Pasteurizarea mierii, incalzirea ei la temperaturi ridicate, este un proces care ii scade valoarea nutritionala. Asta nu inseamna ca ca mierea incalzita sau pasteurizata este o miere toxica. Tine minte ca si albinele fac tot posibilul pentru a tine mierea calda, in special pe timpul iernii cand mierea poate ingheta inauntrul stupului.
Mierea cruda este mierea pura, neincalzita si neprocesata, o miere care nu a fost filtrata. In stup, albinele lucratoare mentin constant temperatura ridicata, in jurul a 35 grade Celsius, temperatura la care mierea este vie si isi pastreaza toate calitatile si beneficiile nutritionale.
Mierea cruda are insa doua aspecte distincte fata de mierea obisnuita: textura pe care o are și neprocesarea ei. Mierea cruda este o miere mai groasa, mai opaca, cristalizata, usor tulbure si lipsita de acea stralucire de chihlimbar cu care esti obisnuit. Probabil nu o sa ti se para cea mai aspectuoasa miere, insa aspectul specific al mierii crude se trage de la polenul pe care il contine. Total neprelucrata, nepasteurizata si neincalzita, mierea cruda contine si urme de polen.
Mierea cruda are un efect antibiotic natural cu spectru larg, antioxidant, imunostimulant, antiinflamator, bio-stimulator si energetic – ofera energie celulelor vii – detoxifiant si laxativ, nutritiv, regenerativ si emolient.
Avantajele mierii crude:
🐝 Este un superaliment care isi pastreaza toate proprietatile prin faptul ca nu este incalzita sau pasteurizata;
🐝 Este cea mai pura forma de miere;
🐝 Contine polen si propolis, lucru care ii creste valoarea nutritionala;
🐝 Isi pastreaza toate vitaminele, mineralele si fitonutrientii;
🐝 Este o miere care isi pastreaza intacta aroma.
Beneficiile mierii crude:
🐝 Previne boli cronice precum cancerul sau boli de inima prin imbunatatirea structurii vaselor sangvine, reglarea tensiunii arteriale si prin energizarea celulelor inimii;
🐝 Poate usura alergiile de sezon;
🐝 Poate vindeca rani si arsuri – de-a lungul timpului, mierea a fost folosita pentru a vindeca ranile. In zilele noastre, aceasta se foloseste si ca ingredient in produsele de infrumusetare. Cercetarile arata ca mierea cruda poate ucide bacterii si ciuperci nocive. Ea contine in mod natural peroxid de hidrogen, care este un antiseptic.
🐝 Ajuta digestia si regleaza tractul intestinal prin efectul emolient si prin stimularea productiei de bila;
🐝 Datorita capacitatii de regenerare, mierea cruda poate fi de ajutor in tratarea ulcerului gastro-intestinal;
🐝 Este de ajutor pentru sanatatea ficatului datorita concentratiei de fructoza care hraneste sanatos celulele hepatice;
🐝 Datorita continutului ridicat de glucoza, mierea cruda ajuta la tratarea afectiunilor oculare si ale sistemului nervos;
🐝 Adjuvant in tratarea tusei;
🐝 Ajuta persoanele anemice prin furnizarea de energie si substante nutritive;
🐝 Ajuta la tratarea astmului bronsic si alergiilor prin energizarea musculaturii bronsice si prin mecanismele de desensibilizare la polenul diferitelor flori. Cu toate acestea, mierea nu este recomandata pentru copii mai mici de 1 an;
🐝 Prin furnizarea de energie leucocitelor ce contribuie la eliberarea virusurilor si bacteriilor, mierea cruda poate fi un ajutor in tratarea febrei;
🐝 Datorita efectului calmant si sedativ, ajuta la tratarea insomniei si promoveaza un somn linistit si odihnitor.
Atentie! Mierea cruda contine bacterii si nutrienti benefici, dar poate contine si bacterii daunatoare care provoaca botulism, o boala rara, dar foarte grava. Acest lucru este deosebit de periculos pentru copii, de aceea nu ar trebui sa administrati niciodata miere cruda unui copil mai mic de 1 an de zile.
[…] ale mierii crude au fost bine documentate și sunt discutate în profunzime în alt articol: Ce este mierea cruda si care sunt beneficiile acesteia Mierea brută nefiltrată care conține încă propolis și polenul de albine este o armă […]