Îndulcitorii artificiali și riscul de cancer – studiu

0

Îndulcitorilor artificiali sunt utilizați pe scară largă deoarece producătorii de alimente și băuturi au văzut o oportunitate de afaceri.
Deja legați de agravarea mai multor boli cronice, acum îndulcitorii artificiali sunt legați definitiv de una dintre cele mai grave boli: cancerul.
Studiu: Îndulcitorii artificiali și riscul de cancer
În timp ce îndulcitorii artificiali erau deja legați de mai multe boli cronice, un grup de cercetători francezi a remarcat că siguranța acestor aditivi alimentari rămâne un subiect dezbătut și abundă rapoarte contradictorii. „În special, carcinogenitatea lor a fost sugerată de mai multe studii experimentale, dar lipsesc dovezi epidemiologice solide.”
Prin urmare, obiectivul lor a fost să examineze asocierile dintre aportul de îndulcitori artificiali și riscul de cancer, iar acest tip de studiu a fost primul de acest gen (investigand aporturile, precum și diferitele tipuri de îndulcitori). Cei mai des consumați îndulcitori artificiali au fost aspartamul, acesulfamul-K și sucraloza.
Peste 100.000 de adulți francezi au fost incluși în studiu, cu un timp mediu de urmărire de puțin sub 8 ani. Aporturile alimentare și consumul de îndulcitori au fost urmărite zilnic. Între timp, ajustate pentru alți factori, au fost evaluate legăturile dintre îndulcitori și cancer.
În cele din urmă, cercetătorii au descoperit o legătură între unii îndulcitori artificiali – în special aspartamul și acesulfam-K – și un risc crescut de cancer. De asemenea, au fost recunoscute riscuri mai mari pentru cancerul de sân și cancerele legate de obezitate.
Mai simplu spus, aceste rezultate sugerează că îndulcitorii artificiali „pot reprezenta un factor de risc modificabil pentru prevenirea cancerului”, spun autorii. Eliminați-le din alimentație, reduceți riscul de cancer. Pare a fi o idee logică.

În cele din urmă, desigur, o astfel de constatare va exercita presiune și asupra agențiilor de sănătate și siguranță din întreaga lume atunci când vine vorba de reglementarea alimentelor, băuturilor și a altor produse care folosesc îndulcitori artificiali. Autorii studiului cer deja Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară să reevalueze îndulcitorii aditivi alimentari.
👉 Cum să evitați îndulcitorii artificiali
1. Eliminați din alimentație toate produsele care conțin îndulcitori artificiali
Poate că ești unul dintre acei oameni care mănâncă o dietă destul de sănătoasă și include, de exemplu, un suc dietetic ca parte a acestei abordări. Acest studiu ar trebui să înlăture această noțiune.
În timp ce multe așa-numite alimente și băuturi dietetice pot chiar crea dependență, acest studiu demonstrează că aceste produse nu merită riscul (adică riscul de cancer).
2. Faceți o verificare solidă a etichetei pentru a vă asigura că îndulcitorii artificiali nu se strecoară în dieta dvs.
Sucurile dietetice și gumele de mestecat „fără zahăr” sunt destul de evidente. Dar știați că îndulcitorii artificiali se găsesc adesea în suplimentele cu fibre, apa aromatizată, batoanele de cereale, băuturile pentru sport, iaurtul și chiar sucul de legume?! Verificați acea etichetă nutrițională înainte de a cumpăra.
3. Optează pentru un îndulcitor natural cu conținut scăzut de calorii
Nu susținem să treci din nou la zahăr pentru un pic de dulceață (deși puțin nu te poate răni). În schimb, încercați mulți înlocuitori naturali de zahăr care există astăzi, cum ar fi opțiunile fără calorii stevia și îndulcitorii naturali miere crudă, sirop de arțar, piure de banane și curmale.
De exemplu, este ușor să găsești suc, gumă și chiar pudră de proteine, a cărei dulceață provine mai degrabă din stevie decât din îndulcitor artificial.

Niciun comentariu

Nu ratați!