Pericolele parfumurilor sintetice includ cancerul, astmul și alte afecțiuni la fel de grave – află ce ingrediente trebuie să eviți complet

0

Aproximativ 95% din substanțele chimice utilizate în parfumurile sintetice sunt derivate din petrol (ulei brut). Acestea includ derivați de benzen (cancerigeni), aldehide, toluen și multe alte substanțe chimice toxice legate de cancer, malformații congenitale, tulburări ale sistemului nervos central și reacții alergice. Din păcate, ingredientele toxice continuă să apară în produsele pe care le folosim și le inspirăm zilnic. Unele dintre cele mai proaste ingrediente toxice folosite în loțiuni, șampoane, detergenți de rufe, produse de curățare și multe altele includ arome sintetice, adesea enumerate pe etichete drept „parfum”. Multe ingrediente ale “parfumului” sunt de fapt perturbatori endocrini, compuși care modifică sănătatea hormonală care pot declanșa creșterea în greutate și chiar pot declanșa anumite afecțiuni.
Când o companie pune „parfum” pe etichetă, nu vă lăsați păcăliți. Acesta este un termen general care poate reprezenta de fapt mii de ingrediente diferite (la propriu,  cel puțin 3.000). Și atunci când utilizați un produs care conține „parfum”, toate aceste ingrediente misterioase sunt absorbite chiar în sânge. Aceste ingrediente sunt fabricate în principal din substanțe chimice și sunt toxice pentru sănătatea dumneavoastră în multe feluri.
În timp ce atracția noastră pentru parfumurile naturale este inclusă în ADN-ul nostru, parfumurile sintetice sunt complet inutile și ne îmbolnăvesc foarte mult. Sigur, extragerea parfumurilor din natură are o istorie lungă în ceremoniile religioase, înmormântări și o modalitate de a  crește libidoul. Dar în acest articol, ne concentrăm asupra parfumurilor create de om care au început să apară la sfârșitul anilor 1800. Pericolele acestor arome sintetice nu includ doar simptome pe termen scurt, cum ar fi alergii și dificultate respiratorie, ci și dureri de cap, amețeli, greață etc. Vom discuta și alte efecte secundare, mai puțin evidente (dar super grave) în curând. Acest lucru servește drept dovadă că, indiferent de vârsta sau starea dumneavoastră de sănătate, este imperativ să evitați substanțele chimice parfumate.
👉 Ce sunt aromele sintetice?
Mirosurile sintetice sau „parfumul” reprezintă un amestec neidentificat de ingrediente, inclusiv agenți cancerigeni, alergeni, iritanți respiratori, perturbatori endocrini, substanțe chimice neurotoxice și toxice pentru mediu. Aceste arome artificiale pot fi găsite în toate tipurile de produse cosmetice și de îngrijire corporală, precum și în odorizante, materiale de curățare și detergenți de rufe. Potrivit Campaign for Safer Cosmetics, produsele pentru păr sunt deosebit de problematice. Peste 95% dintre șampoane, balsamuri și produse de styling conțin parfum ca ingredient. Sunt sigur că doriți ca părul să aibă un miros frumos, dar ne-am putea descurca și fără utilizarea ingredientelor toxice adăugând câteva picături de ulei esențial într-un șampon calitativ fără parfum sintetic.
Cercetările efectuate de Environmental Working Group (EWG) și Campaign for Safe Cosmetics au găsit o medie de 14 substanțe chimice în 17 produse parfumate de marcă. Mai mult decât atât, niciuna dintre aceste substanțe chimice nu a fost de fapt listată pe etichetă!

