat de antioxidanți și vitamina C.
5. Reduce riscul de cataractă
Cataracta este o afecțiune a ochiului care poate duce la tulburarea cristalinului natural. În cele din urmă, poate provoca orbire și un număr mare de adulți peste 40 de ani din întreaga lume sunt afectați de această boală în fiecare an.
Dacă nu sunt prevenite, procedurile chirurgicale pot fi necesare pentru a restabili vederea bună. Cu toate acestea, compușii din praz, cum ar fi zeaxantina și luteina, s-au dovedit a crea o barieră de protecție împotriva cataractei.
6. Ajută la scăderea tensiunii arteriale
Prazul este bogat în potasiu. Consumul regulat al acestui compus a fost considerat util pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale crescute. Prin îmbunătățirea sănătății mușchiului inimii, potasiul promovează fluxul de sânge și, prin urmare, oxigenul, în întregul organism. Dilatând vasele de sânge, nutrientul disponibil în cantități mari în praz reduce riscul de infarct și boli coronariene.

7. Îmbunătățește digestia
Prazul este o sursă uimitoare de fibre. 100g de praz conține între 1,8g și 9g de fibre, în funcție de soi. În plus, fibra disponibilă în praz este atât solubilă, cât și insolubilă.
Prima garantează un proces regulat de digestie și poate fi o soluție pentru constipație. Al doilea tip de fibre va rămâne în sistemul dumneavoastră digestiv, curățând intestinele și favorizând mișcările intestinale.
8. Funcționează ca un diuretic natural
Printre alte legume precum sfecla, țelina și sparanghelul, prazul are proprietăți diuretice incredibile. Au un conținut scăzut de sodiu, ceea ce favorizează eliminarea apei și a sodiului suplimentar din organism.
Prin scăparea de toxine și detoxifierea organismului, acest proces poate fi extrem de benefic pentru rinichii tăi. Diureticele naturale pot ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale și la reducerea retenției de apă și sare. Acest lucru ajută, de asemenea, la combaterea afecțiunilor pielii, cum ar fi celulita.
9. Ajută la reducerea riscului de cancer
Prazul este bogat în vitamina C, care s-a dovedit a fi un antioxidant util în prevenirea cancerului. În timp ce daunele oxidative sunt adesea o cauză a tumorilor, vitamina C s-a dovedit eficientă pentru a promova sănătatea generală. Luptând împotriva radicalilor liberi, poate reduce posibilitatea ca celulele deteriorate să se transforme în celule cancerigene.
10. Susține pierderea în greutate
Prazul are un gust dulce de ceapă, este foarte versatil și are doar 31 de calorii la 100g de porție gătită! În plus, nu conține grăsimi, ceea ce îl face hrana perfectă pentru oricine urmează o dietă strictă. De asemenea, ca multe alte legume verzi, este o sursă excelentă de apă și fibre.
11. Ajută la tratarea diabetului de tip 2
Fiind sărac în calorii și având un indice glicemic scăzut, prazul este perfect pentru a fi introdus în dietele bolnavilor de diabet de tip 2. În plus, este o sursă excelentă de fibre și vitamina K, care sunt esențiale în această dietă specifică acestei boli.
Prazul conține alicină, un nutrient dovedit a fi eficient pentru a proteja împotriva neuropatiei diabetice.
De asemenea, nivelurile ridicate de cupru și fier din praz pot ajuta la regenerarea celulelor deteriorate și la furnizarea nutrienților necesari creșterii.
12. Întărește oasele
Cu un nivel ridicat de vitamina K și calciu, prazul promovează activitatea proteinei osteocalcinei. Acesta a fost studiat ca fiind excelent pentru creșterea și întărirea oaselor. Introducerea prazului în dieta dumneavoastră vă va ajuta să reduceți riscul de osteoporoză și alte afecțiuni osoase.
Cu un nivel ridicat de vitamina K, densitatea osoasa crește, creând protecție împotriva fracturilor sau distorsiunilor. În acest caz, este important să consumați praz proaspăt, decât fiert sau decongelat. Aceste două procese pot să limiteze vitamina K disponibilă pentru consum.
13. Oferă protecție împotriva arsurilor solare
Frunzele verzi ale prazului sunt o sursă excelentă de vitamina C și beta-caroten. Deși oferă o protecție mai scăzută în comparație cu cremele de protecție solară comerciale, beta-carotenul este o alternativă naturală care funcționează!
Oferă o barieră împotriva efectelor nocive ale luminilor UV, îmbunătățind în același timp sănătatea pielii.
14. Promovează sănătatea părului
Manganul și sulful conținute de praz pot fi extrem de benefice pentru sănătatea părului tău. În timpul lunilor de vară, aceasta poate fi o sursă excelentă de nutrienți pentru a vă proteja scalpul.

Niciun comentariu

Nu ratați!