Efectul placebo – ce înseamnă, cum funcționează și cum poate vindeca organismul

0

Mintea ta poate fi o unealtă puternică de vindecare când i se dă această șansă. Creierul vă poate convinge corpul de un tratament fals, așa numitul efect placebo, și astfel ajută la stimularea vindecării. Știința consideră că un placebo poate fi la fel de eficace ca și tratamentele tradiționale.
„Efectul placebo este mai mult decât o gândire pozitivă – crezând ca un tratament sau o procedură va funcționa. Este vorba despre crearea unei legături mai puternice între creier, corp și modul în care acestea acționează împreună”, spune profesorul Ted Kaptchuk de la Beth Israel Deaconess Medical Center, a căror cercetare se concentrează asupra efectului placebo.
De cele mai multe ori bolile sunt create de oameni, acestea apărând ca urmare a stresului, malnutriției și a gândurilor negative. Tocmai de aceea, acestea au puterea de a se vindeca singure, printr-o simplă schimbare a percepției și o credință mare în propriile forțe.
Efectul placebo s-a dovedit a fi foarte eficient în condițiile de gestionare a durerii, stres, insomnie, precum și tratamentul cancerului, efecte secundare cum ar fi oboseala sau greața.
Percepția omului determină rezultatul. De exemplu, unii cercetători au remarcat că, cu cât un medicament este mai scump, cu atât are un efect mai mare asupra pacientului. Prețul este asociat cu calitatea, în general.
„Bolnavilor li s-au administrat două tipuri de medicamente Placebo. Atunci când au auzit că un medicament costa în jur de 1500 de dolari, iar celălalt doar 100 dolari, creierul pacienților a răspuns in mod diferit. Astfel, cei care au luat medicamentul mai scump, au simțit imediat îmbunătățiri, iar activitatea creierului lor a fost diferită. „Aceștia s-au comportat ca și când ar fi primit un medicament real și foarte eficace”, au concluzionat cercetătorii.

Exista nenumărate cazuri în viața ta, când poți să beneficiezi de efectul Placebo pentru a te vindeca și a scăpa de medicație. Trebuie doar să crezi cu adevărat în cauza ta, iar în acest fel șansele tale de reușită vor crește considerabil. Dar, mai întâi, trebuie să scapi de blocajele emoționale care îți stau în cale, de cele mai multe ori. Una dintre probleme este faptul că nu crezi cu adevărat că boala ar putea dispărea. Poate o rudă apropiată a avut o afecțiune similară și nu a reușit să se vindece niciodată, transmițându-ți și ție această credință. De asemenea, este necesar să te eliberezi de resentimentele pe care le ai față de boală sau de atașamentul inconștient față de aceasta. Mulți oameni, fără să-și dea seama, se bucură de fapt că primesc mai multă atenție, odată ce sunt bolnavi. Desigur că efectul Placebo este un concept care merită toată atenția specialiștilor, tocmai de aceea există numeroase studii în desfășurare, pe această temă. Este studiat mecanismul care se află la baza acestui efect și se pare ca PLACEBO chiar poate schimba creierul și modul în care percepem lucrurile.
Efectul placebo este cel mai interesant fenomen din toate științele, spune Mogil. „Este la interfața exactă a biologiei și psihologiei”.
Timp de milenii, medicii știau că tratamentele fictive fac pacienții fericiți. Thomas Jefferson spune ca „Unul dintre cei mai de succes medici pe care l-am cunoscut vreodată m-a asigurat că folosea mai mult pastile făcute din pâine, picături de apă colorată, pulberi de cenușă decât toate celelalte medicamente puse împreună”.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.