În general, există cel puțin 3.000 de ingrediente care ar putea fi folosite pentru a forma parfumul unui produs. Asta arată „Transparency List” , publicată de International Fragrance Association, un grup comercial din industrie. Vă încurajez să aruncați o privire la următoarea listă, derivată din Campaign for Safe Cosmetics, pentru a vedea la câte substanțe chimice din parfum suntem expuși în fiecare zi.
Poate părea de necrezut, dar FDA nici măcar nu cere în prezent producătorilor de parfumuri și cosmetice să dezvăluie exact ce folosesc pentru parfumarea produselor. Dacă companiile folosesc ingrediente cu adevărat naturale, atunci de ce să fii timid? Mulți vor spune că formulele sunt proprietatea lor și nu vor ca alte companii să le copieze. Site-ul FDA afirmă, de asemenea, că agenția nu poate solicita legal companiilor să avertizeze despre alergenii din cosmetică, așa cum o fac în cazul alimentelor.
Vă întrebați de ce companiile ar continua să folosească arome sintetice dacă sunt atât de dăunătoare pentru sănătatea noastră? Răspunsul este simplu – sunt mai ieftine. Mirosurile sintetice pot fi o modalitate extrem de ieftină de a oferi tuturor, de la șampon la loțiune la lumânări, un parfum de dorit. Din păcate, doar pentru că îți place un miros, nu înseamnă că este bun pentru tine.
👉 Pericolele grave ale aromelor sintetice
✔️ Cancer
Potrivit Breast Cancer Fund, atunci când vine vorba de prevenirea cancerului, evitarea parfumului sintetic este una dintre principalele modalități de a-l preveni. Acest lucru se datorează faptului că pericolele aromelor sintetice includ ftalați care perturbă hormonii.
Academia Națională de Științe a aprobat constatarea Programului Național de Toxicologie, o colaborare a oamenilor de știință din mai multe agenții guvernamentale, potrivit căreia stirenul este „anticipat în mod rezonabil a fi un cancerigen”, pe baza dovezilor. Organizația a mai spus că unele studii ar sprijini „un argument puternic pentru enumerarea stirenului ca cancerigen uman cunoscut. ”
Stirenul se găsește în fumul de țigară și în evacuarea gazelor de eșapament. Nu pare că ar mirosi prea bine, dar în mod șocant, este de fapt folosit în spray-uri și lichide cosmetice, precum și în produse de curățare. Potrivit EWG, dacă o companie nu dezvăluie pe deplin că folosesc ca ingredient stiren (ceea ce, cel mai probabil, nu va dezvălui), atunci singurul mod în care veți ști că este prezent este dacă utilizați un gaz cromatograf sau un spectrometru de masă.
Din păcate, stirenul este doar unul dintre multele ingrediente legate de cancer care sunt folosite pentru a crea parfum artificial.
Ftalații sunt un alt grup de substanțe chimice adesea deghizate în „parfum”. Acestea sunt conectate cu cancerul, tulburările endocrine, precum și toxicitatea asupra dezvoltării și reproducerii. Aceste sintetice periculoase sunt deja interzise din produsele cosmetice în Uniunea Europeană. Ftalații se ascund adesea sub ingredientul „parfum”, dar pot apărea și pe listele de ingrediente ca ftalați, DEP, DBP și DEHP. Asigurați-vă că le evitați pe toate.
✔️ Autism și alte defecte congenitale
Majoritatea produselor care enumeră „parfum” conțin un ingredient foarte nedorit atunci când vine vorba de sănătate. Vorbesc din nou despre ftalați. Cercetările efectuate de Dr. Philip J. Landrigan de la Centrul de Sănătate a Mediului pentru Copii din Mount Sinai demonstrează că expunerea fătului la ftalați este legată de autism, simptome de ADHD și tulburări neurologice. Acesta este motivul pentru care femeile însărcinate trebuie să fie extrem de atente când vine vorba de produsele la care sunt expuse zilnic. Pericolele aromelor sintetice ar putea schimba și mai mult viața unui făt în curs de dezvoltare.
Un articol din New York Times l-a citat pe Dr. Landrigan pe această temă. El a spus că este „din ce în ce mai încrezător că autismul și alte afecțiuni sunt, parțial, rezultatul impactului substanțelor chimice din mediu asupra creierului pe măsură ce acesta se formează”. El adaugă: „Miezul acestui lucru este dezvoltarea creierului. Dacă bebelușii sunt expuși în uter sau la scurt timp după naștere la substanțe chimice care interferează cu dezvoltarea creierului, consecințele durează toată viața.”
Un studiu foarte interesant, publicat în Environmental Health Perspectives, a constatat că femeile cu niveluri mai mari de anumiți ftalați au dat naștere unor copii care, ani mai târziu, aveau un risc mai mare să manifeste un comportament perturbator. Este alarmant de adevărat că parfumurile sunt capabile să se acumuleze în țesutul adipos uman. Sunt prezente și în laptele matern.
