Termopanele sunt cea mai comună opțiune pentru geamurile locuințelor. Sunt durabile, raportul calitate-preț este imposibil de contestat, dar majoritatea termopanelor sunt montate în rame albe, care în timp sunt susceptibile la îngălbenire.
Dacă te-ai întrebat cu ce se curăță termopanul îngalbenit, află că există câteva metode simple și la îndemână. Dar ele se aplică doar în cazul în care culoarea termopanului s-a îngălbenit de la trecerea timpului și a murdăriei, și nu de la zgârieturi.
1. Cu ce se curăță termopanul îngălbenit: apă și săpun
Amestecă apă caldă cu săpun lichid blând. Înmoaie în soluția creată o lavetă din microfibră și șterge apoi termopanele, în special pe ramă. Dacă petele sunt recente și plasticul nu a fost afectat de detergenți și bureți abrazivi, vei reuși să le cureți fără nicio problemă cu metoda asta. După ce ai curățat cu soluția cu apă și săpun, clătește termopanele cu o lavetă curată cu apă rece. La final, șterge cadrele termopanelor cu o lavetă curată și uscată.
2. Cu ce se curăță termopanul îngălbenit: oțet și apă fierbinte
Pentru termopanele care n-au mai fost curățate de ani de zile, îți recomandăm să încerci metoda cu oțet și apă fierbinte. Amestecă o cană de oțet alb cu patru căni de apă fierbinte (nu clocotită). Pune amestecul într-o sticlă cu pulverizator și pulverizează pe termopane și pe rame. Lasă soluția să acționeze timp de 10-15 minute. Șterge apoi cu o lavetă cu microfibră curată. Repetă procesul, dacă e nevoie.
3. Bicarbonat de sodiu
Celebrul bicarbonat de sodiu, aliatul curățeniei, te poate ajuta să cureți și termopanul îngălbenit. Amestecă într-un bol bicarbonat de sodiu cu apă până obții consistența unei paste. Cu ajutorul unei lavete sau unei cârpe moi, aplică pasta de bicarbonat pe ramele termopanului. Freacă ușor pasta cu laveta cu mișcări circulare. La final, șterge cu o lavetă curată cu apă rece, până elimini toată pasta.
4. Cu ce să nu cureți niciodată termopanul
Atât geamurile termopan, cât și cadrele acestora se pot îngălbeni odată cu trecerea timpului din cauza soarelui, a prafului și a murdăriei. Dar pe lângă asta, termopanele se mai pot îngălbeni și de la curățarea inadecvată și abrazivă. La prima vedere, nu pare intuitiv, dar dacă folosești produse abrazive, vei face mici zgârieturi în materialul din plastic și în timp își va schimba culoarea. Din păcate, dacă ai termopane îngălbenite astfel, nu le mai poți readuce la culoarea originală.
Este important să nu cureți termopanele (și ramele acestora) cu: înălbitor, cu bureți abrazivi, perii tari și nici detergenți care nu sunt speciali pentru termopane.
Niciun comentariu