Efectele alcoolului asupra sănătății bărbaților

0
efectele alcoolului

Experții spun că băutul cu măsură – două băuturi pe zi pentru bărbați, unul pentru femei – este în regulă. Dar puțini oameni se opresc aici. Alcoolismul este doar una dintre problemele de sănătate cu care se confruntă bărbații. Ulcerele, afecțiunile ficatului, bolile de inimă și problemele emoționale, cum ar fi anxietatea sau depresia, sunt alte consecințe ale consumului excesiv de alcool.
❓De ce bărbații prezintă un risc mai mare de probleme de sănătate legate de alcool decât femeile
Consumul excesiv de alcool poate duce la un risc crescut de probleme de sănătate la bărbați și femei. Cu toate acestea, din cauza acestor factori fiziologici, bărbații prezintă o toleranță mai mare la alcool:
– Bărbații au mai multă greutate în apă decât femeile. În medie, bărbații au un procent total de apă corporală între 50-65%, în timp ce femeile 45-60%. Deci, corpul unui bărbat este echipat în mod natural pentru a dilua alcoolul mai eficient decât corpul unei femei.
– Grăsimile rețin alcoolul. Deoarece femeile au o concentrație mai mare de grăsime corporală decât bărbații, alcoolul rămâne în fluxul sanguin mai mult timp.
– Bărbații au o concentrație mai mare de dehidrogenază – o enzimă care descompune alcoolul – deci metabolizează alcoolul mai repede decât femeile.
Cu toate acestea, dezavantajul unei toleranțe mai mari este că poate duce la o dependență mai mare. De-a lungul vieții, bărbații au un risc de 17% să devină dependenți de alcool . Potrivit unui studiu bărbații au un risc de două ori mai mare de a dezvolta alcoolism decât femeile.
Atunci când bărbații consumă alcool, cantitatea de dopamină eliberată în creier este de doua ori mai mare în comparație cu femeile. Această creștere a fost găsită în striatum ventral, o zonă din creier puternic asociată cu plăcerea și formarea dependenței.
👉 Efectele alcoolului asupra sănătății la bărbați
Deoarece bărbații sunt mai susceptibili la abuzul de alcool, aceștia prezintă un risc mult mai mare de a avea probleme de sănătate. Pe termen scurt, afectează judecata și capacitățile de luare a deciziilor. Dar poate duce și la afecțiuni grave precum:
✔️ Deteriorarea sistemului nervos
Alcoolul încetinește funcționarea sistemului nervos central, deoarece suprima anumite zone ale creierului care controlează în mod normal judecata, raționamentul și instinctele.

✔️ Scăderea musculaturii
Mărindu-vă răspunsurile hormonale și inflamatorii, alcoolul face dificilă repararea proteinelor deteriorate și construirea altora noi.
✔️ Ficat gras
Când vă inundați ficatul cu mai mult alcool decât poate procesa, acesta determină umflarea organului cu globule de grăsime, o afecțiune cunoscută sub numele de „ficat gras”. Acest lucru provoacă leziuni repetate ale celulelor ficatului și poate duce în cele din urmă la ciroză hepatică .
✔️ Probleme digestive
Alcoolul vă irită stomacul, crește aciditatea și relaxează mușchiul de la capătul esofagului, provocând arsuri la stomac.
✔️ Scăderea numărului de spermatozoizi
Nivelul testosteronului este afectat de consumul crescut de alcool, ceea ce poate explica de ce bărbații cu probleme de dependență au cel puțin o problemă de sănătate sexuală, cum ar fi dorința scăzută, disfuncția erectilă sau ejacularea prematură.
✔️ Risc de accidente vasculare cerebrale
Consumul excesiv de alcool în timpul vârstei a 2-a poate slăbi vasele de sânge până la punctul în care acestea se rup și pot crește riscul de accident vascular cerebral în viitor.
✔️ Cancer
Chiar și în cantități moderate, consumul de alcool crește riscul de cancer al gurii, gâtului (faringelui și laringelui), esofagului, stomacului, ficatului și intestinului la bărbați. În timp ce cercetările nu au răspuns pe deplin la întrebarea cum acționează alcoolul pentru a provoca diferite tipuri de cancer , cele mai multe dovezi sunt legate de modul în care organismul metabolizează alcoolul.
✔️ Insuficienta cardiacă
Se crede că băutul moderat este bun pentru inimă, deoarece crește nivelul de colesterol bun (HDL). Cu toate acestea, un studiu din Jurnalul Colegiului American de Cardiologie arată că aceleași două băuturi pe zi pot crește riscul de fibrilație atrială cu 17%. Acest tip de bătăi neregulate ale inimii cvadruplează riscul unei persoane de a avea un accident vascular cerebral și triplează riscul de insuficiență cardiacă.
👉 Modul responsabil de a bea
Având în vedere sezonul petrecerilor și întâlnirilor, este greu să eviți băuturile cu vechii prieteni. Iată cum vă puteți asigura că alcoolul pe care îl consumați la aceste adunări nu ajunge să vă strice sănătatea:
– Beți încet cu înghițituri mici – acest lucru vă va împiedica să vă amețiți prea repede.
– Nu beți niciodată pe stomacul gol – acest lucru accelerează absorbția alcoolului în organism.
– Abțineți-vă de la consumul de alimente rafinate în timp ce beți, deoarece natura lor ușor de digerat duce la absorbția mai rapidă a alcoolului în stomac.
– Alimentele care conțin proteine sunt cele mai bune gustări din punct de vedere al sănătății. Nucile precum migdalele și arahidele sunt, de asemenea, o alegere bună. Evitați mâncărurile prăjite.
– Deoarece consumul de alcool deshidratează corpul, consumul de apă din abundență în timp ce beți alcool este recomandat pentru ambele sexe.
– Supele și citricele ajută la detoxifierea organismului și ar trebui să facă parte din dieta ta în ziua următoare.
În cele din urmă, nu aveți impresia că exercițiile fizice pot pregăti corpul pentru o seară de băut excesiv sau că antrenamentul la o zi după consumul excesiv de alcool poate ajuta la stoparea efectelor negative ale alcoolului. Consumul excesiv de alcool vă împiedică să profitați de toate beneficiile exercițiului. Atât bărbații, cât și femeile ar trebui să se antreneze în mod regulat pentru a-și menține corpul într-o formă bună.
Moderația este cheia unei vieți fericite.

Niciun comentariu

Nu ratați!