✔️ Reacții alergice și toxice ale corpului
Parfumurile sunt unul dintre primii cinci alergeni din lume. Reacțiile alergice includ dureri de cap și migrene, dificultăți de respirație și iritarea sinusurilor, pentru a numi doar câteva. De asemenea, amestecurile de parfumuri declanșează de obicei dermatita de contact, un tip de reacție alergică a pielii.
În ultimii ani, rapoartele de sănătate arată că alergiile, problemele sinusurilor, migrenele și astmul au crescut dramatic. Mulți experți cred că există o legătură probabilă între creșterea acestor condiții și utilizarea sporită a produselor care conțin parfum.
Folosind modele animale, un studiu publicat în Archives of Environmental Health a analizat modul în care produsele parfumate produc efecte toxice la mamifere. Ei au descoperit că emisiile de produse parfumate au provocat diverse combinații de: iritații ale ochilor, nasului și gâtului; iritație pulmonară; scade viteza fluxului de aer la expirare; și semne de neurotoxicitate. Această neurotoxicitate a fost și mai gravă atunci când subiecții au suferit expunere repetată la produsele parfumate.
✔️ Astm și alte dificultăți de respirație
Un studiu a analizat pacienții cu antecedente de agravare a simptomelor de astm bronșic după ce au fost expuși la diverse arome sintetice. Ei au descoperit că volumul de expirație al pacienților scade cu 18 până la 58 % în timpul expunerii.
Nu există nicio îndoială că parfumurile sintetice sunt dușmani ai respirației optime, mai ales dacă aveți probleme de respirație. Dacă aveți astm bronșic sau orice altă problemă de respirație, atunci produsele fără parfum sunt cele mai bune pentru tine.
👉 Alternative la parfumurile sintetice periculoase
Vestea bună este că, dacă ești un cititor atent, te poți ajuta pe tine și familia ta să eviți pericolele aromelor sintetice din toate produsele pe care le cumperi și le folosești.
Există, de asemenea, multe opțiuni și modalități mai bune de a evita pericolele aromelor sintetice, inclusiv:
– O soluție ușoară pentru a vă împrospăta aerul? Puneți un bol cu oțet alb pe pervazul ferestrei pentru a ajuta la controlul natural al mirosului. Asigurați-vă că vă concentrați și pe curățarea sursei de miros, nu doar pe acoperirea mirosului urât.
– Evitarea completă a oricărui produs care conține parfum, parfum, ftalat, DEP, DBP sau DEHP ca ingredient.
– Căutați produse care folosesc uleiuri esențiale organice  atunci când căutați un parfum.
– Cumpărarea de produse ecologice certificate, care sunt mai puțin probabil să includă arome artificiale (dar totuși citiți etichetele). Ai grijă și la „limonen” sau „ linalool ” pe etichete. Când sunt enumerate în această formă pe etichetă, sunt probabil versiuni sintetice, fabricate de om, nu compuși naturali care fac parte dintr-un ulei esențial organic mai complex.
– Pentru a oferi un parfum proaspăt și natural casei sau biroului dvs., utilizați ierburi și flori proaspete tăiate și plante în ghivece. Studiile au arătat chiar că cele  mai bune plante de apartament care elimină poluarea  ajută la îndepărtarea unor compuși toxici.
– Faceți produse de curățare de casă, deoarece sunt o altă sursă uriașă de arome sintetice.
– Cumpărați detergent de rufe care este parfumat cu uleiuri esențiale pure sau care nu are parfum.
– Dacă doriți să ardeți o lumânare ocazională, utilizați ceară de albine cu fitil fără plumb. Dar înțelegeți că orice tip de ardere va provoca un anumit nivel de poluare cu particule în casă. (Dar cel puțin nu vei primi parfumul toxic sau substanțele chimice petroliere.)
– Întrebați companiile care nu explică pe deplin cum sunt parfumate produsele lor. Poate veți obține câteva informații suplimentare sau, în cel mai bun caz, îi faceți să se gândească din nou înainte de a nu-și informa pe deplin clienții.
Uleiurile esențiale de înaltă calitate, 100% pure, nu sunt ieftine ca aromele sintetice, dar din motive întemeiate. Uleiurile esențiale sunt extrem de concentrate. Este nevoie de 1.000 de kilograme de flori culese manual dintr-un arbore de portocal pentru a produce uleiul esențial de neroli, care are un parfum incredibil de flori și citrice. Neroli este doar una dintre multele opțiuni minunate când vine vorba de uleiuri esențiale.
De asemenea, asigurați-vă că evitați aromele sintetice ale produselor pentru animalele de companie, deoarece pericolele aromelor sintetice pot fi similare și pentru animale.

Niciun comentariu

Nu ratați!